Äly tuli taloon

Oma­ko­tia­su­jan arkea hel­pot­ta­maan on vii­me vuo­si­na kehi­tet­ty usei­ta tek­no­lo­gi­aa hyö­dyn­tä­viä rat­kai­su­ja, jot­ka yleis­ty­vät niin uusis­sa kuin iäk­kääm­mis­sä­kin pien­ta­lois­sa.

Uudet äly­toi­min­not lisää­vät asu­mis­mu­ka­vuut­ta ja sääs­tä­vät aikaa. Ne voi­vat myös paran­taa talon ener­gia­te­hok­kuut­ta ja sääs­tää lämmitys‑, säh­kö- ja vesi­las­kuis­sa. Täs­sä jutus­sa esit­te­lem­me muu­ta­man älyä hyö­dyn­tä­vän uuden koti­kons­tin!

Ulko­na

Robot­ti­ruo­hon­leik­ku­ri

Robot­ti­ruo­hon­leik­ku­ri sääs­tää ben­saa, käsi­var­sia ja aikaa aje­le­mal­la nur­mi­kon siis­tik­si itse­näi­ses­ti. Lait­teen lukui­sat sen­so­rit ja pai­kan­nin estä­vät leik­ku­ria tör­mäi­le­mäs­tä estei­siin ja aut­ta­vat sitä pysy­mään leik­kuu­alu­eel­la. Vaik­ka robot­ti­leik­ku­ri on näp­pä­rä ja luo­tet­ta­va apu­ri, käsin trim­mat­ta­vaa saat­taa jää­dä run­saim­pien pen­sai­den alus­ten ja kul­mien osal­ta. Leik­ku­rin terät tulee lisäk­si muis­taa puh­dis­taa ja lai­te huol­taa.

Robot­ti­leik­ku­ria vali­tes­sa kan­nat­taa ensin mää­rit­tää pihan tai nur­mia­lu­een laa­juus eli leik­ku­rin työs­ken­te­ly­alu­een kapa­si­teet­ti. Mui­ta valin­ta­pe­rus­tei­ta ovat latausai­ka, akun kes­to sekä leik­kuu­omi­nai­suu­det, leveys, kor­keus ja kal­lis­tus. Parem­mis­sa mal­leis­sa on luon­nol­li­ses­ti kehit­ty­neem­piä omi­nai­suuk­sia, kuten varas­hä­ly­tin.

Äly­käs kas­te­lu

Viher­peu­ka­loi­den työ­mää­rää hel­pot­ta­maan on luo­tu jo ammoin itse sää­det­tä­vät ana­lo­gi­set ajas­ti­met. Nyky­ään koti­tar­hu­ri voi naut­tia kas­te­lu- ja sade­tin­jär­jes­tel­mis­tä, jot­ka sääs­tä­vät aikaa ja vet­tä opti­moi­mal­la oikean kas­te­lu­het­ken ja veden mää­rän kul­le­kin kas­vus­tol­le.

Kas­te­lu­jär­jes­tel­män äly perus­tuu sen­so­rei­hin, jot­ka mit­taa­vat muun muas­sa maa­pe­rän kos­teut­ta ja läm­pö­ti­laa. Kas­te­lun mää­rää voi myös sää­tää sää­en­nus­teen mukaan. Rat­kai­su­ja löy­tyy järeäm­mis­tä nur­mi­kon alle asen­net­ta­vis­ta auto­maat­ti­sis­ta säi­liö­jär­jes­tel­mis­tä let­kuun lii­tet­tä­viin sadet­ti­miin ja ruuk­ku­kas­te­li­joi­hin.

Aurin­ko­ken­no­va­lais­tus

Nyky­ai­kai­set pihan älyk­käät valai­su­jär­jes­tel­mät voi ajas­taa kuten sisäl­lä tai ne rea­goi­vat auto­maat­ti­ses­ti valon mää­rään. Hel­poim­mil­laan valoa tuot­taa oman aurin­ko­ken­non sisäl­tä­vä piha­va­lo, joka syt­tyy, kun aurin­gon valo tip­puu. Valoi­san aikaan ja pil­vet­tö­mäl­lä sääl­lä lai­te taas lataa itsen­sä auto­maat­ti­ses­ti. Aurin­ko­ken­no­va­lais­tuk­sel­la saat pihal­le­si valoa auto­maat­ti­ses­ti ilman han­ka­lia säh­kö­verk­koon kyt­ke­mi­siä – ilman säh­kö­las­kua.

Sisäl­lä

Robot­ti-imu­ri

Itsek­seen hää­ri­vä robot­ti-imu­ri on jo tut­tu näky mones­sa pie­nem­mäs­sä­kin kodis­sa. Mikä­pä sen käte­väm­pää, kun robo hoi­taa lat­tian sii­vouk­sen, vaik­ka asuk­kaat eivät ole koto­na. Kän­nyk­kä­so­vel­luk­sen kaut­ta voi mää­rit­tää, mitä sii­vous­ro­bot­ti put­saa ja mil­loin. Useim­mat nyky­ai­kai­set robot­ti-imu­rit raken­ta­vat itsel­leen vir­tu­aa­li­sen kar­tan, jos­ta voi sul­kea pois tai lis­tä­tä työs­ken­te­ly­aluei­ta. Älyk­käim­mät roboi­mu­rit tun­nis­ta­vat, mil­loin ros­ka­säi­liö on täyn­nä. Sil­loin lai­te suun­taa lisä­va­rus­tee­na han­kit­ta­val­le tyh­jen­nys­a­se­mal­le ilman ihmi­sen väliin­tu­loa. Näin hom­ma hel­pot­tuu enti­ses­tään viik­ko­sii­vous­ten välil­lä.

Äly­va­lais­tus

2020-luvun äly­va­lais­tuk­sel­la voi kotio­lois­sa kik­kail­la monel­la tapaa. Valo­jen tilaa voi muut­taa, vaik­ka ei itse oli­si koto­na. Pime­ään vuo­den­ai­kaan valais­tuk­sen voi ajoit­taa saras­ta­maan aamu­tui­maan ja herä­tä päi­vään pir­teäm­pä­nä, illal­la taas him­men­tää ja rau­hoit­taa tilaa ennen nuk­ku­maan menoa. Valo­jen väriä muut­ta­mal­la voi luo­da eri­lai­sia tun­nel­mia tai vaik­ka­pa juh­lis­taa itse­näi­syys­päi­vää sini­val­koi­sin valoin!

Yhdel­lä­kin äly­lam­pul­la voi jo saa­da halu­tun vai­ku­tuk­sen aikai­sek­si. Mel­kein mis­tä tahan­sa van­has­ta valai­si­mes­ta saa tuu­nat­tua älyk­kään. Valais­tus­ta voi ohja­ta eri­lai­sil­la mobii­li­so­vel­luk­sil­la, kau­ko­sää­ti­mil­lä, sei­nään kiin­ni­tet­tä­vil­lä pai­nik­keil­la, antu­reil­la tai äänel­lä. Jul­ki­sis­ta tilois­ta tut­tu wc:n valon lii­ke­tun­nis­tin on käte­vä koto­na­kin.

Äly­va­lais­tuk­sen asen­ta­mi­nen on koh­tuul­li­sen help­poa, eikä jär­jes­tel­mä sisäl­lä moni­mut­kai­sia lait­tei­ta. Jär­jes­tel­mien yleis­ty­mi­sen myö­tä apua han­kin­taan ja asen­nuk­seen saa useim­mis­ta elekt­ro­niik­kaa myy­vis­tä liik­keis­tä.

Äly­kaih­ti­met

Älyk­kääl­lä kaih­din­rat­kai­sul­la voi sää­tää kodin läm­pö­ti­laa ja valais­tus­ta. Koti­maan mark­ki­noil­la on jo useam­pia toi­mi­joi­ta, jot­ka tar­joa­vat mit­to­jen mukaan val­mis­tet­tu­ja äly­kaih­ti­mia ja ver­ho­ja sekä asen­nus­pal­ve­lua.

Äly­kaih­din­jär­jes­tel­mää voi käyt­tää lan­gat­to­man ver­kon yli kän­nyk­kä­so­vel­luk­sel­la. Vaih­toeh­toi­ses­ti kaih­ti­miin voi ajas­taa vaik­ka huo­ne­koh­tai­ses­ti toi­vo­tut ajat: monel­ta­ko aamul­la valo pää­see huo­nei­siin ja mil­loin kaih­ti­met kään­ty­vät taas kiin­ni. Älyk­käin tapa hal­li­ta kaih­ti­mia on antu­rien avul­la: kaih­ti­met voi sää­tää kään­ty­mään auto­maat­ti­ses­ti halut­tuun asen­toon, kun valoi­suus tai huo­neen läm­pö­ti­la ylit­tää mää­rä­tyn raja-arvon.