Asumiskustannukset – miten vaikuttaa?
Suomalaisista kolme neljästä kertoo haluavansa asua pientalossa, mutta vain noin neljännes uudisrakentamisesta on pientaloja. Kuilu haaveiden ja todellisuuden välillä on huomattava. Omakotiliitto toimii ainoana valtakunnallisena pientalo- ja vapaa-ajan asukkaiden edunvalvojana. Tavoitteena on kohtuulliset asumiskustannukset, pientaloasumisen edistäminen sekä kohtuullinen ja kannustava lainsäädäntö.
Ajankohtaista vaikuttamistyössä on ollut EU:n rakennusten energiatehokkuusdirektiivi. Toukokuussa 2024 vahvistetussa lopullisessa direktiivissä saatiin aikaan keskeisiä muutoksia, jotka lisäsivät jäsenvaltioiden joustomahdollisuuksia. Esimerkiksi pakolliset minimienergiatehokkuusvaatimukset ja yksittäisten asuinrakennusten korjauspakot jäivät pois. Onkin olennaista, ettei pientaloasukkaille aseteta kohtuuttomia vaatimuksia ja laitteet ja järjestelmät voidaan käyttää elinkaaren loppuun.
Kodin energiankulutusta voi vähentää myös ilman investointeja. Jokaisessa pientalossa ja vapaa-ajan asunnossa kannattaa perehtyä kodin laitteiden käyttöön ja opetella lämmitysjärjestelmän energiatehokas käyttö säätöjen avulla. Tiesithän esimerkiksi, että ilmalämpöpumppuun asetettu lämpötila kannattaa pitää korkeammalla kuin pattereiden tai muun lämmityksen? Laitteen puhdistaminen ja huolto on myös energiatehokkuustoimenpide. Lämpöpumput ja aurinkopaneelit sekä tulevaisuudessa kasvavasti myös akkuratkaisut ovat kodin lämmitys- ja sähköjärjestelmän tulevaisuutta, ja nyt jo saatavilla. Omakotiliiton jäsenistöön toteutetussa energiakyselyssä syksyllä 2022 nousi esiin yli 160 erilaista hybridiyhdistelmää kodin lämmityksessä.
Energiakriisi ja asumiskustannusten kasvu ovat lisänneet kustannustaakkaa kotitalouksille. Omakotiliitto tutkii vuosittain asumiskustannuksia. Tavoite on pitää asumiskustannukset päätöksentekijöille läpinäkyvinä.
Energiakyselyssä nousi esiin yli 160 erilaista hybridiyhdistelmää kodin lämmityksessä.
Toteutamme vuosittain kuntakohtaisen kustannusvertailun sekä sähkönsiirtohintavertailun. Viimeisimmän asumismenot-selvityksen mukaan asumiskustannusten nousu olisi hieman taittumassa. Asumismenojen osuus käytettävissä olevista nettotuloista on erityisen korkea öljylämmitteisissä taloissa asuvien eläkeläisten kohdalla.
Energian hinnan nousu on toisaalta kannustanut ihmisiä parantamaan kotinsa energiatehokkuutta, mutta kohonneet lainojen korkokulut ja lämmityskulut ovat tehneet korjaustoimista vaikeammin toteutettavia. Omakotiliitto on esittänyt konkreettisia toimia päättäjille kotitalouksien tilanteiden helpottamiseksi. Yksi ehdotuksistamme on ollut kotitalousvähennyksen laajempi hyödyntäminen energiaremonteissa. Valitettavasti tämänhetkinen hallitus on heikentämässä tätä järjestelmää. Pitkäjänteisen vaikuttamistyömme tuloksena sähkön siirtohintoja on saatu ohjattua kustannusvastaavampaan suuntaan. Työtä asumiskustannusten kohtuullistamiseksi riittää edelleen, ja Omakotiliitossa seuraamme tiiviisti sekä kansallisia että kansainvälisiä päätöksentekoprosesseja. Omakotiliitto tukee talon säännöllisen huollon ja suunnitelmallisen korjaamisen tärkeyttä. Liiton lähes 70 000 jäsenen verkosto muodostaa vahvan yhteisön yli 230 yhdistyksessä, jotka tarjoavat toimintaa ja tukea pientaloasukkaille ympäri Suomen.