
Huolto pitää öljylämmityksen huippukunnossa – mutta vain ammattilaisen tekemänä
Ammattilaisen tekemä lämmitysjärjestelmän huolto säästää lämmittäjän rahaa ja hermoja. Moni aikatauluttaa huollon syyssäille, mutta kevät on aivan yhtä hyvä hetki hyödyntää ammattilaisen osaamista. Mitä kaikkea huolto sisältää ja miksi se kannattaa jättää osaaviin käsiin?
Keskeinen osa kodin lämmitysjärjestelmän toimintavarmuutta, turvallisuutta ja energiatehokkuutta on ammattimainen huolto. Huollettu järjestelmä toimii kuten pitää ja kuluttaa saman lämmön tuottamiseen vähemmän energiaa kuin huoltamaton kattila.
Huolto myös minimoi yllättävät häiriöt lämmönsaannissa ja auttaa välttämään kalliit korjaukset tai jopa öljyvahingot.
Yli 10 vuotta vanha laite suositellaan huollettavaksi vuosittain, muut vähintään kahden vuoden välein tai 5 000 litran kulutuksen jälkeen.
“Jos uudemmassa laitteessa on huoltosopimus, huolto tehdään vuosittain. Jos sopimusta ei ole, huolto tehdään kahden vuoden välein. Tällainen on ohje laitevalmistajilta”, Jari Holopainen LVI Holopainen Oy:stä kertaa.
Ammattilaisen tilaaminen tuo mielenrauhan
Öljylämmitysjärjestelmien huoltaminen kuuluu ammattilaiselle, jolla on luvat kunnossa. Jos itse lähtee pystymetsästä tolskaamaan kattiloiden ja polttimojen kanssa tai hankkii palvelun keltä sattuu, nostaa vakuutusyhtiö kädet pystyyn. Silloin harvaa naurattaa.
”Meille tulee myös valitettavasti semmoisia vikakeikkoja viikonloppuisin, että on itse yritetty tehdä säätöjä, ja sitten ollaankin kylmässä”, kertoo Jari Holopainen.
Kun luvat ovat kunnossa, on pussissa puhtaat jauhot myös vakuutusyhtiön silmissä.
”Öljyalallahan on A, B tai C pätevyydet. Ne, joilla on pätevyys, käyvät vuosittain koulutuksen, jossa kuulee uusimmat tiedot ja vinkit. Työ vaatii myös hieman opiskelua putkimiehen tai insinöörin koulutuksen lisäksi, jotta ymmärtää valotekniikan ja komponenttien toiminnan”, Holopainen huomauttaa.
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin sivuilta voi yrityksen nimen perusteella tarkistaa, onko sillä asianomaiset öljylämmitysalan toimintaoikeudet. Lämmitysenergia Yhdistyksen sivuilla taas on kätevä urakoitsijahaku, jonka kartalta alan ammattilainen löytyy helposti.
Huolto on sijoitus
Öljylämmitysjärjestelmän ammattimainen huolto ei ole rahanmenoa vaan investointi, joka tuo hintansa takaisin energiansäästönä ja laitteiden pidentyneenä käyttöikänä.
Jari Holopainen arvioi, että huoltamaton poltin käyttää öljyä 2–3 % huollettua enemmän. Tämä tietenkin näkyy kuluttajan kukkarossa.
Huollossa tarkistetaan ja puhdistetaan poltin, vaihdetaan suutin, tehdään savukaasuanalyysi, tarkistetaan palamisilman saanti sekä arvioidaan öljysäiliön ja muiden komponenttien kunto. Ammattilaisella on analysaattori, jolla hän pystyy mittaamaan savukaasut ja asettamaan säädöt kohdilleen. Näin saadaan poltin palamaan energiatehokkaasti eli öljyä kuluu optimaallisesti.
Myös maanalaiset öljysäiliöt tulisi tarkastuttaa kymmenen vuoden välein. Öljysäiliöön kerääntyy vuosien aikana epäpuhtauksia joko öljyn mukana tai täyttöauton letkuista. Lisäksi tarkistetaan, ettei säiliöön ole muodostunut kondenssia, joka vaikuttaisi polttimen toimintaan, kertoo Holopainen.
Öljylämmittäjää voi mietityttää, miten öljylämmitys kuuluu hoitaa lämpimän vuodeajan lähestyessä. Kesää varten ei tarvitse kummoisempia muutoksia tehdä – riittää, että laitteisto on normihuollon jäljiltä kunnossa.
”Koska laitteistossa on oma automatiikka, se hoitaa itse itsensä. Termostaatti ajaa koneen käyntiin tehon tarpeen mukaan. Kuten mikä tahansa järjestelmä, se toimii, kunhan se on huollettu.”

Järjestelmän päivitykselle on hyvä hetki huollon aikaan
Jari Holopainen kertoo, että poltinhuoltojen yhteydessä asiakkaiden kanssa keskustellaan myös järjestelmien päivittämisestä.
Toimivaa öljylämmitysjärjestelmää kannattaa huoltaa ennemmin kuin purkaa pois. Sen muuttaminen esimerkiksi hybridilämmitysjärjestelmäksi, jossa öljylämmityksen rinnalla on sähkö tai ilma-vesilämpöpumppu, on kannattavaa. Hyvin huollettu öljylämmitysjärjestelmä toimii tällaisessa kokonaisuudessa tehokkaana tukena erityisesti silloin, kun sähkö on kallista tai käyttöveden tarve on suuri.
“Tällöin öljyllä lämmittäminen on huomattavasti nopeampaa kuin sähköllä tai ilma-vesilämpöpumpulla”, Holopainen muistuttaa.
Myös uusiutuva polttoöljy on vaihtoehto, jota lämmittäjän kannattaa harkita. Hyvä aika miettiä vaihtoa on huollon aikaan, sillä uusiutuvaan vaihtaessa laitteistoon täytyy tehdä pieniä päivityksiä.
”Liekinilmaisin vaihdetaan, koska fossiilisessa polttoöljyssä ja uusiutuvassa öljyssä liekin väri on eri. Vaihtaessa uusiutuvaan vanha liekintunnistin ei välttämättä tunnista uusiutuvan öljyn liekkiä ja saattaa aiheuttaa häiriötä polttimen käyntiin”, Holopainen selittää.
Huolto on siis paitsi hyvä aika pohtia oman lämmityksen tulevaisuutta, myös ehdottoman tärkeä osa öljylämmittäjän arkea. Asiantunteva huolto ei ole vain määrätty toimenpide, vaan konkreettinen teko kodin, ympäristön ja lompakon hyväksi.
Näin pidät öljylämmityksen kunnossa
Anna huolto aina ammattilaisen hoidettavaksi.
Poltinhuoltoihin ja öljysäiliön tarkastuksiin vaaditaan virallinen pätevyys, jonka myöntää Tukes. Hyväksytyn huoltoliikkeen löydät kätevimmin LEY:n urakoitsijahausta.
Huollata järjestelmät vähintään 2 vuoden tai 5 000 öljylitran kulutuksen välein.
Yli 10-vuotiaat laitteet suositellaan huoltamaan vuosittain. Maanalaiset öljysäiliöt tulisi tarkistuttaa 10 vuoden välein.
Omakotitaloasuja voi huollon tilaamisen lisäksi tarkkailla järjestelmän toimintaa: polttimen käydessä savun määrää ja ulkonäköä voi tarkkailla ja öljyn kulutusta seurata. Lämpöpumpun käyttäjä putsaa ulkoyksikön laitevalmistajan ohjeiden mukaan pihatöitä tehdessä.
Muista myös kattilan nuohous!
Öljykattilan nuohouksen voi tilata vaikkapa tavallisen hormien nuohouksen yhteyteen.