Digi­taa­li­nen Läm­möl­lä on aina ajan­koh­tai­nen

Teks­ti Emi­lia Käs­mä, Toni Deger­lund

Kuvat Toni Deger­lund

Läm­möl­lä-leh­ti täyt­tää 40 vuot­ta. Nyky­ään sen digi­taa­li­nen muo­to tavoit­taa tuhan­sia luki­joi­ta kuu­kausit­tain. Jat­ku­vas­ti kehit­ty­vään digi­leh­teen ollaan tut­ki­tus­ti tyy­ty­väi­siä, ja luki­jat pereh­ty­vät sisäl­töi­hin eri­tyi­ses­ti puhe­li­mil­la. “Digi­leh­ti on aina käsil­lä ja saa­vu­tet­ta­vis­sa”, sanoo leh­den kehi­tyk­ses­tä vas­taa­van Luo­van Työ­maan toi­mi­tus­joh­ta­ja Juha Mik­ki­lä.

Läm­möl­lä-leh­ti täyt­tää tänä vuon­na 40 vuot­ta. Enim­mil­lään leh­ti on ilmes­ty­nyt 4 ker­taa vuo­des­sa, ja alus­sa sen levik­ki oli jopa 700 000. Nyt Suo­mes­sa on arviol­ta 100 000 pien­ta­loa edel­leen öljy­läm­mi­tyk­ses­sä, ja muu­ten­kin ener­gia­te­hok­kuu­des­ta ja läm­mit­tä­mi­ses­tä kiin­nos­tu­nei­ta luki­joi­ta riit­tää – myös yhä nuo­rem­mis­sa ikä­pol­vis­sa.

Läm­möl­lä on koke­nut mer­kit­tä­vän muu­tok­sen siir­tyes­sään pai­ne­tus­ta ver­sios­ta digi­taa­li­seen aika­kau­teen. Osa luki­jois­ta kai­paa edel­leen pai­net­tua leh­teä hel­pon selai­lun ja tun­nel­man vuok­si.

Digi­leh­des­sä on kui­ten­kin pal­jon posi­tii­vi­sia puo­lia. Pai­ne­tus­sa leh­des­sä on aina oma aikaik­ku­nan­sa, ja nopeas­ti muut­tu­vis­sa asiois­sa pai­net­tu leh­ti on aut­ta­mat­ta ajas­taan jäl­jes­sä – var­sin­kin nyky­ään.

”Ymmär­sim­me, että ajan­koh­tai­suus, het­kes­sä elä­mi­nen, videot ja muu nopea rea­goin­ti ohja­si ihmis­ten ajat­te­lua sii­hen suun­taan, että digi­taa­lis­ta leh­teä kan­nat­ti läh­teä toteut­ta­maan”, kom­men­toi mark­ki­noin­ti- ja vies­tin­tä­toi­mis­to Luo­van Työ­maan toi­mi­tus­joh­ta­ja Juha Mik­ki­lä. Luo­va Työ­maa on ollut alus­ta asti muka­na kehit­tä­mäs­sä Läm­möl­lä-verk­ko­leh­teä tek­ni­ses­ti ja sisäl­löl­li­ses­ti.

Näis­tä sisäl­löis­tä Läm­möl­lä-luki­jat pitä­vät eni­ten (n=710).

Mik­ki­lä ker­too, että ajan­koh­tai­suus on ollut luki­joi­den­kin toi­veis­sa esi­mer­kik­si äsket­täi­ses­sä, vuo­den 2024 ja 2025 tait­tees­sa teh­dys­sä luki­ja­tut­ki­muk­ses­sa. Digi­leh­teen voi­daan tuot­taa juu­ri sii­nä het­kes­sä kiin­nos­ta­via sisäl­tö­jä ja muis­tut­taa ener­gia­te­hok­kuu­den näkö­kul­mas­ta tär­keis­tä asiois­ta esi­mer­kik­si vuo­den kier­ron mukaan. Näin luki­joi­ta voi­daan pal­vel­la hei­dän toi­vo­mal­laan taval­la – ken­ties jopa uusis­ta tek­ni­sis­tä oival­luk­sis­ta neu­vo­mal­la pie­nen­tää läm­mi­tys­kus­tan­nus­ten aiheut­ta­vaa lovea lom­pa­kos­sa, Mik­ki­lä visioi.

Lisäk­si digi­leh­ti on muka­na aina, ihan sii­nä tas­kun poh­jal­la, Mik­ki­lä huo­maut­taa. Luki­ja­tut­ki­muk­ses­sa sel­vi­si, että yli 60 % vas­taa­jis­ta käyt­tää Läm­möl­lä-leh­teä puhe­li­mel­la. Se ei Mik­ki­lää yllä­tä.

”Kyl­lä mobii­li on nume­ro yksi täs­sä tapauk­ses­sa. Kun leh­dis­tä on kysy­mys, nii­tä käy­te­tään tosi pal­jon puhe­li­mel­la. Se on tie­ten­kin help­poa, kun avii­sin voi lukea bus­sis­sa tai kah­vi­las­sa tai mis­sä kukin kul­loin­kin on. Digi­leh­ti on aina käsil­lä, se on aina saa­vu­tet­ta­vis­sa. Mobii­li­käy­tet­tä­vyy­teen tul­laan var­mas­ti jat­kos­sa­kin panos­ta­maan eri­tyi­sen pal­jon Läm­möl­lä-leh­des­sä”, hän pai­not­taa.

Mil­lä pää­te­lait­teel­la Läm­möl­lä-luki­jat käyt­tä­vät digi­leh­teä (n=710).

Käyt­tö­ko­ke­muk­sen on olta­va prii­maa

Juha Mik­ki­lä ymmär­tää hyvin toi­veen pape­ri­leh­des­tä, sil­lä aja­tus verk­ko­leh­des­tä voi tun­tua käy­tet­tä­vyy­del­tään kan­keal­ta. Leh­ti ver­kos­sa ymmär­re­tään hel­pos­ti vain selat­ta­vak­si pdf-tie­dos­tok­si tai muuk­si näköis­ver­siok­si pai­ne­tus­ta leh­des­tä, Mik­ki­lä miet­tii. Hän halu­aa kui­ten­kin koros­taa, että asia­kas­leh­ti ver­kos­sa pitää suun­ni­tel­la sekä digi­taa­li­suu­den että käyt­tä­jän ehdol­la leh­ti­mäi­sek­si käy­tet­tä­vyy­del­tään ja suju­vuu­del­taan.

Digi­taa­li­nen Läm­möl­lä-leh­ti yhdis­tää niin teks­tiä, kuvaa, ään­tä kuin video­ta. Mik­ki­lä mai­nit­see, että video tuo aina lisää tun­net­ta, eikä ole­kaan ihme, että se on medias­sa hyvin sitout­ta­va muo­to niin sosi­aa­li­ses­sa medias­sa kuin suu­ril­la päi­vä­leh­dil­lä. Yli­pää­tään monen­lai­sen sisäl­lön yhdis­tel­mä tuo asiak­kaal­le lisä­ar­voa, jota pai­net­tu leh­ti ei tavoi­ta.

Vaik­ka Mik­ki­lä­kin myön­tää rakas­ta­van­sa pape­ri­leh­tiä ja nii­den ääres­sä rau­hoit­tu­mis­ta, huo­maut­taa hän kipui­lun digi­taa­li­sen siir­ty­män kans­sa ole­van usein tot­tu­mis­ky­sy­mys. Osaan­sa näyt­te­lee pal­ve­lun­tar­joa­jan roo­li sii­nä, kuin­ka miel­lyt­tä­vä käyt­tö­ko­ke­muk­ses­ta teh­dään.

”On mei­dän digi­jul­kai­su­jen suun­nit­te­li­joi­den teh­tä­vä rat­kais­ta luki­jan huo­let käy­tös­tä ja kehit­tää digi­taa­lis­ta leh­teä edel­leen niin, että luku­ko­ke­mus on mah­dol­li­sim­man miel­lyt­tä­vä ja help­po. Sil­loin mie­len­kiin­toi­set jutut eivät lip­sah­da luki­jal­ta ohi aina­kaan sik­si, ettei käyt­tö­ko­ke­mus ole miel­lyt­tä­vä”, Mik­ki­lä sanoo.

Läm­möl­lä-leh­den kehi­tyk­ses­tä vas­taa­van mark­ki­noin­ti- ja vies­tin­tä­toi­mis­to Luo­van Työ­maan toi­mi­tus­joh­ta­ja Juha Mik­ki­lä koros­taa, että asia­kas­leh­ti ver­kos­sa pitää suun­ni­tel­la käy­tet­tä­vyy­del­tään erin­omai­ses­ti.

Uudet rat­kai­sut kiin­nos­ta­vat luki­joi­ta

Suu­rin osa luki­ja­tut­ki­muk­sen vas­taa­jis­ta mai­nit­see hybri­di­läm­mi­tyk­sen ja uusiu­tu­vat polt­toai­neet kes­kei­si­nä kiin­nos­tuk­sen koh­tei­na. Juha Mik­ki­lä poh­tii sen joh­tu­van vas­tuul­li­suusa­jat­te­lun läpi­lyön­nis­tä ihmis­ten mie­lis­sä: ympä­ris­tö­ajat­te­lua pide­tään tär­keä­nä.

Myös raha­pu­he kiin­nos­taa luki­joi­ta: hin­ta­ver­tai­lut ja kus­tan­nus­las­kel­mat ovat pide­tyim­pien ja eni­ten toi­vot­tu­jen jut­tu­tyyp­pien jou­kos­sa.

”Sii­nä vai­kut­taa var­maan täm­möi­nen ver­tais­tu­ki­kin, että miten muil­la menee, jos minul­la menee näin. Halu­taan ymmär­rys­tä sii­tä, mil­lais­ta jouk­koa me läm­mit­tä­jät olem­me. Var­maan jokais­ta oma­ko­tia­su­jaa kiin­nos­taa, mitä ne ener­gia­ku­lut vas­taa­vas­sa talou­des­sa ovat”, sanoo Mik­ki­lä.

Aiheet, joi­ta kos­ke­vaa sisäl­töä Läm­möl­lä-luki­jat toi­vo­vat leh­teen (n=710).

Luki­joil­ta kii­tos­ta on vuo­si­kym­me­nes­tä toi­seen saa­nut myös leh­den pait­si asian­tun­te­va myös suo­ra yhteis­kun­nal­li­nen lin­ja. Mik­ki­lä miet­tii, voi­si­ko hyvää lin­jaa vie­dä vie­lä­kin pitem­mäl­le.

”Oli­si­ko Läm­möl­lä-leh­del­lä­kin myös roo­li osal­lis­tua jul­ki­seen yhteis­kun­nal­li­seen kes­kus­te­luun, jul­ki­seen kes­kus­te­luun muis­sa­kin mediois­sa – tul­tai­siin asian­tun­ti­ja­roo­lis­sa vie­lä enem­män osak­si suo­ma­lais­ta ener­gia­kes­kus­te­lua. Se loi­si poh­jan sil­le, että luki­jat voi­si­vat aja­tel­la täs­sä ole­van media, johon voi luot­taa, jos­sa puhu­taan asian­tun­ti­jan äänel­lä ja jos­ta saan lisä­ar­voa.”

Mitä seu­raa­vi­na vuo­si­kym­me­ni­nä?

Läm­möl­lä on öljy­läm­mit­tä­jien pää-äänen­kan­nat­ta­ja mut­ta myös moni­puo­lis­ten läm­mi­ty­s­asioi­den ja pien­ta­loa­su­mi­nen tie­to­pank­ki. Sitä se halu­aa olla jat­kos­sa­kin, mut­ta kehit­tyä vas­taa­maan maa­il­man muu­tok­seen ja luki­joi­den toi­vei­siin.

”Läm­möl­lä-leh­den nimi­hän on sikä­li erin­omai­nen valin­ta ollut sil­loin vuo­si­kym­me­niä sit­ten, että sehän ei miten­kään sitou­du yhteen läm­mi­tys­muo­toon eikä yhteen ener­gia­rat­kai­suun oma­ko­ti­ta­los­sa. Läm­möl­lä on todel­la rele­vant­ti ja kiin­nos­ta­va media omaan kotiin ja sen yllä­pi­toon ja ter­vee­nä pysy­mi­seen – otta­mat­ta kan­taa, onko se öljy­läm­mi­tet­ty vai ei”, Juha Mik­ki­lä miet­tii.

Läm­möl­lä-leh­teä halu­taan­kin kehit­tää yhä enem­män niin, että se on kaik­kien läm­mit­tä­jien ajan­ta­sai­nen tie­don­läh­de. Ener­gia­te­hok­kuus­asiat kun kos­ke­vat kaik­kia asu­jia, ja Läm­möl­lä voi­si kehit­tyä Suo­men par­haak­si oma­ko­tia­su­jan tie­to­pan­kik­si, suun­nit­te­lee Mik­ki­lä.

Sik­si Läm­möl­lä voi­si tule­vai­suu­des­sa olla digi­taa­li­sel­la alus­tal­la myös vuo­ro­vai­kut­tei­sem­pi. Sitä toi­voo aina­kin Mik­ki­lä, joka poh­tii esi­mer­kik­si kom­men­toin­ti­mah­dol­li­suut­ta leh­teen. Siel­lä luki­jat voi­si­vat jakaa asu­mi­seen ja ener­gia­te­hok­kuu­teen liit­ty­viä vink­ke­jä myös toi­nen toi­sil­leen.

”Par­haim­mil­laan dia­lo­gi luki­joi­den kes­ken voi syn­nyt­tää todel­la hedel­mäl­lis­tä kes­kus­te­lua”, Mik­ki­lä huo­maut­taa.

Laa­dus­ta Läm­möl­lä ei kui­ten­kaan halua tai voi­kaan tin­kiä. Mik­ki­lä sanoo, että perus­pe­ri­aat­tee­na on aina teh­dä laa­du­kas­ta sisäl­töä, joka muis­te­taan mui­den medioi­den jou­kos­sa ja johon pala­taan.

”Tämä infor­maa­tio­tul­va­han on val­ta­va, ja kuka ja ken muis­taa min­kä­kin hyvän jul­kai­sun. Var­maan me kaik­ki olem­me löy­tä­neet jos jon­kin­lai­sia kiin­nos­ta­via sisäl­tö­jä ver­kos­ta ja heti seu­raa­vak­si unoh­dam­me, mikä ja mis­sä se oli­kaan.”

Luki­joi­den pal­ve­le­mi­nen ajan­koh­tai­sil­la ja hyvin toi­mi­te­tuil­la jutuil­la jat­kuu – läm­möl­lä, tie­ten­kin.

Läm­möl­lä-luki­ja­tut­ki­mus 2024

Luki­ja­tut­ki­muk­seen vas­ta­si 710 ihmis­tä.

  • Heis­tä mie­hiä on 70 %, nai­sia 28 % (2 % ei halua ker­toa suku­puol­taan).
  • 50–69-vuotiaita on 61 %, 30–49-vuotiaita, 20 % ja yli 70-vuo­tiai­ta 18 % ja alle 30-vuo­tiai­ta 1 %.
  • Läm­mi­tys­muo­to­na öljy­läm­mi­tys on 52 %:lla, hybri­di­läm­mi­tys 35 %:lla vas­taa­jis­ta ja jokin muu 13 %:lla vas­taa­jis­ta.
  • Heis­tä val­tao­sa asuu Uudel­la­maal­la (12 %), Var­si­nais-Suo­mes­sa (11 %), Pir­kan­maal­la (10 %) tai Kes­ki-Suo­mes­sa (8 %).
Luki­joi­den ikä­ja­kau­ma (n=710).
Luki­joi­den suku­puo­li­ja­kau­ma (n=710).
Luki­joi­den käyt­tä­mä läm­mi­tys­muo­to (n=710).
Luki­joi­den mää­rä maa­kun­nit­tain (n=710).

Vas­tauk­sis­sa leh­teä pide­tään ylei­ses­ti laa­duk­kaa­na ja hyö­dyl­li­se­nä tie­to­läh­tee­nä. Moni tote­aa leh­den ole­van kiin­nos­ta­va, hyö­dyl­li­nen ja hyvin toi­mi­tet­tu. Kii­tok­sia Läm­möl­lä saa eri­tyi­ses­ti ajan­koh­tai­sis­ta jutuis­ta, asian­tun­ti­juu­des­ta ja luke­mi­sen help­pou­des­ta.

  • Suu­rin osa vas­taa­jis­ta mai­nit­see hybri­di­läm­mi­tyk­sen ja uusiu­tu­vat polt­toai­neet kes­kei­sim­mik­si kiin­nos­tuk­sen koh­teik­seen leh­den jutuis­ta. Myös sel­keät ja kon­kreet­ti­set hin­ta­ver­tai­lut, kus­tan­nus­las­kel­mat sekä hen­ki­lö­haas­tat­te­lut ovat pide­tyim­piä jut­tu­tyyp­pe­jä.
  • Moni vas­taa­ja mai­nit­see pitä­neen­sä eri­tyi­ses­ti hen­ki­lö­haas­tat­te­luis­ta ja asia­kas­ko­ke­muk­sis­ta, kos­ka ne tar­joa­vat kon­kreet­ti­sia esi­merk­ke­jä ja samais­tut­ta­via tari­noi­ta.
  • Vas­taa­jat toi­vo­vat entis­tä enem­män kon­kreet­ti­sia ver­tai­lu­ja ja tilas­to­ja sekä käy­tän­nön ohjei­ta ja koke­muk­sia.
  • Val­tao­sa vas­taa­jis­ta ei ole koke­nut min­kään­lai­sia ongel­mia digi­leh­den käy­tös­sä.
  • Jot­kut toi­vo­vat, että leh­ti ker­toi­si roh­keam­min öljy­läm­mi­tyk­sen puo­les­ta tai poli­tii­kan vai­ku­tuk­sis­ta. Toi­saal­ta kai­puu tas­a­puo­li­suu­des­ta eri ener­gia­muo­to­jen välil­lä on myös esil­lä.

Suu­ri kii­tos jokai­sel­le luki­ja­tut­ki­muk­seen vas­tan­neel­le!