
Hybridilämmittäjää hymyilyttää
Tuure Nurmi oppi katsomaan talotekniikkaasioita analyyttisesti jo kouluikäisenä auttaessaan kesäisin talonmiehenä toiminutta isäänsä Nastolan kansakoulun kunnossapidossa. Kun ajoitukset osuivat kohdilleen marraskuussa 2022, päätti Tuure hankkia ilmavesilämpöpumpun ottamaan päävastuuta omakotitalonsa lämmityksestä. Talven kallistuessa kohti loppuaan ilman isompia paukkupakkasia hymy karehtii hybridilämmittäjän kasvoilla kevätauringon tavoin.

Parisataaneliöinen omakotitalo Lahden Nastolassa näyttää parhaita puoliaan, vaikka talven viimeisimmät pakkaset ovat vielä kääntymässä lumisateen puolelle. Lumikinokset reunustavat vastapuhdistettua pihaa – tänäkin vuonna on Etelä-Suomea myöten saatu nauttia kunnon talvesta. Sisällä on mukavan lämmintä kahdessa kerroksessa – siitä ovat jo talon valmistumisvaiheesta, 1960–70-luvun taitteesta asti, huolehtineet sekä öljykattila että kaksi takkaa. Alkuperäinen 3 000 litran öljysäiliö vaihdettiin puolta pienempään jo vuonna 1996, pian sen jälkeen, kun Tuure Nurmi perheineen muutti taloon.
Pannuhuoneesta löytyy talon lämmityskokonaisuuden tuorein vahvistus, uutuudenkarhea ilmavesilämpöpumpun ohjausyksikkö. Ulkoyksikkö tekee työtään rakennuksen ulkoseinällä – Tuure Nurmi kertoo, että hybridijärjestelmän sisäänajo on sujunut mutkattomasti, ilman mitään häiriöitä. Täsmälliset laskelmat hybridin hyödyistä paljastuvat vasta ajan myötä, mutta eläkepäivistä nauttivan entisen kiinteistövastaavan valistunut näppituntuma on kaikin puolin se, että tehty ratkaisu on ollut kaikin puolin onnistunut.

Hybridi on investointi, joka säästää ympäristöä ja lompakkoa
Säästöistähän se ajatus hybridiin siirtymisestä lähti. Tuure Nurmi oli pohtinut ajatusta jo pitemmän aikaa – olihan keskustelua fossiilisista polttoaineista ja siitä, että niitä käyttävistä laitteista pitäisi vähitellen hankkiutua eroon, käyty jo vuosikymmenten ajan. Talotekniikan parissa työskennellyt Tuure seurasi puheiden äänenpainoja ja antoi ison investoinnin muhia ajatuksen tasolla. Aika kului, ja lämmityskustannukset tulivat mukaan keskusteluihin. Viime syksynä päätös hybridilämmittämiseen siirtymisestä kypsyi toteuttamisen tasolle.
Vaihtoehtojakin oli tunnusteltu, mutta jokaisessa tuntui olevan omat haasteensa. Maalämpöön siirtymisen kustannukset mietityttivät, ja luvan saaminen pohjavesialueella on aina kysymysmerkki. Kaukolämpökään ei houkutellut, ja kaasuun siirtyneen naapurinkin ilmeet olivat alkaneet hintakehityksen vuoksi vakavoitua.

Nurmelle hybridilämmitys ja ilmavesilämpöpumppu ovat tässä kohtaa ihanteellinen ratkaisu, mutta hän pohtii myös tulevaisuutta avoimin mielin.
Päätös varmistui Tuuren luettua Lämmöllä-lehdestä 2/21 nakkilalaisen Orvo Laurilan tarkat laskelmat ja analyysit hybridilämmityksen hyödyistä. Hän otti yhteyttä öljykattilansa luottohuoltajaan, Lämpösäätö Oy:n Hannu Helmiseen ja kysyi, olisiko tällä tarjolla sopivaa ilmavesilämpöpumppua.
“Hannu vastasi, että kyllä on, ja siitä se käynnistyi”, Tuure muistelee.
“Mietimme myös ilmalämpöpumppua vaihtoehtona, mutta kun talosta löytyi jo vesikiertoinen patterilämmitys, ilmavesilämpöpumppu tuntui sopivan siihen yhtälöön luontevasti.”

Tuure Nurmi kertoo, että hybridijärjestelmän sisäänajo on sujunut mutkattomasti, ilman mitään häiriöitä.
Tuure ei tarttunut myöskään öljykattilan poisviemisestä tarjottuun 4 000 euron avustukseen. Öljylämmitys on tärkeä varajärjestelmä paukkupakkasia varten, ja kotitalousvähennystä hyödyntämällä pystytään hybridiin siirtymisestäkin ulosmittaamaan selkeät hyödyt.
“Olen kaiken kaikkiaan hyvin aktiivinen kotitalousvähennyksen hyödyntäjä”, Tuure sanoo.
“Minusta on järkevää tehdä investointeja ratkaisuihin, jotka tuovat hyötyä pitkällä aikavälillä. Se on oma tapani huolehtia tulevaisuudesta.”
Kun rahoitusasiakin järjestyi Tuuren vuosikymmeniä säästämän henkivakuutuksen eräännyttyä, asia oli tekemistä vaille valmis. Lämpösäätö tarttui toimeen, ja hyvin tehdyn työn eduista päästiin nauttimaan jo samana talvena.
Selkeä käyttää, helppo huoltaa
Hannu Helminen ohjeisti käynnistämään öljypolttimen aina ulkolämpötilan laskiessa alle ‑10 pakkasasteen. Kuluneen talven aikana Tuure on joutunut napsauttamaan kytkimen päälle vain pari kertaa, ja kun öljyä on käytetty vain parin vuorokauden ajan jokaisella käynnistyskerralla, kulutus on ollut minimaalinen.
Kaiken kaikkiaan hybridilämmitys tuntuu hyvin sopivalta ratkaisulta myös 1990-luvun puolella virinneisiin päästövähennyskeskusteluihin. Tarkkoja laskelmia kertyvistä säästöistä tai investoinnin takaisinmaksuajasta Tuure ei ole tehnyt, mutta vuoden käytön jälkeen alkavat kulutusluvut olla vertailukelpoisia hybridiä edeltäneeseen aikaan nähden. Muutenkin Tuure on kohentanut talonsa energiatehokkuutta: takassa palaa kesäpaikalta Mäntsälästä haettua puuta päivittäin, ja kiinteistössä tehdyt katto- ja ikkunaremontit minimoivat hukkalämmön tehokkaasti.
“Sähkölaskut ovat tietysti nousseet, koska aiemmin sähköä kuluttivat vain kodinkoneet, mutta öljyä on kulunut minimaalinen määrä”, Tuure kertoo.
“Kun sähkösopimuskin on vielä tämän vuoden loppuun erittäin edullinen, lämmityskustannusten voidaan perustellusti olettaa pudonneen merkittävästi.”

Hybridilämmitys on myös sangen vaivaton tapa huolehtia kodin lämmityksestä: huoltotarve vaikuttaa kaiken kaikkiaan pieneltä, ja kun huolto on Lämpösäädön osaavissa käsissä, häiriötön toiminta ilman odottamattomia katkoksia on turvattu mahdollisimman hyvin. Lämpösäätö huoltaa öljypolttimen vuosittain, ja osaavat ammattilaiset ovat muutenkin puhelinsoiton päässä, jos muuta huoltotarvetta ilmenee.
Suomalaisissa kotitalouksissa öljyn rooli kylmien talvien lämmönturvaajana on yhä tärkeä, mutta kaukoviisas kiinteistönomistaja seuraa aktiivisesti niin eri vaihtoehtojen teknistä etenemistä kuin hintakehitystäkin. Tuure Nurmi totesi hybridilämmityksen ja ilmavesilämpöpumpun olevan tässä kohtaa hänelle ihanteellinen ratkaisu, mutta talotekniikkaan ja kiinteistöhuoltoon vihkiytyneenä hän pohtii myös tulevaisuutta avoimin mielin. Uusia mahdollisuuksia ilmaantuu säännöllisesti, ja niitä on hyvä vertailla käytössä oleviin. Näin kehitys menee eteenpäin myös yksittäisen kotitalouden tasolla.
Naapurin kanssa on jo keskusteltu aurinkopaneeleista – kuka tietää, jos sellaisetkin jonain päivänä Tuure Nurmen katolta löytyisivät.