Aurin­gon voi­maa ja hybri­di­te­hoa Joen­suus­ta – Heik­ki Igna­tiuk­sen läm­mi­tys­jär­jes­tel­mä yllät­tää moni­puo­li­suu­del­laan

Teks­ti, kuvat, video ja podcast Toni Deger­lund

Joen­suu­lai­nen Heik­ki Igna­tius on raken­ta­nut kotin­sa läm­mi­tys­jär­jes­tel­mäs­tä aidon hybri­din. Kun muut miet­ti­vät, miten säh­kön hin­ta vai­kut­taa asu­mis­kus­tan­nuk­siin, Igna­tius on yhdis­tä­nyt öljy­läm­mi­tyk­sen, puu­läm­mi­tyk­sen, verk­ko­säh­kön sekä aurin­ko­säh­kön yhdek­si älyk­kääk­si koko­nai­suu­dek­si.

Kaik­ki läh­ti liik­keel­le jo 1990-luvun puo­li­vä­lis­sä, kun Igna­tius alkoi kar­toit­taa uuden kat­ti­lan han­kin­taa. Van­ha öljy­kat­ti­la oli pal­vel­lut väsy­mät­tö­mäs­ti 19 vuot­ta, mut­ta tar­ve ener­gia­te­hok­kaam­mal­le ja moni­puo­li­sem­mal­le rat­kai­sul­le oli ilmei­nen.

– Halusin mah­dol­li­sim­man suu­ren vesi­ti­lan ja mah­dol­li­suu­den puu­läm­mi­tyk­seen. Pää­dyin tar­jous­kil­pai­lun jäl­keen Ari­max 520 Plus ‑kat­ti­laan, Heik­ki Igna­tius ker­too.

Vuon­na 1996 asen­net­tu uusi kat­ti­la mak­soi noin 4 100 euroa, ja jo ensim­mäi­se­nä vuon­na öljyn­ku­lu­tus puto­si noin 1 200 lit­ral­la. Ener­gia­te­hok­kuu­den paran­tu­mi­sen myö­tä remont­ti alkoi mak­saa itse­ään nopeas­ti takai­sin. Seu­raa­va kehi­ty­sas­kel oli jo suun­nit­teil­la.

Aurin­ko osak­si läm­mi­tys­tä

Vuon­na 2017 Igna­tius osal­lis­tui maa­kun­nas­sa jär­jes­tet­tyyn aurin­ko­voi­ma­loi­den yhteis­han­kin­taan. Katol­le asen­net­tiin 3 kilowa­tin aurin­ko­voi­ma­la, ja sen yhtey­teen lisät­tiin 1 kW:n säh­kö­vas­tus, joka ohjau­tuu suo­raan invert­te­ril­tä ilman väli­kä­siä.

– Mei­dän yli­mää­räi­nen aurin­ko­säh­köm­me menee kat­ti­laan, jos­sa se muut­tuu läm­mök­si. Kesäl­lä se riit­tää käyt­tö­ve­den ja kos­tean tilan lat­tian­kin läm­mi­tyk­seen, Igna­tius tote­aa.

Nel­jä ener­gia­läh­det­tä, yksi äly­käs koko­nai­suus

Igna­tiuk­sen läm­mi­tys­jär­jes­tel­mäs­sä on nel­jä vaih­toeh­tois­ta tapaa tuot­taa läm­pöä: puu, öljy, verk­ko­säh­kö ja aurin­ko­säh­kö. Täl­lai­nen moni­läh­de­jär­jes­tel­mä tar­jo­aa pait­si jous­ta­vuut­ta, myös mah­dol­li­suuk­sia opti­moi­da kus­tan­nuk­sia ja ener­gian­käyt­töä – eri­tyi­ses­ti pörs­si­säh­kön aika­na.

– Invert­te­ri osaa auto­maat­ti­ses­ti ohja­ta, mil­loin vas­tus menee pääl­le. Olen itse sää­tä­nyt rajat niin, että se kyt­key­tyy pääl­le, kun tuo­tan­to ylit­tää 1 200 wat­tia ja pois kun se las­kee alle 900 watin. Talon kulu­tus on 250 wat­tia, joten kaik­ki yli­mää­räi­nen menee läm­pöön, Igna­tius sel­ven­tää.

Invert­te­rin ase­tuk­set voi sää­tää manu­aa­li­ses­ti tai tule­vai­suu­des­sa älyk­kääm­mäk­si shel­ley-releen avul­la. Täl­löin jär­jes­tel­mä voi­si reaa­liai­kai­ses­ti seu­ra­ta pörs­si­säh­kön hin­taa ja vali­ta aina kus­tan­nus­te­hok­kaim­man ener­gia­läh­teen.

– Täl­lai­nen rele mak­saa noin 50 euroa. Elä­ke­läi­se­nä minul­la on aikaa sää­tää manu­aa­li­ses­ti, mut­ta tule­vai­suu­des­sa auto­ma­tiik­ka voi vie­dä tämän vie­lä pidem­mäl­le, Igna­tius ker­too.

Öljy­läm­mi­tys ei ole men­nei­syyt­tä

Vaik­ka Igna­tiuk­sen jär­jes­tel­mä hyö­dyn­tää moder­nia aurin­ko­säh­köä, öljy on edel­leen pää­asial­li­nen ener­gia­läh­de tal­viai­kaan.

– Nyt meil­lä menee vuo­des­sa noin 860 lit­raa öljyä. Täl­lä jär­jes­tel­mäl­lä sii­hen on vai­kea löy­tää paran­nus­ta, joka oli­si kan­nat­ta­vaa, Igna­tius arvioi.

Moni muu­kin öljy­läm­mit­tä­jä on samas­sa tilan­tees­sa. Inves­toin­nit uusiin jär­jes­tel­miin eivät aina ole talou­del­li­ses­ti perus­tel­tu­ja, jos nykyi­nen toi­mii hyvin ja on jo pit­käl­ti mak­set­tu takai­sin.

– Olen las­ke­nut, että aurin­ko­voi­ma­lan kes­ki­mää­räi­nen vuo­si­tuot­to on yli 4 pro­sent­tia, ja par­hai­na vuo­si­na se on ollut yli 8 pro­sent­tia, Igna­tius ker­too tyy­ty­väi­se­nä.

Arkea ilman kii­ret­tä – ja ilman auto­ma­tiik­ka­stres­siä

Heik­ki Igna­tius naut­tii nykyi­ses­tä jär­jes­tel­mäs­tään myös sik­si, että se ei vaa­di jat­ku­vaa huo­mio­ta.

– Kat­ti­las­sa on tal­vi- ja kesä­ase­tus. Kesäl­lä sää­tö on valit­tu niin, että aurin­ko­säh­kö mah­tuu koko­naan kat­ti­laan ilman yli­kuu­me­ne­mis­ta, Igna­tius selit­tää.

Koke­muk­sen myö­tä myös kat­ti­lan ja aurin­ko­säh­kön yhteis­pe­li on hiou­tu­nut. Manu­aa­li­set sää­döt onnis­tu­vat ilman vai­keuk­sia. – Jos oli­sin nuo­rem­pi, inves­toi­sin lisä­au­to­ma­tiik­kaan. Nyt pär­jään näin­kin. Jär­jes­tel­mä toi­mii, ja saan sen tuo­ton mitä tavoit­te­lin, Igna­tius sum­maa.

Heik­ki Igna­tiuk­sen läm­mi­tys­jär­jes­tel­mä

  • Kat­ti­la: Ari­max 520 Plus, asen­net­tu 1996, varus­tet­tu 7 kW säh­kö­vas­tuk­sel­la + lisät­ty 1 kW aurin­ko­säh­kö­vas­tus
  • Aurin­ko­voi­ma­la: 3 kWp, asen­net­tu 2017
  • Invert­te­rioh­jaus: Aurin­ko­säh­kö kyt­key­tyy suo­raan vas­tuk­seen tuo­tan­non mukaan
  • Pää­e­ner­gia­läh­teet: Öljy, puu, verk­ko­säh­kö, aurin­ko­säh­kö
  • Öljyn­ku­lu­tus: Ennen kat­ti­la­re­mont­tia n. 2 500 l/vuosi, nykyi­sin n. 800 l/vuosi
  • Tuot­to: Aurin­ko­säh­köin­ves­toin­nin vuo­si­tuot­to kes­ki­mää­rin yli 4 %, par­haim­mil­laan yli 8 %

0 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *