
Vihreä siirtymä kyläkoulussa – öljylämmityksen rinnalle uusi ratkaisu
Asun vaimoni kanssa vuonna 1938 rakennetussa, entisessä kyläkoulussa Mikkelin Anttolassa. Muutimme Etelä-Suomesta haja-asutusalueelle maaseudun rauhaan. Koemme olevamme tervetulleita kylälle ja teemme samalla eräänlaisen kulttuuriteon pitämällä huolta talovanhuksesta.
Talon mukana saimme perintönä öljylämmityksen. 1960-luvun lopulla koululta oli purettu kaikki tulisijat ja aikakauden mukaisesti korvattu ne vesikiertoisella patterilämmityksellä. Muuttaessamme taloon vuonna 2018, oli vanha lämmityskattila tykötarpeineen jo elinkaarensa päässä ja niinpä asiaa harkittuamme päätimme uusia öljylämmitysjärjestelmän. Tuolloin mielipideilmasto oli vielä suotuisa öljylämmittäjille.
Poltettuamme muutaman vuoden fossiilisia polttoaineita, aloimme tuntea niskassamme ympäristöahdistusta. Yleinen ilmapiiri alkoi muodostua negatiiviseksi öljylämmittäjiä kohtaan. Olimme tietoisia öljylämmityksen ympäristövaikutuksista ja aloimme miettiä vaihtoehtoja. Investoimme vuonna 2022 ilmavesilämpöpumppuun, joka asennettiin öljylämmityksen rinnalle. Nimenomaan rinnalle, sillä ei edes tullut mieleen purkaa toimivia laitteita ja tukeutua pelkästään sähkön varaan.
Viime talvina polttoöljyn kulutus on ollut vähäistä mutta sähköä on kulutettu sitäkin enemmän. Lämmitysenergian ostajan kannalta yhtälö on vaikea. Investoimisen ja säästämisen tasapainoilu on haastavaa.
Olisiko ollut muita vaihtoehtoja?
Siirtyminen käyttämään uusiutuvia polttoaineita tuntuisi houkuttelevalta. Varsinkin uudehkot öljykattilat polttimineen olisi kohtuullisilla kustannuksilla muutettavissa käyttämään biopolttoaineita. Mieltäni kirvelee kuitenkin yksi seikka. Uusituvat polttoaineet on hinnoiteltu kohtuuttomasti fossiilisiin verrattuna. Tämä ei kannusta muutostöihin.
Uusiutuvien polttoaineiden hinnoittelun tulisi muuttua. Esitykset esimerkiksi HVO:n arvonlisäveron väliaikaisesta alentamisesta kuulostavat hyvältä. Biopolttoaineen hinta alle fossiilisten tason, niin kannustin on olemassa. Lisäksi lämmitysjärjestelmän muutostöihin voisi jakaa avustuksia sen sijaan, että nyt on maksettu tapporahaa toimivien järjestelmien romuttamisesta. Jo pelkästään huoltovarmuuden kannalta tämä politiikka on ollut lyhytnäköistä.
Olemme tehneet omassa kiinteistössämme vihreää siirtymää öljylämmityksen rinnalle. VILP:n lisäksi koulua lämmittää/viilentää kaksi ILP:a ja yksi pönttöuuni sekä katolla aurinkovoimala. Hiilineutraalisuuden tavoite tuntuu Suomessa koko ajan karkaavan kauas tulevaisuuteen. Omalta osaltamme olemme ainakin yrittäneet.
Jukka Hietanen – kyläkoulun pehtoori