Hybridilämmitys teki Hannun pannuhuoneesta energia- ja kustannustehokkaan
Kun lämmitysöljyn hinta alkoi kivuta korkeuksiin, Hannu Vuoristo totesi, että jotain on tehtävä. Paikallinen fiksu putkimies suositteli lämpöpumpun asentamista öljylämmityksen rinnalle. Ratkaisu on osoittautunut Hannulle niin sopivaksi, että putkimiehelle tuli tarjottua pullakahvit kiitokseksi.
Hannu ja Pirkko Vuoriston kahden asuinkerroksen omakotitalo sijaitsee Salossa. Lämmitettävää asuinpinta-alaa on alakerrassa 100 m2, yläkerrassa taas 70 m2.
”Tämä on vuonna 1945 valmistunut lautaseinäinen talo, jossa on 12 sentin purueriste ja sisätilojen puolella on 12 mm Halltex. Yläpohjaan on lisätty Ekovillan eristettä”, Hannu kertoo talostaan.
Talon lämmitysjärjestelmäksi tehtiin jo rakennusvaiheessa keskuslämmitys. Jossain vaiheessa hankittu öljykattila vaihdettiin vuonna 2000 Jämä Nova S ‑öljykattilaan Oilonin polttimella.
“Kattila on hyvässä kunnossa. Sille on arvioitu käyttöiäksi vielä 20 vuotta, ellei mitään dramaattista tapahdu”, Hannu sanoo.
Ikkunaremontti alakertaan on tehty kymmenkunta vuotta sitten, mutta isompi lämmitykseen liittyvä remontti toteutettiin vuonna 2017, kun lämmitysjärjestelmä uusittiin lattialämmityksellä ja yläkerran nykyaikaisilla pattereilla.
Syksyyn 2022 talo lämpesi puhtaasti öljyllä, mutta hinnankorotusten kannustamana Vuoristojen taloon asennettiin putkimiehen suosittelema hybridilämmitykseen soveltuva lämpöpumppu.
“Öljylämmityksestä en halunnut kokonaan luopua sen käyttöhelppouden ja varmuuden vuoksi. Ja öljykattila toimii myös lämmitysjärjestelmän jakolaitteena.”
Energialasku lähtikin pienentymään, mihin vaikuttivat lämmitysremontin lisäksi muutkin talon paikkailut. Kun kodin lämmitystapaa ollaan muuttamassa, on samalla hyvä hetki ottaa löysät pois talon energiankulutuksesta yleensä, huomauttaa Motivan asuinrakennusten energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian asiantuntija Teemu Kettunen.
“Tiivistetään ikkunat, katsotaan missä kunnossa ovat venttiilit, ovatko termostaatit kunnossa, millainen yläpohjan eristystaso on ja niin päin pois. Kun talo on energiatehokkaampi, selvitään matalammalla lämpötilalla pattereissa.”
Hybridilämmityksellä säästötavoitteiden alle
Vuoristen uuteen lämpöpumppukokonaisuuteen kuuluu ulkoyksikkö ja kellaritilassa sijaitseva lämmönvaihdin, josta johdetaan kuumaa vettä pannuun. Se toimii lämmönjakolaitteena asuintilojen puolelle. Lämpöpumpun sähkönkulutukseen on oma mittari, josta saadaan tarkkaa dataa ja jolla järjestelmää voidaan ohjata.
Kun lämpötila laskee alle 15 pakkasasteen, ulkoyksikkö on kovilla. Silloin on aika pistää öljypoltin päälle. Tämä on hybridilämmityksen ydintä – eri tilanteissa eri lämmitysratkaisut ovat optimaalisimmillaan.
Remontin ainoat kulut ovat tulleet ulkoyksiköstä. Asennuksineen ja sähkötöineen Hannu kertoo kokonaisuuden aiheuttaneen kuluja pyöreät 10 000 euroa (lämpöpumppu asennuksineen 5 700 e, saamatta jäänyt avustus 4000 e öljylämmityksestä luopujalle). Heidän taloonsa ilmavesilämpöpumpun asennus ja öljylaitteiden asiallinen hävittäminen olisi Hannun mukaan kustantanut vajaa 20 000 euroa. Joten hyvin toimivan öljylämmityslaitteiston säilyttäminen on siis säästänyt ison tukun rahaa, mutta totta kai myös muita resursseja.
Hannun laskemista on helppo huomata, kuinka merkittävää säästöä lämmityskuluissa on saatu aikaan.
Ennen syksyä 2022 Vuoristoilla kului vuodessa noin 2 000 litraa öljyä. Nyt uudella hybridijärjestelmällä lämpöpumppu on kuluttanut 9 384 kWh sähköä, öljyä 60 litraa.
”Meidän hinnoillamme, 17 snt/kwH ja 1,60 €/l, koko vuoden aikana lämmitykseen kulunut rahamäärä on pari euroa vaille 1 700 euroa, joka on mielestäni ihan maltillinen.”
Vuoristojen tavoitteena oli päästä vuosihinnassa 2 000 euroon – siihen, mikä oli hinta halvan lämmitysöljyn aikana. Hannu on laskenut, että jos kulunut vuosi olisi pitänyt lämmittää pelkällä öljyllä, kulut olisivat olleet 3 200 euroa. Investointi maksaa siis itsensä takaisin aivan hetkessä.
Lämmitysjärjestelmien hintojen ja kannattavuuden vertailu on tietenkin tapaus- ja talokohtaisia. Huomioon on kuitenkin otettava talon rakenne ja perheen koko. Vuoristotkin kylpevät pihasaunassa, mikä säästää lämpimän veden käyttöä. Keittiössä taas lämpiää puuhella.
Motivan Teemu Kettunenkin huomauttaa, että monet asiat vaikuttavat hybridilämmityksen laskennallisuuteen.
“Kyllä meidänkin neuvonnan yhteydessä täytyy aina lähteä liikkeelle siitä kohdekohtaisuudesta ja taustoittaa tilanne hyvin: millainen kohde on, millaiset asukkaat, minkälaisia tulevaisuuden suunnitelmia on ja tietenkin mitä tavoitellaan, että ymmärretään kokonaisuus.”
Kun taustaselvitykset omasta kodista tekee hyvin, voi Vuoristojen tavoin löytää energia- ja kustannustehokkaan uuden ratkaisun.
”Meidän tilanteessamme olen hybridilämmitysjärjestelmään erittäin tyytyväinen. Sopii vielä eläkeläisten budjettiin ihan hyvin”, Hannu punnitsee.
Uuden järjestelmän vinkannut putkimieskin on pullakahvitettu – niin erinomaisen sopiva hybridilämmitys Vuoristoille on.
Huolellisella taustatyöllä omaan kotiin sopiva ratkaisu
Hannu suosittelee hybridilämmitystä varauksetta, jos olosuhteet ovat kunnossa. Toimiva ja käyttöikää omaava öljykattila on lähtökohta, johon lämpöpumpun voi yhdistää. Uudistus on Hannun mukaan onnistunut niin talouden puolesta kuin ilmastoystävällisyyden näkökulmasta.
”Kun joskus ostetaan vielä sitten käyttöön uusiutuva lämmitysöljy, voidaan sanoa, että tämä on erittäin ekologinen järjestelmä.”
Motivan Teemu Kettunen kytkee hybridilämmityksen ekologisuuden lisäksi huoltovarmuuteen.
“Kyllähän se on huoltovarmuutta parantava tekijä, että meillä on mahdollisuus hyödyntää erilaisia lämmönlähteitä – oli se sitten puuta, sähköä tai öljyä. Jos on monta eri vaihtoehtoa, se on huoltovarmuuden näkökulmasta parempi. Merkittävin seikka on se, että silloin pystytään hallitsemaan sähkönkulutushuippuja ja ohjaamaan kulutusta niihin ajankohtiin, kun sähkö on edullista. Näin parannetaan sähköverkon toimivuutta. Hybridilämmitys tuo sähkönkulutukseen joustomahdollisuuksia.”
Motivan Motivan asuinrakennusten energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian asiantuntija Teemu Kettunen kertoo, mitä on hybridilämmitys
“Hybridilämmityksellä tarkoitetaan käytännössä sitä, että esimerkiksi asunnon lämmityksessä käytetään useampaa rinnakkaista lämmitysmuotoa”, kiteyttää Teemu Kettunen.
Hybridilämmityksen etu perustuu siihen, että eri lämmitysmuodot ovat parhaimmillaan erilaisissa sääolosuhteissa. Hybridilämmittäjä voi valita olosuhteeseen sopivan ja järkevimmän lämmitysmuodon.
“Esimerkiksi öljykattila toimii oikein hyvin kovallakin pakkasella, Ja ilmavesilämpöpumppu taas tuottaa hyvin edullista lämmitystä vähän leudommilla talvikeleillä.”
Yleensä hybridilämmityksessä on peruslämmitysmuoto, joka hoitaa pääosan lämmityksestä. Se voi olla vaikkapa varaavaa tulisijaa, ilmalämpöpumppu, öljykattila tai hakekattila. Sen lisänä on täydentäviä rinnakkaisia lämmitysmuotoja. Hybridilämmityksellä lämmitysjärjestelmän hyötysuhde voidaan optimoida erinomaisimmilleen.