Äly tuli taloon
Omakotiasujan arkea helpottamaan on viime vuosina kehitetty useita teknologiaa hyödyntäviä ratkaisuja, jotka yleistyvät niin uusissa kuin iäkkäämmissäkin pientaloissa.
Uudet älytoiminnot lisäävät asumismukavuutta ja säästävät aikaa. Ne voivat myös parantaa talon energiatehokkuutta ja säästää lämmitys‑, sähkö- ja vesilaskuissa. Tässä jutussa esittelemme muutaman älyä hyödyntävän uuden kotikonstin!
Ulkona
Robottiruohonleikkuri
Robottiruohonleikkuri säästää bensaa, käsivarsia ja aikaa ajelemalla nurmikon siistiksi itsenäisesti. Laitteen lukuisat sensorit ja paikannin estävät leikkuria törmäilemästä esteisiin ja auttavat sitä pysymään leikkuualueella. Vaikka robottileikkuri on näppärä ja luotettava apuri, käsin trimmattavaa saattaa jäädä runsaimpien pensaiden alusten ja kulmien osalta. Leikkurin terät tulee lisäksi muistaa puhdistaa ja laite huoltaa.
Robottileikkuria valitessa kannattaa ensin määrittää pihan tai nurmialueen laajuus eli leikkurin työskentelyalueen kapasiteetti. Muita valintaperusteita ovat latausaika, akun kesto sekä leikkuuominaisuudet, leveys, korkeus ja kallistus. Paremmissa malleissa on luonnollisesti kehittyneempiä ominaisuuksia, kuten varashälytin.
Älykäs kastelu
Viherpeukaloiden työmäärää helpottamaan on luotu jo ammoin itse säädettävät analogiset ajastimet. Nykyään kotitarhuri voi nauttia kastelu- ja sadetinjärjestelmistä, jotka säästävät aikaa ja vettä optimoimalla oikean kasteluhetken ja veden määrän kullekin kasvustolle.
Kastelujärjestelmän äly perustuu sensoreihin, jotka mittaavat muun muassa maaperän kosteutta ja lämpötilaa. Kastelun määrää voi myös säätää sääennusteen mukaan. Ratkaisuja löytyy järeämmistä nurmikon alle asennettavista automaattisista säiliöjärjestelmistä letkuun liitettäviin sadettimiin ja ruukkukastelijoihin.
Aurinkokennovalaistus
Nykyaikaiset pihan älykkäät valaisujärjestelmät voi ajastaa kuten sisällä tai ne reagoivat automaattisesti valon määrään. Helpoimmillaan valoa tuottaa oman aurinkokennon sisältävä pihavalo, joka syttyy, kun auringon valo tippuu. Valoisan aikaan ja pilvettömällä säällä laite taas lataa itsensä automaattisesti. Aurinkokennovalaistuksella saat pihallesi valoa automaattisesti ilman hankalia sähköverkkoon kytkemisiä – ilman sähkölaskua.
Sisällä
Robotti-imuri
Itsekseen häärivä robotti-imuri on jo tuttu näky monessa pienemmässäkin kodissa. Mikäpä sen kätevämpää, kun robo hoitaa lattian siivouksen, vaikka asukkaat eivät ole kotona. Kännykkäsovelluksen kautta voi määrittää, mitä siivousrobotti putsaa ja milloin. Useimmat nykyaikaiset robotti-imurit rakentavat itselleen virtuaalisen kartan, josta voi sulkea pois tai listätä työskentelyalueita. Älykkäimmät roboimurit tunnistavat, milloin roskasäiliö on täynnä. Silloin laite suuntaa lisävarusteena hankittavalle tyhjennysasemalle ilman ihmisen väliintuloa. Näin homma helpottuu entisestään viikkosiivousten välillä.
Älyvalaistus
2020-luvun älyvalaistuksella voi kotioloissa kikkailla monella tapaa. Valojen tilaa voi muuttaa, vaikka ei itse olisi kotona. Pimeään vuodenaikaan valaistuksen voi ajoittaa sarastamaan aamutuimaan ja herätä päivään pirteämpänä, illalla taas himmentää ja rauhoittaa tilaa ennen nukkumaan menoa. Valojen väriä muuttamalla voi luoda erilaisia tunnelmia tai vaikkapa juhlistaa itsenäisyyspäivää sinivalkoisin valoin!
Yhdelläkin älylampulla voi jo saada halutun vaikutuksen aikaiseksi. Melkein mistä tahansa vanhasta valaisimesta saa tuunattua älykkään. Valaistusta voi ohjata erilaisilla mobiilisovelluksilla, kaukosäätimillä, seinään kiinnitettävillä painikkeilla, antureilla tai äänellä. Julkisista tiloista tuttu wc:n valon liiketunnistin on kätevä kotonakin.
Älyvalaistuksen asentaminen on kohtuullisen helppoa, eikä järjestelmä sisällä monimutkaisia laitteita. Järjestelmien yleistymisen myötä apua hankintaan ja asennukseen saa useimmista elektroniikkaa myyvistä liikkeistä.
Älykaihtimet
Älykkäällä kaihdinratkaisulla voi säätää kodin lämpötilaa ja valaistusta. Kotimaan markkinoilla on jo useampia toimijoita, jotka tarjoavat mittojen mukaan valmistettuja älykaihtimia ja verhoja sekä asennuspalvelua.
Älykaihdinjärjestelmää voi käyttää langattoman verkon yli kännykkäsovelluksella. Vaihtoehtoisesti kaihtimiin voi ajastaa vaikka huonekohtaisesti toivotut ajat: moneltako aamulla valo pääsee huoneisiin ja milloin kaihtimet kääntyvät taas kiinni. Älykkäin tapa hallita kaihtimia on anturien avulla: kaihtimet voi säätää kääntymään automaattisesti haluttuun asentoon, kun valoisuus tai huoneen lämpötila ylittää määrätyn raja-arvon.