Säh­köl­lä kaik­ki kun­toon – kun­nes pis­to­ra­sias­ta ei tule­kaan mitään

Teks­ti Toni Deger­lund

Huh­ti­kuun lopul­la Espan­ja ja Por­tu­ga­li pime­ni. Yli mil­joo­na ihmis­tä ilman säh­köä, lii­ken­ne kaa­ok­ses­sa, his­sit jumis­sa, mak­su­päät­teet toi­mi­mat­to­mia. Samaan aikaan Suo­mes­sa pelat­tiin Lap­peen­ran­nas­sa jää­kie­kon finaa­lia Sai­Pan ja Kal­Pan välil­lä – aina­kin sii­hen asti, kun hal­lin valot sam­mui­vat ja peli kes­key­tyi. Yli 5 000 koti­ta­lout­ta Lap­peen­ran­nas­sa jäi ilman säh­köä. Pimeyt­tä, kyl­myyt­tä ja hil­jen­ty­neet kodit.

Ja kai­ken tämän jäl­keen ilmas­to­suun­nit­te­lun pyö­reäs­sä pöy­däs­sä joku säh­köyh­tiön edus­ta­ja tote­si naa­ma perus­lu­ke­mil­la: säh­kö­läm­mi­tys on huol­to­var­muu­des­saan yli­voi­mai­nen. Niin­pä. Var­maan sama kave­ri sanoi­si myös, että Tita­nic oli aikan­sa tur­val­li­sin mat­kus­ta­ja­lai­va.

Tätä taus­taa vas­ten alkaa kuu­los­taa sil­tä, että säh­kös­tä on tul­lut uusi pyhä leh­mä. Sil­lä pitäi­si hoi­taa kaik­ki. Koko läm­mi­tys säh­köl­lä, lii­ken­ne säh­köl­lä, autot säh­köl­lä, trak­to­rit säh­köl­lä ja koh­ta kai kaik­ki sau­nat­kin säh­köl­lä – myös niil­lä kesä­mö­keil­lä, jois­sa on puu­kiu­kaal­la läm­mi­tet­ty jär­ven ran­nas­sa vii­mei­set sata vuot­ta. Eikä muu­ten para­ne unoh­taa – varaa­vat takat ja puu­hel­lat pois ja tilal­le säh­kö­ka­mii­nat!

Mik­si tämä vou­ho­tus? Onko oikeas­ti jär­ke­vää tun­kea koko yhteis­kun­nan kriit­ti­sim­mät toi­min­not yhden ainoan jär­jes­tel­män varaan, jon­ka me kaik­ki tie­däm­me ole­van haa­voit­tu­va? Jos säh­kö kat­ke­aa, kat­ke­aa kaik­ki. Sitä ei kor­vaa mikään – pait­si ehkä se naa­pu­rin mum­mo, jol­la on vie­lä kamii­na ja kynt­ti­löi­tä.

Yksi asia on aina­kin var­maa: nykyi­sel­lä säh­kö­ver­kol­la ja kapa­si­tee­til­la ei tul­la hoi­ta­maan sadan­tu­han­nen öljy­läm­mit­tä­jän siir­ty­mää säh­köön. Jos kaik­ki nämä kodit läm­mit­täi­si­vät vain ja ainoas­taan säh­köl­lä, tar­vit­si­sim­me käy­tän­nös­sä uuden Olki­luo­to 3:n – ja sekin oli­si vas­ta alkusoit­to. Ja kun säh­kön­ku­lu­tus nousee, nouse­vat hin­nat­kin. Sitä saa­tiin vuo­den 2024 tam­mi- ja hel­mi­kuus­sa mais­taa – kol­men­kym­pin pak­ka­sil­la pörs­si­säh­kö hui­te­li yli euron kilowat­ti­tun­nil­ta. Sii­hen pääl­le vie­lä siir­to­mak­sut ja verot, niin eipä juu­ri nau­ra­ta.

Eikä huol­to­var­muus tar­koi­ta vain säh­kön ole­mas­sao­loa. Se tar­koit­taa mah­dol­li­suut­ta vali­ta. Sik­si hybri­di­jär­jes­tel­mät ovat täs­sä ajas­sa enem­män kuin jär­ke­viä. Öljyä, puu­ta, säh­köä, aurin­koa, maa­läm­pöä, kaa­sua – tai vaik­ka vähän kaik­kea. Niin, että voi­daan käyt­tää juu­ri sitä, mikä sil­lä het­kel­lä toi­mii ja mak­saa vähi­ten. Ei tar­vit­se jää­tyä, jos yksi jär­jes­tel­mä kaa­tuu. Eikä tar­vit­se men­nä kon­kurs­siin, jos säh­kön hin­ta pon­nah­taa pil­viin.

Ja kyl­lä – myös öljy­läm­mi­tys voi olla pääs­tö­tön­tä, jos käy­te­tään uusiu­tu­vaa läm­mi­ty­söl­jyä. Ongel­ma ei ole öljy­tek­niik­ka, vaan fos­sii­li­nen polt­toai­ne. Kun se vaih­de­taan uusiu­tu­vaan, ollaan pääs­tö­jen osal­ta samas­sa sar­jas­sa mui­den vih­rei­den rat­kai­su­jen kans­sa. Mut­ta mitä tekee regu­laa­tio? Pal­kit­see fos­sii­li­sen säh­kön, mut­ta ran­kai­see uusiu­tu­val­la öljyl­lä läm­mit­tä­jää. Eikö oli­si jo aika kor­ja­ta tämä­kin epä­koh­ta?

Moni öljy­läm­mit­tä­jä voi­si siir­tyä hybri­diin, jos sitä tuet­tai­siin jär­ke­väs­ti. Kulu­tus puto­aa jopa vii­des­osaan aiem­mas­ta. Mik­si siis pur­kaa toi­mi­va jär­jes­tel­mä ja rou­da­ta se kaa­to­pai­kal­le – jos sen voi­si muut­taa fik­suk­si, tehok­kaak­si ja huol­to­var­mak­si? Ei, säh­kö ei ole ongel­ma. Eikä öljy ole ongel­ma. Ongel­ma on se, että halu­taan teh­dä kaik­ki yhdel­lä kor­til­la. Vii­sas hajaut­taa. Vii­sas ymmär­tää koko­nai­suu­den. Vii­sas ei raken­na koko taloa yhdel­le säh­kö­tul­pal­le. – eikä var­sin­kaan, jos sen töp­se­lin toi­ses­sa pääs­sä vaa­nii naa­pu­ri­maa, jon­ka nimi on Venä­jä.

Läm­möl­lä!
Toni Deger­lund
Pää­toi­mit­ta­ja, Läm­möl­lä-verk­ko­leh­ti