
ISH 2025 Frankfurt – Alan suurtapahtuma kokosi yhteen kansainvälisen lämmitys- ja energiatekniikan huippuosaamisen
Frankfurtissa maaliskuussa 2025 järjestetyt ISH-messut kokosivat jälleen yhteen maailman johtavat lämmitys‑, ilmanvaihto- ja vesialan asiantuntijat. Tapahtuma osoitti, että hybridijärjestelmät, automaatio, päästövähennykset ja uusiutuvat polttoaineet ovat nyt keskiössä. Lämmitysenergia Yhdistyksen toiminnanjohtaja Arto Hannula ja viestintäkoordinaattori Toni Degerlund seurasivat messujen tarjontaa kolmen päivän ajan. Lisäksi tavattiin suomalaisia ja kansainvälisiä alan huippuja – kuten Oilonin ja Oumanin edustajia – ja selvitettiin, mitä suuntaa ala nyt ottaa.
ISH-messut kokoavat alan suunnannäyttäjät
ISH 2025 ‑messut järjestettiin 17.–21. maaliskuuta Saksan Frankfurtissa Messe Frankfurtin valtavassa messukeskuksessa. Tapahtuma keräsi yli 160 000 kävijää 150 eri maasta ja mukana oli 2 183 näytteilleasettajaa 54 eri maasta. Kyseessä on lämmitys‑, ilmanvaihto- ja vesialan suurin kansainvälinen ammattitapahtuma, jota pidetään kahden vuoden välein.
Lämmitysenergia Yhdistyksen toiminnanjohtaja Arto Hannula ja viestintäkoordinaattori Toni Degerlund osallistuivat messuille kolmen päivän ajan. Ensimmäinen päivä kului Eurofuelin järjestämässä tapaamiskierroksessa, jonka aikana tavattiin muun muassa Bosch Buderus, Weishaupt, säiliövalmistaja Roth, Delavan, Fida, Oilon ja Suntec Industries. Seuraavina päivinä kierreltiin omatoimisesti tapaamassa suomalaisia toimijoita ja tutustumassa laajasti messujen tarjontaan.
– Kaikki merkittävät valmistajat olivat jälleen paikalla. Se kertoo, että vaikka maailma muuttuu, messuilla on edelleen tärkeä roolinsa, Arto Hannula toteaa.
Kattilatekniikka tekee paluuta – öljykattilat eivät ole katoamassa
Yksi messujen kiinnostavimmista havainnoista liittyi kattilateknologian uuteen nousuun. Vaikka lämpöpumput ovat yhä suosittuja, kattiloiden ja poltintekniikan kehitys ei ole pysähtynyt – päinvastoin.
– Monessa maassa kattilamyynti ja poltinkauppa kasvoivat viime vuonna jopa kymmenillä prosenteilla, Hannula kertoo.
Syy löytyy energiamarkkinoiden epävarmuudesta. Ukrainan sodan seurauksena maakaasusta siirryttiin paikoin takaisin öljyyn, ja monet päätyivät hajautettuihin lämmitysratkaisuihin turvallisuussyistä.
– Hajautettu järjestelmä koetaan monessa maassa tällä hetkellä turvallisemmaksi vaihtoehdoksi, Hannula painottaa.
Weishaupt ja Oilon esittelivät ISH-messuilla uusimmat polttimensa, joissa typenoksidipäästöt on saatu poikkeuksellisen alhaiselle tasolle. Oilonin ratkaisu yltää jopa 5 ppm:n NOx-päästöihin, ja Weishauptin uusi ultra low NOx ‑tekniikka mahdollistaa vastaavasti 7 ppm:n tason maakaasulla.
– Poltinratkaisuissa on otettu valtavia harppauksia päästöjen hallinnassa, Suomen Teollisuuspoltin Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Lehtovirta toteaa.
Hybridijärjestelmät nostavat profiiliaan
Hybridilämmityksestä oli puhetta lähes jokaisella osastolla. Erilaiset yhdistelmät – kuten öljy + lämpöpumppu tai kaukolämpö + poistoilmalämpöpumppu – ovat nyt valmistajien keskiössä.
– Moni valmistaja on jo valmiiksi orientoitunut tekemään hybridiratkaisuja, Arto Hannula toteaa.
Myös Oilonin toimitusjohtaja Tero Tulokas näkee hybridien olevan järkevä ratkaisu, jolla käyttäjä saa optimoitua energiatehokkuuden ja kustannukset.
– Hybridit mahdollistavat sen, että voidaan pienentää fossiilisten käyttöä, mutta samalla käyttää uusiutuvia joustavasti – kustannustehokkuus säilyy energiamarkkinoiden vaihdellessa, Tulokas sanoo.
Automaatio ja käyttöliittymät ratkaisun ytimessä
Ouman-konserni erottui edukseen messuilla näyttävällä automaatiotarjonnallaan. Toimitusjohtaja Matti Lipsasen mukaan tärkeintä on tehdä järjestelmistä helposti käytettäviä asentajalle – ja hyvännäköisiä loppukäyttäjälle.
– Meidän tuotteita pystyy käyttämään putkimies ilman, että lukee manuaalia, Lipsanen kertoo.
Ouman esitteli myös uusia säätimiä, joissa yhdistyvät kosketusnäyttö, wifi, pörssisähköohjaus ja koneoppivat algoritmit. Visuaalinen käyttöliittymä on yksi myyntivaltteja.
– Käyttöliittymät on niin hyvännäköisiä, että asiakkaan on pakko ostaa laite – muuten kokonaisuus ei toimi, Lipsanen naurahtaa.
Yhteenveto: Ala monipuolistuu ja teknologia kehittyy
ISH 2025 ‑messujen perusteella lämmitysalan tulevaisuus ei ole yhden ratkaisun varassa. Uusiutuvat polttoaineet, hybridiratkaisut, päästövähennykset ja älykkäät automaatiojärjestelmät muodostavat yhdessä ekosysteemin, joka mahdollistaa energiatehokkuuden kehittämisen eri näkökulmista.
Suurimmat erot syntyvät siitä, kuinka nopeasti eri markkina-alueet ottavat uusia ratkaisuja käyttöön. Euroopassa poliittinen säätely vaikuttaa kehityksen nopeuteen merkittävästi – mutta valmistajat ovat valmiita vastaamaan haasteisiin.
– Meidän pitää pystyä tarjoamaan ratkaisuja, jotka toimivat myös muuttuvassa maailmassa. Se vaatii joustavuutta, teknologista kehitystä ja käytännönläheisyyttä, Oilonin liiketoimintajohtaja Tapio Murtonen summaa.
Messut osoittivat, että alalla on vahvaa uskoa tulevaisuuteen. Polttimet eivät ole mennyttä aikaa – ne ovat kehittymässä osaksi modernia hybridimaailmaa. Automaatio puolestaan tuo teknologiat käyttäjän ulottuville tavalla, joka vielä muutama vuosi sitten olisi tuntunut utopialta.
– Tämä on ala, jossa työ ei lopu. Nyt tehdään aidosti parempaa maailmaa, Matti Lipsanen kiteyttää.
ISH 2025 pähkinänkuoressa
Aika ja paikka: 17.–21.3.2025, Messe Frankfurt, Saksa
Näytteilleasettajia: 2 183 (54 maasta)
Kävijöitä: 163 157 (150 maasta)
Teemat: Lämmitys, ilmanvaihto, ilmastointi, vesi- ja saniteettitekniikka, automaatio, uusiutuvat energiat
Järjestetään: Joka toinen vuosi
Verkkosivut: ish.messefrankfurt.com