Yksi­puo­li­nen näke­mys vih­re­ään siir­ty­mään

Suo­mes­sa ja samal­la EU:ssa mie­ti­tään vih­reän siir­ty­män tavoit­tei­den kar­kaa­mis­ta tai sitä, voi­daan­ko näi­tä tavoit­tei­ta oikeas­ti saa­vut­taa. Tulee­ko siir­ty­mäs­tä kan­sa­lai­sil­le lii­an kal­lis ope­raa­tio?

Olem­me olleet muka­na useis­sa tapah­tu­mis­sa, joi­ta ovat jär­jes­tä­neet niin minis­te­riöt, Suo­men ympä­ris­tö­kes­kus kuin Moti­va­kin. Niis­sä on poh­dit­tu ja haet­tu rat­kai­su­ja sii­hen, kuin­ka pääs­tä tavoit­tei­siin hii­li­diok­si­di­pääs­töis­sä.

Kes­kus­te­luis­sa poh­di­taan pää­sään­töi­ses­ti säh­köön siir­ty­mis­tä ja niin sano­tun puh­taan säh­kön tuot­ta­mis­ta ja varas­toin­tia. No, säh­kön pidem­piai­kai­nen varas­toin­ti on nyky­tek­nii­kal­la lähes mah­do­ton ras­ti, ja lyhy­tai­kai­set akku­tek­nii­kat­kin mak­sa­vat aivan lii­kaa. Sen sijaan lähes täy­sin on unoh­det­tu suo­ma­lais­ta tuo­tan­toa ole­vien uusiu­tu­vien nes­te­mäis­ten polt­toai­nei­den poten­ti­aa­li. 

Uusiu­tu­vat nes­te­mäi­set polt­toai­neet kuten HVO, FAME tai PtL tar­joa­vat käyt­tä­jän näkö­kul­mas­ta nopean siir­ty­mi­sen kas­vi­huo­ne­kaa­suis­sa lähes pääs­töt­tö­mään tilan­tee­seen – tämä ilman mer­kit­tä­viä lai­tein­ves­toin­te­ja ja jär­jes­tel­mä­muu­tok­sia. 

Uusiu­tu­vien nes­te­mäis­ten polt­toai­nei­den haas­teet 

Tek­no­lo­giat, niin eril­lis­läm­mi­tyk­sis­sä kuin työ­ko­neis­sa, eivät ole olleet estei­nä uusiu­tu­van nes­te­mäi­sen polt­toai­neen käy­töl­le enää vuo­si­kausiin. Suu­rim­pia estei­tä uusiu­tu­vien nes­te­mäis­ten polt­toai­nei­den laa­ja­mit­tai­sel­le käy­töl­le ovat lähin­nä lain­sää­dän­nöl­li­set teki­jät ja kulut­ta­ja­hin­ta. 

Lain­sää­dän­nöl­li­ses­ti havait­tiin, että öljy­läm­mi­tyk­ses­tä luo­pu­mi­sen tuki vai­kut­ti mark­ki­noi­hin. Ennen tuki­toi­mia öljy­läm­mi­tyk­siä vaih­det­tiin noin 5 000–7 000 kap­pa­leen vuo­si­vauh­dil­la, kun lait­teet tuli­vat käyt­töi­kän­sä pää­hän ja kiin­teis­töis­sä teh­tiin mui­ta­kin perus­kor­jauk­sia. Tukiais­ten yhtey­des­sä pois­tu­ma nousi noin 10 000 kap­pa­lee­seen vuo­des­sa, ja sii­tä hyö­dyn kor­ja­si­vat ne, jot­ka toden­nä­köi­ses­ti oli­si­vat muu­ten­kin vaih­ta­neet läm­mi­tys­jär­jes­tel­män.

Täl­lai­set pää­hän­pis­tot ja näke­myk­set hii­li­diok­si­di­pääs­tö­jen vähen­tä­mi­ses­tä vain säh­köön perus­tu­vien jär­jes­tel­mien avul­la ovat pouk­koi­le­via ja yksi­puo­li­sia. Ne osoit­ta­vat lähin­nä päät­tä­jien heik­koa kykyä aja­tel­la asiois­ta pit­kä­jän­tei­ses­ti ja moni­puo­li­ses­ti. Myös eri minis­te­rei­den kyt­kök­set vaik­ka­pa ener­gia­teol­li­suu­teen tai ympä­ris­tö­jär­jes­töi­hin voi­vat osal­taan vai­kut­taa sup­pei­den näke­mys­ten taus­tal­la. 
Näis­sä ske­naa­riois­sa usein esi­te­tään hie­no­ja visioi­ta eri­lai­sis­ta Smart City ‑koh­teis­ta ja unoh­de­taan se, että Suo­mi on laa­ja maa: ihmi­siä asuu myös maa­seu­dul­la, kylis­sä ja pik­ku­kau­pun­geis­sa, jois­sa ei ole samo­ja mah­dol­li­suuk­sia kuin pk-seu­dul­la tai suu­ris­sa kau­pun­geis­sa. 

Nau­ret­ta­vin­ta on edes hai­kail­la työ­ko­nei­den säh­köis­tä­mis­tä, kun aja­tel­laan vaik­ka­pa kai­vin­ko­nei­ta tai met­sä­ko­nei­ta, jot­ka toi­mi­vat kau­ka­na kai­kes­ta asu­tuk­ses­ta ja säh­kö­liit­ty­mis­tä. Konei­den pääs­tö­tön toi­min­ta oli­si hel­pos­ti jär­jes­tet­tä­vis­sä uusiu­tu­van polt­to­öl­jyn avul­la. 

Uusiu­tu­vien nes­te­mäis­ten polt­toai­nei­den mah­dol­li­suu­det

Aiem­min on kokeil­tu muun muas­sa Famen käyt­töä hei­koin tulok­sin, sil­lä Fames­sa on liu­ot­ta­via omi­nai­suuk­sia sekä huo­no säi­ly­vyys ja pak­ka­sen kes­to. HVO-poh­jai­set uuden suku­pol­ven polt­toai­neet ovat kui­ten­kin omi­nai­suuk­sil­taan täy­sin eri­lai­sia. Niis­sä ei ole liu­ot­ta­via aine­so­sia, ne säi­ly­vät pit­kään ja pak­ka­sen kes­tä­vyys­kin on hyvä. Tal­vi­laa­tui­nen uusiu­tu­va polt­to­nes­teen suo­dat­ta­vuus on jopa ‑32 °C.

Usein vas­ta-argu­ment­tei­na kuul­laan, ettei uusiu­tu­via oli­si riit­tä­väs­ti saa­ta­vil­la tai ne pitäi­si käyt­tää lii­ken­tee­seen tai len­to­polt­toai­neek­si. Vas­taa­vil­la argu­men­teil­la tus­kin oli­si ole­mas­sa myös­kään uusiu­tu­vaa säh­köä kuten tuu­li­voi­maa, jota aika­naan tuet­tiin voi­mak­kaas­ti. Nykyi­sin sen tuo­tan­toa on riit­tä­väs­ti hyö­dyn­tä­mis­mah­dol­li­suuk­siin näh­den. Vali­tet­ta­vas­ti tuu­li­voi­ma ei tuo­ta säh­köä kovien pak­kas­ten aikaan, jol­loin säh­köä eri­tyi­ses­ti tar­vit­tai­siin, vaan sil­loin myl­lyt sei­so­vat tuot­ta­mat­to­mi­na.

Jo ole­mas­sa ole­vil­la PtL-tek­no­lo­gioil­la voi­daan säh­kön avul­la tuot­taa elekt­ro­lyy­sis­sä nes­te­mäi­siä polt­toai­nei­ta. Näin säh­kö­ener­gia voi­daan varas­toi­da nes­te­mäi­se­nä polt­toai­nee­na ja hyö­dyn­tää sitä samoin kuin jo mark­ki­noil­ta saa­ta­vaa HVO-polt­toai­net­ta.

Tämän tek­no­lo­gian suu­rin haas­te on hal­van säh­kön saan­ti ja pro­ses­sin hei­koh­ko hyö­ty­suh­de. Toi­saal­ta Sak­sas­sa pie­nes­sä koe­lai­tok­ses­sa koe­pro­ses­sin hyö­ty­suh­det­ta pys­tyt­tiin nos­ta­maan jopa 30 %. Tämä ker­too myös sii­tä, ettei jär­jes­tel­män kehit­tä­mis­tä ole vie­lä tut­kit­tu riit­tä­väs­ti.

Perään­kuu­lu­tan­kin päät­tä­jil­tä ennak­ko­luu­lo­ton­ta otet­ta ja näke­mys­tä sii­hen, että kaik­ki kei­not pääs­tö­jen vähen­tä­mi­sek­si hyö­dyn­ne­tään. Mer­kit­tä­väs­sä roo­lis­sa ovat uusiu­tu­vat nes­te­mäi­set polt­toai­neet. Kulut­ta­jil­le hin­taa voi­si hel­pos­ti teh­dä hou­kut­te­le­vak­si pois­ta­mal­la HVO:lta mää­rä­ajak­si arvon­li­sä­ve­ro, jol­loin hin­ta oli­si kil­pai­lu­ky­kyi­nen fos­sii­li­seen polt­to­öl­jyyn ver­rat­tu­na. Hii­li­neut­raa­lius­ta­voi­te vuo­teen 2035 men­nes­sä oli­si öljy­läm­mi­tyk­sen osal­ta näin hel­pos­ti saa­vu­tet­ta­vis­sa.

Arto Han­nu­la
Kir­joit­ta­ja on Läm­mi­ty­se­ner­gia
Yhdis­tyk­sen toi­min­nan­joh­ta­ja