Vesi­kier­toi­sen pat­te­ri­ver­kos­ton tasa­pai­no­tus – avain tehok­kaa­seen läm­mi­tyk­seen

Teks­ti Toni Deger­lund

Vesi­kier­toi­sen pat­te­ri­ver­kos­ton tasa­pai­no­tus on kriit­ti­nen osa kiin­teis­tön läm­mi­tys­jär­jes­tel­män toi­mi­vuut­ta ja ener­gia­te­hok­kuut­ta.

Tasa­pai­no­tuk­sel­la var­mis­te­taan, että läm­pö jakau­tuu tasai­ses­ti eri tiloi­hin, jol­loin voi­daan vähen­tää ener­gian­ku­lu­tus­ta ja paran­taa asu­mis­mu­ka­vuut­ta. Läm­mi­ty­se­ner­gia Yhdis­tys ry:n toi­min­nan­joh­ta­ja Arto Han­nu­la koros­taa tasa­pai­no­tuk­sen mer­ki­tys­tä.

– Jos tasa­pai­no­tus ei ole kun­nos­sa, yhdes­sä huo­nees­sa voi olla kyl­mä ja toi­ses­sa kuu­ma. Tämä voi joh­taa sii­hen, että yri­te­tään kom­pen­soi­da tilan­net­ta vää­rin sää­tä­mäl­lä esi­mer­kik­si läm­pö­käy­rää tai kier­to­ve­si­pum­pun nopeut­ta muut­ta­mal­la, mikä puo­les­taan vain pahen­taa ongel­maa ja lisää ener­gian­ku­lu­tus­ta, Han­nu­la pai­not­taa.

Tasa­pai­no­tus alkaa pan­nu­huo­nees­ta

Tasa­pai­no­tus­pro­ses­sin läh­tö­koh­ta on pan­nu­huo­nees­sa. Han­nu­la selit­tää, että läm­mi­tys jae­taan usein usei­siin niin sanot­tui­hin lin­joi­hin, ja näi­den pää­lin­jo­jen on olta­va tasa­pai­nos­sa. Pää­lin­jois­ta läm­pö jae­taan pie­nem­piin pii­rei­hin esi­mer­kik­si oma­ko­ti­ta­los­sa ala­ker­ta ja ylä­ker­ta.

– Lin­ja­sää­tö­vent­tii­leil­lä sää­de­tään vir­taa­ma pää­lin­joi­hin, mut­ta myös jokai­sen yksit­täi­sen pii­rin on olta­va tasa­pai­nos­sa, jot­ta läm­pö kier­tää tasai­ses­ti kaik­kial­le, Han­nu­la ker­too.

– Mis­tä sit­ten tie­tää, että läm­mi­tys­ver­kos­to on tasa­pai­nos­sa? Kun kaik­ki pat­te­ri­ter­mos­taa­tit ovat irti, huo­ne­läm­pö­ti­lo­ja seu­ra­taan esi­mer­kik­si vuo­ro­kau­den ajan. Kun ulko­läm­pö­ti­la on noin ‑10 °C. Samal­la tar­kas­tel­laan läm­pö­käy­räs­tä, mikä sisä­läm­pö­ti­lan tuli­si olla.

– Jos kai­kis­sa huo­neis­sa on sama läm­pö­ti­la, ver­kos­to on tasa­pai­nos­sa. Mikä­li läm­pö­ti­la on lii­an kor­kea tai mata­la, voi­daan läm­pö­ti­lan perus­sää­töä kor­ja­ta vaih­ta­mal­la läm­pö­käy­rää. Jos huo­ne­läm­pö­ti­lat kui­ten­kin vaih­te­le­vat mer­kit­tä­väs­ti, on syy­tä kut­sua ammat­ti­lai­nen teke­mään ver­kos­ton tasa­pai­no­tus.

Han­nu­la pai­not­taa, että läm­mi­tys­jär­jes­tel­mät ovat kiin­teis­tö­koh­tai­sia, joten on tär­ke­ää, että ammat­ti­lai­nen kar­toit­taa, mitä toi­men­pi­tei­tä kiin­teis­tös­sä tulee teh­dä ver­kos­ton tasa­pai­not­ta­mi­sek­si.

Kat­so ani­maa­tio kuin­ka vesi­kier­toi­nen pat­te­ri­ver­kos­to tuli­si tasa­pai­not­taa!

Älyk­käät rat­kai­sut lisää­vät ener­gia­te­hok­kuut­ta

Moder­nit pat­te­ri­vent­tii­lit mah­dol­lis­ta­vat tar­kan läm­pö­ti­lan­sää­dön huo­ne­koh­tai­ses­ti. Vent­tii­lei­hin voi ohjel­moi­da esi­mer­kik­si läm­pö­ti­lan pudo­tuk­sia tiet­tyi­hin vuo­ro­kau­de­nai­koi­hin.

– Älyk­käät pat­te­ri­vent­tii­lit mah­dol­lis­ta­vat esi­mer­kik­si sen, että huo­neen läm­pö­ti­la las­kee muu­ta­man asteen päi­väl­lä, kun kukaan ei ole koto­na, ja nousee taas iltai­sin. Tämä voi­daan ohjel­moi­da suo­raan vent­tii­lis­tä tai äly­pu­he­li­mel­la etä­oh­jauk­se­na, Han­nu­la ker­too.

Han­nu­la muis­tut­taa, että jos vent­tii­le­jä uusi­taan, on tär­ke­ää vaih­taa kaik­ki saman­lai­sik­si, jot­ta tasa­pai­no säi­lyy.

Koko­nai­suus rat­kai­see

Arto Han­nu­la

Läm­mi­tys­jär­jes­tel­män tasa­pai­no­tus on koko­nais­val­tai­nen teh­tä­vä, jos­sa kaik­ki osat, kuten kat­ti­lat, kier­to­pum­put, vent­tii­lit ja sää­tö­lait­teet, vai­kut­ta­vat toi­siin­sa. Han­nu­la koros­taa, että jokai­nen jär­jes­tel­mä on koh­de­koh­tai­nen, ja sik­si tasa­pai­no­tus­ta ei voi teh­dä yleis­pä­te­väl­lä ohjeel­la.

– Läm­mi­tys­jär­jes­tel­mä on aina koko­nai­suus, joka on suun­ni­tel­ta­va ja toteu­tet­ta­va koh­teen tar­pei­den mukaan. Tasa­pai­no­tuk­sen tekee usein suun­nit­te­li­ja tai koke­nut ura­koit­si­ja, Han­nu­la tote­aa.

Ener­gia­te­hok­kuut­ta ja sääs­tö­jä

Tasa­pai­no­tet­tu läm­mi­tys­jär­jes­tel­mä vähen­tää ener­gian­ku­lu­tus­ta ja sääs­tää rahaa. Han­nu­la koros­taa myös tasa­pai­no­tuk­sen mer­ki­tys­tä hybri­di­jär­jes­tel­mis­sä, jois­sa on usei­ta läm­mön­läh­tei­tä, kuten läm­pö­pump­pu ja öljy­kat­ti­la. Näis­sä jär­jes­tel­mis­sä pus­ku­ri­va­raa­ja aut­taa tasaa­maan eri läm­mön­läh­tei­den vir­taa­mat ja läm­pö­ti­lat.

– Hybri­di­jär­jes­tel­mis­sä on tär­ke­ää, että vir­taa­mat ovat tasa­pai­nos­sa. Pus­ku­ri­va­raa­ja toi­mii ikään kuin jär­jes­tel­män sydä­me­nä, joka var­mis­taa tasai­sen läm­pö­ti­lan ja vir­taa­man ver­kos­tos­sa, Han­nu­la tii­vis­tää. Vesi­kier­toi­sen pat­te­ri­ver­kos­ton tasa­pai­no­tus ei ole vain tek­ni­nen teh­tä­vä, vaan se on inves­toin­ti ener­gia­te­hok­kuu­teen, muka­vuu­teen ja jär­jes­tel­män pit­kään käyt­töi­kään. Hyvin tasa­pai­no­tet­tu jär­jes­tel­mä toi­mii opti­maa­li­ses­ti kai­kis­sa olo­suh­teis­sa, eikä ener­gi­aa kulu huk­kaan.