Asu­mis­kus­tan­nuk­set – miten vai­kut­taa?

Suo­ma­lai­sis­ta kol­me nel­jäs­tä ker­too halua­van­sa asua pien­ta­los­sa, mut­ta vain noin nel­jän­nes uudis­ra­ken­ta­mi­ses­ta on pien­ta­lo­ja. Kui­lu haa­vei­den ja todel­li­suu­den välil­lä on huo­mat­ta­va. Oma­ko­ti­liit­to toi­mii ainoa­na val­ta­kun­nal­li­se­na pien­ta­lo- ja vapaa-ajan asuk­kai­den edun­val­vo­ja­na. Tavoit­tee­na on koh­tuul­li­set asu­mis­kus­tan­nuk­set, pien­ta­loa­su­mi­sen edis­tä­mi­nen sekä koh­tuul­li­nen ja kan­nus­ta­va lain­sää­dän­tö.

Ajan­koh­tais­ta vai­kut­ta­mis­työs­sä on ollut EU:n raken­nus­ten ener­gia­te­hok­kuus­di­rek­tii­vi. Tou­ko­kuus­sa 2024 vah­vis­te­tus­sa lopul­li­ses­sa direk­tii­vis­sä saa­tiin aikaan kes­kei­siä muu­tok­sia, jot­ka lisä­si­vät jäsen­val­tioi­den jous­to­mah­dol­li­suuk­sia. Esi­mer­kik­si pakol­li­set mini­mie­ner­gia­te­hok­kuus­vaa­ti­muk­set ja yksit­täis­ten asuin­ra­ken­nus­ten kor­jaus­pa­kot jäi­vät pois. Onkin olen­nais­ta, ettei pien­ta­loa­suk­kail­le ase­te­ta koh­tuut­to­mia vaa­ti­muk­sia ja lait­teet ja jär­jes­tel­mät voi­daan käyt­tää elin­kaa­ren lop­puun.

Kodin ener­gian­ku­lu­tus­ta voi vähen­tää myös ilman inves­toin­te­ja. Jokai­ses­sa pien­ta­los­sa ja vapaa-ajan asun­nos­sa kan­nat­taa pereh­tyä kodin lait­tei­den käyt­töön ja ope­tel­la läm­mi­tys­jär­jes­tel­män ener­gia­te­ho­kas käyt­tö sää­tö­jen avul­la. Tie­sit­hän esi­mer­kik­si, että ilma­läm­pö­pump­puun ase­tet­tu läm­pö­ti­la kan­nat­taa pitää kor­keam­mal­la kuin pat­te­rei­den tai muun läm­mi­tyk­sen? Lait­teen puh­dis­ta­mi­nen ja huol­to on myös ener­gia­te­hok­kuus­toi­men­pi­de. Läm­pö­pum­put ja aurin­ko­pa­nee­lit sekä tule­vai­suu­des­sa kas­va­vas­ti myös akku­rat­kai­sut ovat kodin läm­mi­tys- ja säh­kö­jär­jes­tel­män tule­vai­suut­ta, ja nyt jo saa­ta­vil­la. Oma­ko­ti­lii­ton jäse­nis­töön toteu­te­tus­sa ener­gia­ky­se­lys­sä syk­syl­lä 2022 nousi esiin yli 160 eri­lais­ta hybri­diyh­dis­tel­mää kodin läm­mi­tyk­ses­sä.

Ener­gia­krii­si ja asu­mis­kus­tan­nus­ten kas­vu ovat lisän­neet kus­tan­nus­taak­kaa koti­ta­louk­sil­le. Oma­ko­ti­liit­to tut­kii vuo­sit­tain asu­mis­kus­tan­nuk­sia. Tavoi­te on pitää asu­mis­kus­tan­nuk­set pää­tök­sen­te­ki­jöil­le läpi­nä­ky­vi­nä.

Ener­gia­ky­se­lys­sä nousi esiin yli 160 eri­lais­ta hybri­diyh­dis­tel­mää kodin läm­mi­tyk­ses­sä.

Toteu­tam­me vuo­sit­tain kun­ta­koh­tai­sen kus­tan­nus­ver­tai­lun sekä säh­kön­siir­to­hin­ta­ver­tai­lun. Vii­mei­sim­män asu­mis­me­not-sel­vi­tyk­sen mukaan asu­mis­kus­tan­nus­ten nousu oli­si hie­man tait­tu­mas­sa. Asu­mis­me­no­jen osuus käy­tet­tä­vis­sä ole­vis­ta net­to­tu­lois­ta on eri­tyi­sen kor­kea öljy­läm­mit­tei­sis­sä talois­sa asu­vien elä­ke­läis­ten koh­dal­la.

Ener­gian hin­nan nousu on toi­saal­ta kan­nus­ta­nut ihmi­siä paran­ta­maan kotin­sa ener­gia­te­hok­kuut­ta, mut­ta kohon­neet lai­no­jen kor­ko­ku­lut ja läm­mi­tys­ku­lut ovat teh­neet kor­jaus­toi­mis­ta vai­keam­min toteu­tet­ta­via. Oma­ko­ti­liit­to on esit­tä­nyt kon­kreet­ti­sia toi­mia päät­tä­jil­le koti­ta­louk­sien tilan­tei­den hel­pot­ta­mi­sek­si. Yksi ehdo­tuk­sis­tam­me on ollut koti­ta­lous­vä­hen­nyk­sen laa­jem­pi hyö­dyn­tä­mi­nen ener­gia­re­mon­teis­sa. Vali­tet­ta­vas­ti tämän­het­ki­nen hal­li­tus on hei­ken­tä­mäs­sä tätä jär­jes­tel­mää. Pit­kä­jän­tei­sen vai­kut­ta­mis­työm­me tulok­se­na säh­kön siir­to­hin­to­ja on saa­tu ohjat­tua kus­tan­nus­vas­taa­vam­paan suun­taan. Työ­tä asu­mis­kus­tan­nus­ten koh­tuul­lis­ta­mi­sek­si riit­tää edel­leen, ja Oma­ko­ti­lii­tos­sa seu­raam­me tii­viis­ti sekä kan­sal­li­sia että kan­sain­vä­li­siä pää­tök­sen­te­ko­pro­ses­se­ja. Oma­ko­ti­liit­to tukee talon sään­nöl­li­sen huol­lon ja suun­ni­tel­mal­li­sen kor­jaa­mi­sen tär­keyt­tä. Lii­ton lähes 70 000 jäse­nen ver­kos­to muo­dos­taa vah­van yhtei­sön yli 230 yhdis­tyk­ses­sä, jot­ka tar­joa­vat toi­min­taa ja tukea pien­ta­loa­suk­kail­le ympä­ri Suo­men.