Vesikiertoisen patteriverkoston tasapainotus – avain tehokkaaseen lämmitykseen
Vesikiertoisen patteriverkoston tasapainotus on kriittinen osa kiinteistön lämmitysjärjestelmän toimivuutta ja energiatehokkuutta.
Tasapainotuksella varmistetaan, että lämpö jakautuu tasaisesti eri tiloihin, jolloin voidaan vähentää energiankulutusta ja parantaa asumismukavuutta. Lämmitysenergia Yhdistys ry:n toiminnanjohtaja Arto Hannula korostaa tasapainotuksen merkitystä.
– Jos tasapainotus ei ole kunnossa, yhdessä huoneessa voi olla kylmä ja toisessa kuuma. Tämä voi johtaa siihen, että yritetään kompensoida tilannetta väärin säätämällä esimerkiksi lämpökäyrää tai kiertovesipumpun nopeutta muuttamalla, mikä puolestaan vain pahentaa ongelmaa ja lisää energiankulutusta, Hannula painottaa.
Tasapainotus alkaa pannuhuoneesta
Tasapainotusprosessin lähtökohta on pannuhuoneessa. Hannula selittää, että lämmitys jaetaan usein useisiin niin sanottuihin linjoihin, ja näiden päälinjojen on oltava tasapainossa. Päälinjoista lämpö jaetaan pienempiin piireihin esimerkiksi omakotitalossa alakerta ja yläkerta.
– Linjasäätöventtiileillä säädetään virtaama päälinjoihin, mutta myös jokaisen yksittäisen piirin on oltava tasapainossa, jotta lämpö kiertää tasaisesti kaikkialle, Hannula kertoo.
– Mistä sitten tietää, että lämmitysverkosto on tasapainossa? Kun kaikki patteritermostaatit ovat irti, huonelämpötiloja seurataan esimerkiksi vuorokauden ajan. Kun ulkolämpötila on noin ‑10 °C. Samalla tarkastellaan lämpökäyrästä, mikä sisälämpötilan tulisi olla.
– Jos kaikissa huoneissa on sama lämpötila, verkosto on tasapainossa. Mikäli lämpötila on liian korkea tai matala, voidaan lämpötilan perussäätöä korjata vaihtamalla lämpökäyrää. Jos huonelämpötilat kuitenkin vaihtelevat merkittävästi, on syytä kutsua ammattilainen tekemään verkoston tasapainotus.
Hannula painottaa, että lämmitysjärjestelmät ovat kiinteistökohtaisia, joten on tärkeää, että ammattilainen kartoittaa, mitä toimenpiteitä kiinteistössä tulee tehdä verkoston tasapainottamiseksi.
Älykkäät ratkaisut lisäävät energiatehokkuutta
Modernit patteriventtiilit mahdollistavat tarkan lämpötilansäädön huonekohtaisesti. Venttiileihin voi ohjelmoida esimerkiksi lämpötilan pudotuksia tiettyihin vuorokaudenaikoihin.
– Älykkäät patteriventtiilit mahdollistavat esimerkiksi sen, että huoneen lämpötila laskee muutaman asteen päivällä, kun kukaan ei ole kotona, ja nousee taas iltaisin. Tämä voidaan ohjelmoida suoraan venttiilistä tai älypuhelimella etäohjauksena, Hannula kertoo.
Hannula muistuttaa, että jos venttiilejä uusitaan, on tärkeää vaihtaa kaikki samanlaisiksi, jotta tasapaino säilyy.
Kokonaisuus ratkaisee
Lämmitysjärjestelmän tasapainotus on kokonaisvaltainen tehtävä, jossa kaikki osat, kuten kattilat, kiertopumput, venttiilit ja säätölaitteet, vaikuttavat toisiinsa. Hannula korostaa, että jokainen järjestelmä on kohdekohtainen, ja siksi tasapainotusta ei voi tehdä yleispätevällä ohjeella.
– Lämmitysjärjestelmä on aina kokonaisuus, joka on suunniteltava ja toteutettava kohteen tarpeiden mukaan. Tasapainotuksen tekee usein suunnittelija tai kokenut urakoitsija, Hannula toteaa.
Energiatehokkuutta ja säästöjä
Tasapainotettu lämmitysjärjestelmä vähentää energiankulutusta ja säästää rahaa. Hannula korostaa myös tasapainotuksen merkitystä hybridijärjestelmissä, joissa on useita lämmönlähteitä, kuten lämpöpumppu ja öljykattila. Näissä järjestelmissä puskurivaraaja auttaa tasaamaan eri lämmönlähteiden virtaamat ja lämpötilat.
– Hybridijärjestelmissä on tärkeää, että virtaamat ovat tasapainossa. Puskurivaraaja toimii ikään kuin järjestelmän sydämenä, joka varmistaa tasaisen lämpötilan ja virtaaman verkostossa, Hannula tiivistää. Vesikiertoisen patteriverkoston tasapainotus ei ole vain tekninen tehtävä, vaan se on investointi energiatehokkuuteen, mukavuuteen ja järjestelmän pitkään käyttöikään. Hyvin tasapainotettu järjestelmä toimii optimaalisesti kaikissa olosuhteissa, eikä energiaa kulu hukkaan.