
Kolmekymmentä neliötä täyttä elämää
Onko haaveissasi ollut lisää tilaa tavaralle, työlle, yöpyjille tai harrasteille? Rakennuslaki uudistui vuoden 2025 alusta niin, että omalle tontille voi rakentaa alle 30 neliömetrin pinta-alan rakennuksen ilman rakennuslupaa. Lakimuutos keventää rakentajan paperityötaakkaa, mutta projektiin kannattaa ryhtyä huolella suunnitellen. Esimerkiksi uuden rakennuksen lämmitysratkaisu kannattaa valita tilan käyttötarkoituksen mukaan.
Ilman lupaa, mutta määräysten mukaan
Piharakennus tai sauna eivät enää tarvitse rakennuslupaa, kunhan niiden koko alittaa 30 neliömetriä ja 120 kuutiometriä. Lakimuutos onkin innostanut monia omakotiasujia harkitsemaan uuden piharakennuksen rakentamista.
Rakennus ei kuitenkaan saa olla tarkoitettu vakituiseen asuinkäyttöön, ja rakennusluvasta vapauttamisesta huolimatta muita rakentamiseen liittyviä määräyksiä, kuten kaavaa, on noudatettava. Ilmoitus rakentamisesta on edelleen tehtävä ja tontilla tulee olla vapaata rakennusoikeutta.
Rakentaja voi joutua myös hakemaan poikkeamislupaa esimerkiksi kaavoittamattomalle rantarakentamispaikalle. Lisäksi muut rakentamismääräykset, kuten paloturvallisuus, minimietäisyydet ja jätevesivaatimukset, ovat velvoittavia kuten aiemminkin.
Piharakennuksen rakentajan tulee muistaa, että tontin omistaja on vastuussa myös tontilla sijaitsevien rakennusten turvallisuudesta. Vaikka lupaprosessi onkin keveämpi, ei rakennuksen suunnittelusta ja toteutuksesta siis kannata tinkiä, vaan käyttää apuna ammattilaisia.

Piharakennuksen asuttavuus ja varustelu
Uuden rakennuksen käyttötarve ratkaisee sen, millaista varustelutasoa siihen kannattaa suunnitella. Piharakennus voi toimia näin etätyön luvattuna aikana työpisteenä tai harrastetilana. Piharakennuksen voi rakentaa myös vierasmökiksi yöpymistarkoitukseen. Asuinrakennuksesta piharakennuksen erottaa se, ettei siinä saa olla kiinteää liettä eli hellaa.
Rakentajan mielihaluista riippuen piharakennuksen voi toteuttaa ympärivuotiseen käyttöön tai vain kesäajan ei-lämmitetyksi vapaa-ajan vieton tilaksi. Jos suunnittelet tilan ympärivuotista käyttöä, kannattaa pohtia myös rakennuksen lämmitysteknologiaa ja energiatehokkuutta.
Tyypillisiä lämmitysmuotoja piharakennukseen ovat tulisija, ilmalämpöpumppu, patterilämmitys ja sähkölattialämmitys. Pienten vapaa-ajan rakennusten energiankulutus on tyypillisesti niin pientä, ettei vesikiertoiseen lämmitykseen kannata investoida.
Sähkökäyttöiset lisälämmittimet ovat kätevä tapa lisätä lämpöä nopeasti. Ilmalämpöpumppu taas viilentää mukavasti kesäkuumalla. Kiinnitä huomiota myös mökin ovi‑, ikkuna- ja eristysratkaisuihin, sillä ne vaikuttavat ympärivuotiseen käyttömukavuuteen ja tukevat lämmitysratkaisua ja sen edullisuutta.
Yleiseen käyttömukavuuteen vaikuttaa myös, onko mökissä vessaa. Tällöin pohdittavaksi jää vesivessan, kuivakäymälän, polttavan kuivakäymälän ja kemiallisen wc:n välinen vertailu.
Huokeaa vai hulppeaa?
Jos et nikkaroi piharakennusta itse, piharakennuksen voi hankkia valmispakettina talotehtaalta. Valmiina hankittavien mökkipakettien hintahaitari on laaja, alkaen 5 000 eurosta yli 100 000 euroon.
Hintaerot perustuvat muun muassa toimituksen valmiusasteeseen (toimitus elementteinä tai paikalleen rakennettuna) sekä rakennuksen materiaalien laatuun (esimerkiksi hirren paksuus ja painumattomuusominaisuudet) ja eristystasoon. Kannattaa siis selvittää piharakennuspaketin ominaisuudet tarkkaan toimittajalta. Muita kustannuksia projektiin tuovat mökkipaketin lisäksi tontin perustuskustannukset sekä tonttiliittymät (vesi, sähkö ja viemäri).
Haarukoi hinta
Pyysimme esimerkkejä eri tyyppisistä valmiiksi asennetuista piharakennuksista pyhäntäläiseltä hirsirakennusten toimittajalta Salvos Oy:ltä. Tehtaanedustaja Jonne Koskelo valitsi Salvoksen mallistosta kolme eri hintaluokan ratkaisua alle 30 neliön piharakennuksista. Esitettyyn hintaan sisältyy sisätiloissa valmiiksi rakennettu mökki, toimitus ja Oikeasti valmis ‑asennus määränpäässä.
AITTA, mallinimi Veisto 15B
Hintaluokka: 16–20 000 euroa
Ominaisuudet: Kevytrakenteisempi, 88 x 191 lamellihirrestä valmistettu aitta, pääkäyttö keväästä syksyyn. Voi käyttää tarvittaessa myös talvella, ala- ja yläpohja on eristetty 100 mm:n FinnFoamilla.

SAUNATUPA, mallinimi Veisto 16A
Hintaluokka: 23–28 000 euroa
Ominaisuudet: Ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettu saunatupa. Löylyhuoneeseen ja pukeutumistilaan on erilliset kulut, jolloin tuvan puoli säilyy kylpiessä kuivana. Tupa toimii pukuhuoneen lisäksi vaikkapa nukkuma- tai työtilana.

PIHAMÖKKI, mallinimi Veisto 30
Hintaluokka: 57–78 000 euroa (varustelutasosta riippuen)
Ominaisuudet: Ympärivuotiseen käyttöön soveltuva 134 x 278 painumattomasta kuusihirrestä valmistettu pieni mökki. Voidaan varustella monella tavalla, esim. sähköt, takka, suihku, komerot, terassi jne.
