Koksista kondenssikattilaan ja aurinkokeräimiin
Espoolainen Jorma Åhman on nähnyt omakotitalojen lämmitystapojen vaiheet läheltä. Jorman toimittua lämmitysalalla viiden vuosikymmenen ajan opit seurasivat myös kotiin.
– Kun aloitin hommat oppipoikana, Suomessa vasta aloiteltiin öljylämmityksen käyttöä, eli kattiloita lämmitettiin etupäässä koksilla. Silloin tehtiin nimenomaan uusia öljypoltinasennuksia, koksit pois ja öljysäiliöt tilalle.
Huomaamattaan nuori Jorma Åhman innostui lämmitysalasta. Poltinasentajan apulaisen töitä jonkin aikaa tehtyään hän kävi koulut ja tentti itselleen öljypoltin- ja sähköluvat.
– Sitä kautta se ura oikeastaan urkeni. Sen jälkeen joutui pomottamaan.
Asennustyöstä meritoituneena Jorma päätyi myös esimiestehtäviin ja työskenteli sittemmin Huber Oy:llä, joka siihen aikaan maahantoi Huberko- ja Bentone-merkkisiä öljypolttimia. Tehtävät kääntyivät myyntiin ja markkinointiin, sekä isojen energialaitosten ja lämpökeskusten polttimiin. Asiakkaisiin lukeutui useita suuria kaupunkeja, kuten Helsinki, Turku ja Pori.
Vakuuttava hybridijärjestelmä
Tietotaitoa kertyi työvuosien aikaan runsaasti. Nyt Jorman ollessa eläkkeellä omassa kodissa lämpöä tuottaa ammattimaisen vakuuttava, useamman lämpölähteen hybridijärjestelmä.
Pannuhuoneessa on perinteisen öljykattilan sijaan kondenssikattila. Lisäksi talon ulkoseinällä hyrrää ilma-vesi-lämpöpumppuyksikkö, joka pääasiallisena lämmönlähteenä lämmittää käyttöveden ja osittain talon lattialämmitystä. Katolla on valmiudessa rivi järjestelmään kytkettyjä aurinkokeräimiä. Löytyypä talosta vielä tunnelman ja lämmön tuoja, takka, johon asennettu koneellinen puhallin siirtää lämmintä ilmaa putkiston kautta lattian alta ikkunoiden eteen.
– Kun ulkoilma jäähtyy ja viilenee, niin ilmalämpöpumpun COP-arvo eli hyötysuhde huononee. Kun saavutetaan semmoisia pakkasarvoja, jolloin sen käyttö ei ole enää kannattavaa, automatiikka pysäyttää lämpöpumpun ja tällöin öljypoltin käynnistyy ja tuo nopeasti lisälämpöä. Vuodessa öljyn kulutus on ollut vain noin kolmesataa litraa.
Automatiikka seuraa siis vesikierron sekä ulko- ja sisäilman lämpötilaa ja hoitaa lämmöntuottotapojen välisen ohjauksen, eli mistä lämpö milloinkin otetaan energiatehokkaimmin ja edullisimmin. Kesäisin, kun aurinkokeräimet tuottavat riittävästi lämpöä, saa vuorostaan ilma-vesi-lämpöpumppu levätä.
Katso video Jorman lämmitysjärjestelmästä:
Kondenssikattilasta lisätehoja
Jorma Åhmanin pannuhuoneessa puhisevan kondenssikattilan toiminta eroaa perinteisestä öljykattilasta siten, että kondenssikattila ottaa talteen öljyn poltosta sekä palamisilman kosteudesta syntyvän vesihöyryn sisältämän energian. Perinteisessä öljykattilassa jälkilämpö poistuu savukaasujen mukana ja jää normaalisti hyödyntämättä. Savukaasulämmön talteenotto kattilaveteen nostaa hyötysuhteen lähelle sataa prosenttia.
– Savukaasujen loppulämpötila pyörii normaalisti 100–130 celsiusasteessa. Mutta kondenssikattila on rakennettu siten, että myöskin poistuva savukaasu lämmittää paluuvettä. Näin poistuvien savukaasujen lämpötila putoaa noin viiteenkymmeneen asteeseen, Jorma avaa tekniikkaa.
Ympäristösyistä lämmitysjärjestelmänsä uusimista pohtivalle öljylämmittäjälle kondensoiva kattila voi olla houkutteleva vaihtoehto, sillä pienemmän öljynkulutuksen lisäksi ilmakehään päätyvien päästöjen määrä on huomattavasti pienempi.
Öljylämmityksen tulevaisuus
Viime talvena valtiolta olisi herunut pientaloasujille kahdenlaista tukea niin sanottuun energiaremonttiin eli öljylämmityksestä luopumiseen. Korotettu kotitalousvähennys ja ELY-keskuksen tuki eivät silti vaikuttaneet Jorma Åhmanin päätökseen lämmittää edelleen myös öljyllä.
– Nyt kun tiedetään tällä hetkellä sähkön hinta ja miten se pomppii, niin öljylämmitys on minun mielestäni kilpailukykyinen. Sillä saadaan myös lämpöä nopeasti, kun vaikka sähkölämmitystä pitää odottaa monta tuntia, että se jotain tuottaa.
Kysymykseen ennakkoluuloista, mitä öljylämmitykseen liittyy, Jorma vastaa kokemuksen syvällä rintaäänellä. Kovat pakkaset ja sähkön hinnan nousu ei tunnu huolestuttavan Lämmitysenergia Yhdistyksen luottamustoimissakin vaikuttanutta entistä poltinasentajaa:
– Ei tässä tarvitse huolestua millään tavalla. Tämä on ihan täysin automaattinen ja toimiva yksikkö. Jos on mikään muu lämmitys, joka pettää, niin poltin lähtee käyntiin ja tuottaa lämpöä. Aggregaatti tarvitaan, tai akku, sillä öljypoltin kuitenkin tarvitsee sähköä, mutta sähkön tarve on ainoastaan vain noin 70 wattia. Kyllä öljylämmitykseen voi turvata jatkossakin.
Suomessa öljylämmitteisiä kotitalouksia on vielä noin 120 000. Miten Jorma Åhman sitten näkee öljylämmityksen tulevaisuuden, kun maailmanlaajuinen pyrkimys päästä eroon fossiilisista polttoaineista haastaa viisikymmentävuotiaan tekniikan?
– Uusiutuvat polttoaineet on ihan hyvä energiavarasto myös. Niin meillä on aina tuki ja turva myöskin eteenkin päin.
Jorman hybridijärjestelmä
Kondenssiöljykattila
Pannuhuoneen sydän. Kondenssitekniikalla myös savukaasujen mukana poistuva lämpö kerätään talteen lämmitysvedeksi.
Ilma-vesi-lämpöpumppu
Järjestelmän pääasiallinen lämmönlähde pakkaskautta lukuun ottamatta.
Aurinkokeräimet
Katolle asennetut aurinkokeräimet lämmittävät käyttövettä ja osin myös talon lämminvesikiertoa.
Takka
Puhallin siirtää takan poltosta syntyvän lämpimän ilman lattian alla kulkeviin kanaviin, jotka lämmittävät talon oleskelutilaa.
Automatiikka
Älykäs järjestelmä seuraa eri annettuja parametreja ja valitsee lämmitysmuodon. Asukkaan ei tarvitse itse säätää laitteistoa, vaan automatiikka kytkee sopivimman lämmönlähteen päälle.
Kuuntele Jorma Åhmanin mietteitä Lämmöllä-podcastista: