
Digitaalinen Lämmöllä on aina ajankohtainen
Lämmöllä-lehti täyttää 40 vuotta. Nykyään sen digitaalinen muoto tavoittaa tuhansia lukijoita kuukausittain. Jatkuvasti kehittyvään digilehteen ollaan tutkitusti tyytyväisiä, ja lukijat perehtyvät sisältöihin erityisesti puhelimilla. “Digilehti on aina käsillä ja saavutettavissa”, sanoo lehden kehityksestä vastaavan Luovan Työmaan toimitusjohtaja Juha Mikkilä.
Lämmöllä-lehti täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Enimmillään lehti on ilmestynyt 4 kertaa vuodessa, ja alussa sen levikki oli jopa 700 000. Nyt Suomessa on arviolta 100 000 pientaloa edelleen öljylämmityksessä, ja muutenkin energiatehokkuudesta ja lämmittämisestä kiinnostuneita lukijoita riittää – myös yhä nuoremmissa ikäpolvissa.
Lämmöllä on kokenut merkittävän muutoksen siirtyessään painetusta versiosta digitaaliseen aikakauteen. Osa lukijoista kaipaa edelleen painettua lehteä helpon selailun ja tunnelman vuoksi.
Digilehdessä on kuitenkin paljon positiivisia puolia. Painetussa lehdessä on aina oma aikaikkunansa, ja nopeasti muuttuvissa asioissa painettu lehti on auttamatta ajastaan jäljessä – varsinkin nykyään.
”Ymmärsimme, että ajankohtaisuus, hetkessä eläminen, videot ja muu nopea reagointi ohjasi ihmisten ajattelua siihen suuntaan, että digitaalista lehteä kannatti lähteä toteuttamaan”, kommentoi markkinointi- ja viestintätoimisto Luovan Työmaan toimitusjohtaja Juha Mikkilä. Luova Työmaa on ollut alusta asti mukana kehittämässä Lämmöllä-verkkolehteä teknisesti ja sisällöllisesti.

Mikkilä kertoo, että ajankohtaisuus on ollut lukijoidenkin toiveissa esimerkiksi äskettäisessä, vuoden 2024 ja 2025 taitteessa tehdyssä lukijatutkimuksessa. Digilehteen voidaan tuottaa juuri siinä hetkessä kiinnostavia sisältöjä ja muistuttaa energiatehokkuuden näkökulmasta tärkeistä asioista esimerkiksi vuoden kierron mukaan. Näin lukijoita voidaan palvella heidän toivomallaan tavalla – kenties jopa uusista teknisistä oivalluksista neuvomalla pienentää lämmityskustannusten aiheuttavaa lovea lompakossa, Mikkilä visioi.
Lisäksi digilehti on mukana aina, ihan siinä taskun pohjalla, Mikkilä huomauttaa. Lukijatutkimuksessa selvisi, että yli 60 % vastaajista käyttää Lämmöllä-lehteä puhelimella. Se ei Mikkilää yllätä.
”Kyllä mobiili on numero yksi tässä tapauksessa. Kun lehdistä on kysymys, niitä käytetään tosi paljon puhelimella. Se on tietenkin helppoa, kun aviisin voi lukea bussissa tai kahvilassa tai missä kukin kulloinkin on. Digilehti on aina käsillä, se on aina saavutettavissa. Mobiilikäytettävyyteen tullaan varmasti jatkossakin panostamaan erityisen paljon Lämmöllä-lehdessä”, hän painottaa.

Käyttökokemuksen on oltava priimaa
Juha Mikkilä ymmärtää hyvin toiveen paperilehdestä, sillä ajatus verkkolehdestä voi tuntua käytettävyydeltään kankealta. Lehti verkossa ymmärretään helposti vain selattavaksi pdf-tiedostoksi tai muuksi näköisversioksi painetusta lehdestä, Mikkilä miettii. Hän haluaa kuitenkin korostaa, että asiakaslehti verkossa pitää suunnitella sekä digitaalisuuden että käyttäjän ehdolla lehtimäiseksi käytettävyydeltään ja sujuvuudeltaan.
Digitaalinen Lämmöllä-lehti yhdistää niin tekstiä, kuvaa, ääntä kuin videota. Mikkilä mainitsee, että video tuo aina lisää tunnetta, eikä olekaan ihme, että se on mediassa hyvin sitouttava muoto niin sosiaalisessa mediassa kuin suurilla päivälehdillä. Ylipäätään monenlaisen sisällön yhdistelmä tuo asiakkaalle lisäarvoa, jota painettu lehti ei tavoita.
Vaikka Mikkiläkin myöntää rakastavansa paperilehtiä ja niiden ääressä rauhoittumista, huomauttaa hän kipuilun digitaalisen siirtymän kanssa olevan usein tottumiskysymys. Osaansa näyttelee palveluntarjoajan rooli siinä, kuinka miellyttävä käyttökokemuksesta tehdään.
”On meidän digijulkaisujen suunnittelijoiden tehtävä ratkaista lukijan huolet käytöstä ja kehittää digitaalista lehteä edelleen niin, että lukukokemus on mahdollisimman miellyttävä ja helppo. Silloin mielenkiintoiset jutut eivät lipsahda lukijalta ohi ainakaan siksi, ettei käyttökokemus ole miellyttävä”, Mikkilä sanoo.

Uudet ratkaisut kiinnostavat lukijoita
Suurin osa lukijatutkimuksen vastaajista mainitsee hybridilämmityksen ja uusiutuvat polttoaineet keskeisinä kiinnostuksen kohteina. Juha Mikkilä pohtii sen johtuvan vastuullisuusajattelun läpilyönnistä ihmisten mielissä: ympäristöajattelua pidetään tärkeänä.
Myös rahapuhe kiinnostaa lukijoita: hintavertailut ja kustannuslaskelmat ovat pidetyimpien ja eniten toivottujen juttutyyppien joukossa.
”Siinä vaikuttaa varmaan tämmöinen vertaistukikin, että miten muilla menee, jos minulla menee näin. Halutaan ymmärrystä siitä, millaista joukkoa me lämmittäjät olemme. Varmaan jokaista omakotiasujaa kiinnostaa, mitä ne energiakulut vastaavassa taloudessa ovat”, sanoo Mikkilä.

Lukijoilta kiitosta on vuosikymmenestä toiseen saanut myös lehden paitsi asiantunteva myös suora yhteiskunnallinen linja. Mikkilä miettii, voisiko hyvää linjaa viedä vieläkin pitemmälle.
”Olisiko Lämmöllä-lehdelläkin myös rooli osallistua julkiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun, julkiseen keskusteluun muissakin medioissa – tultaisiin asiantuntijaroolissa vielä enemmän osaksi suomalaista energiakeskustelua. Se loisi pohjan sille, että lukijat voisivat ajatella tässä olevan media, johon voi luottaa, jossa puhutaan asiantuntijan äänellä ja josta saan lisäarvoa.”
Mitä seuraavina vuosikymmeninä?
Lämmöllä on öljylämmittäjien pää-äänenkannattaja mutta myös monipuolisten lämmitysasioiden ja pientaloasuminen tietopankki. Sitä se haluaa olla jatkossakin, mutta kehittyä vastaamaan maailman muutokseen ja lukijoiden toiveisiin.
”Lämmöllä-lehden nimihän on sikäli erinomainen valinta ollut silloin vuosikymmeniä sitten, että sehän ei mitenkään sitoudu yhteen lämmitysmuotoon eikä yhteen energiaratkaisuun omakotitalossa. Lämmöllä on todella relevantti ja kiinnostava media omaan kotiin ja sen ylläpitoon ja terveenä pysymiseen – ottamatta kantaa, onko se öljylämmitetty vai ei”, Juha Mikkilä miettii.
Lämmöllä-lehteä halutaankin kehittää yhä enemmän niin, että se on kaikkien lämmittäjien ajantasainen tiedonlähde. Energiatehokkuusasiat kun koskevat kaikkia asujia, ja Lämmöllä voisi kehittyä Suomen parhaaksi omakotiasujan tietopankiksi, suunnittelee Mikkilä.
Siksi Lämmöllä voisi tulevaisuudessa olla digitaalisella alustalla myös vuorovaikutteisempi. Sitä toivoo ainakin Mikkilä, joka pohtii esimerkiksi kommentointimahdollisuutta lehteen. Siellä lukijat voisivat jakaa asumiseen ja energiatehokkuuteen liittyviä vinkkejä myös toinen toisilleen.
”Parhaimmillaan dialogi lukijoiden kesken voi synnyttää todella hedelmällistä keskustelua”, Mikkilä huomauttaa.
Laadusta Lämmöllä ei kuitenkaan halua tai voikaan tinkiä. Mikkilä sanoo, että perusperiaatteena on aina tehdä laadukasta sisältöä, joka muistetaan muiden medioiden joukossa ja johon palataan.
”Tämä informaatiotulvahan on valtava, ja kuka ja ken muistaa minkäkin hyvän julkaisun. Varmaan me kaikki olemme löytäneet jos jonkinlaisia kiinnostavia sisältöjä verkosta ja heti seuraavaksi unohdamme, mikä ja missä se olikaan.”
Lukijoiden palveleminen ajankohtaisilla ja hyvin toimitetuilla jutuilla jatkuu – lämmöllä, tietenkin.
Lämmöllä-lukijatutkimus 2024
Lukijatutkimukseen vastasi 710 ihmistä.
- Heistä miehiä on 70 %, naisia 28 % (2 % ei halua kertoa sukupuoltaan).
- 50–69-vuotiaita on 61 %, 30–49-vuotiaita, 20 % ja yli 70-vuotiaita 18 % ja alle 30-vuotiaita 1 %.
- Lämmitysmuotona öljylämmitys on 52 %:lla, hybridilämmitys 35 %:lla vastaajista ja jokin muu 13 %:lla vastaajista.
- Heistä valtaosa asuu Uudellamaalla (12 %), Varsinais-Suomessa (11 %), Pirkanmaalla (10 %) tai Keski-Suomessa (8 %).




Vastauksissa lehteä pidetään yleisesti laadukkaana ja hyödyllisenä tietolähteenä. Moni toteaa lehden olevan kiinnostava, hyödyllinen ja hyvin toimitettu. Kiitoksia Lämmöllä saa erityisesti ajankohtaisista jutuista, asiantuntijuudesta ja lukemisen helppoudesta.
- Suurin osa vastaajista mainitsee hybridilämmityksen ja uusiutuvat polttoaineet keskeisimmiksi kiinnostuksen kohteikseen lehden jutuista. Myös selkeät ja konkreettiset hintavertailut, kustannuslaskelmat sekä henkilöhaastattelut ovat pidetyimpiä juttutyyppejä.
- Moni vastaaja mainitsee pitäneensä erityisesti henkilöhaastatteluista ja asiakaskokemuksista, koska ne tarjoavat konkreettisia esimerkkejä ja samaistuttavia tarinoita.
- Vastaajat toivovat entistä enemmän konkreettisia vertailuja ja tilastoja sekä käytännön ohjeita ja kokemuksia.
- Valtaosa vastaajista ei ole kokenut minkäänlaisia ongelmia digilehden käytössä.
- Jotkut toivovat, että lehti kertoisi rohkeammin öljylämmityksen puolesta tai politiikan vaikutuksista. Toisaalta kaipuu tasapuolisuudesta eri energiamuotojen välillä on myös esillä.
Suuri kiitos jokaiselle lukijatutkimukseen vastanneelle!