Vih­reä siir­ty­mä kylä­kou­lus­sa – öljy­läm­mi­tyk­sen rin­nal­le uusi rat­kai­su

Asun vai­mo­ni kans­sa vuon­na 1938 raken­ne­tus­sa, enti­ses­sä kylä­kou­lus­sa Mik­ke­lin Ant­to­las­sa. Muu­tim­me Ete­lä-Suo­mes­ta haja-asu­tusa­lu­eel­le maa­seu­dun rau­haan. Koem­me ole­vam­me ter­ve­tul­lei­ta kyläl­le ja teem­me samal­la erään­lai­sen kult­tuu­ri­teon pitä­mäl­lä huol­ta talo­van­huk­ses­ta.

Talon muka­na saim­me perin­tö­nä öljy­läm­mi­tyk­sen. 1960-luvun lopul­la kou­lul­ta oli puret­tu kaik­ki tuli­si­jat ja aika­kau­den mukai­ses­ti kor­vat­tu ne vesi­kier­toi­sel­la pat­te­ri­läm­mi­tyk­sel­lä. Muut­taes­sam­me taloon vuon­na 2018, oli van­ha läm­mi­tys­kat­ti­la tykö­tar­pei­neen jo elin­kaa­ren­sa pääs­sä ja niin­pä asi­aa har­kit­tuam­me pää­tim­me uusia öljy­läm­mi­tys­jär­jes­tel­män. Tuol­loin mie­li­pi­deil­mas­to oli vie­lä suo­tui­sa öljy­läm­mit­tä­jil­le.

Pol­tet­tuam­me muu­ta­man vuo­den fos­sii­li­sia polt­toai­nei­ta, aloim­me tun­tea nis­kas­sam­me ympä­ris­tö­ah­dis­tus­ta. Ylei­nen ilma­pii­ri alkoi muo­dos­tua nega­tii­vi­sek­si öljy­läm­mit­tä­jiä koh­taan. Olim­me tie­toi­sia öljy­läm­mi­tyk­sen ympä­ris­tö­vai­ku­tuk­sis­ta ja aloim­me miet­tiä vaih­toeh­to­ja. Inves­toim­me vuon­na 2022 ilma­ve­si­läm­pö­pump­puun, joka asen­net­tiin öljy­läm­mi­tyk­sen rin­nal­le. Nime­no­maan rin­nal­le, sil­lä ei edes tul­lut mie­leen pur­kaa toi­mi­via lait­tei­ta ja tukeu­tua pel­käs­tään säh­kön varaan.

Vii­me tal­vi­na polt­to­öl­jyn kulu­tus on ollut vähäis­tä mut­ta säh­köä on kulu­tet­tu sitä­kin enem­män. Läm­mi­ty­se­ner­gian osta­jan kan­nal­ta yhtä­lö on vai­kea. Inves­toi­mi­sen ja sääs­tä­mi­sen tasa­pai­noi­lu on haas­ta­vaa.

Oli­si­ko ollut mui­ta vaih­toeh­to­ja?

Siir­ty­mi­nen käyt­tä­mään uusiu­tu­via polt­toai­nei­ta tun­tui­si hou­kut­te­le­val­ta. Var­sin­kin uudeh­kot öljy­kat­ti­lat polt­ti­mi­neen oli­si koh­tuul­li­sil­la kus­tan­nuk­sil­la muu­tet­ta­vis­sa käyt­tä­mään bio­polt­toai­nei­ta. Miel­tä­ni kir­ve­lee kui­ten­kin yksi seik­ka. Uusi­tu­vat polt­toai­neet on hin­noi­tel­tu koh­tuut­to­mas­ti fos­sii­li­siin ver­rat­tu­na. Tämä ei kan­nus­ta muu­tos­töi­hin.

Uusiu­tu­vien polt­toai­nei­den hin­noit­te­lun tuli­si muut­tua. Esi­tyk­set esi­mer­kik­si HVO:n arvon­li­sä­ve­ron väliai­kai­ses­ta alen­ta­mi­ses­ta kuu­los­ta­vat hyväl­tä. Bio­polt­toai­neen hin­ta alle fos­sii­lis­ten tason, niin kan­nus­tin on ole­mas­sa. Lisäk­si läm­mi­tys­jär­jes­tel­män muu­tos­töi­hin voi­si jakaa avus­tuk­sia sen sijaan, että nyt on mak­set­tu tap­po­ra­haa toi­mi­vien jär­jes­tel­mien romut­ta­mi­ses­ta. Jo pel­käs­tään huol­to­var­muu­den kan­nal­ta tämä poli­tiik­ka on ollut lyhyt­nä­köis­tä.

Olem­me teh­neet omas­sa kiin­teis­tös­säm­me vih­re­ää siir­ty­mää öljy­läm­mi­tyk­sen rin­nal­le. VILP:n lisäk­si kou­lua lämmittää/viilentää kak­si ILP:a ja yksi pönt­tö­uu­ni sekä katol­la aurin­ko­voi­ma­la. Hii­li­neut­raa­li­suu­den tavoi­te tun­tuu Suo­mes­sa koko ajan kar­kaa­van kau­as tule­vai­suu­teen. Omal­ta osal­tam­me olem­me aina­kin yrit­tä­neet.

Juk­ka Hie­ta­nen – kylä­kou­lun peh­too­ri