Selkeitä säästöjä Suomelle: eläkkeelle jäävä Energiaviraston johtaja Heikki Väisänen kertoo, miten energiatehokkuus on rakentunut yhdessä
Heikki ”Väiski” Väisänen on pian jäämässä eläkkeelle Energiaviraston johtajan pestistä. Ennen sitä hänellä on vielä muutama sana sanottavana öljylämmityksestä ja energia-alan tulevaisuudesta Lämmöllä-lehden lukijoille.
Energiaviraston nykyinen johtaja Heikki ”Väiski” Väisänen, todellinen energia-alan asiantuntija, jää ensi syksynä eläkkeelle. Viimeisinä virastokuukausinaan energiansäästöalan huippuosaaja haluaa tehdä itsestään tarpeettoman ja luuleekin onnistuneensa siinä aika hyvin.
”Ryhmäni asiantuntijat ovat todella päteviä, kykeneviä ja vielä ihmisinä sellaisia, että he osaavat tehdä tätä työtä yhteisen hyvän puolesta.”
On Väisänen itsekin saanut työssä melkoisen paljon aikaan. Hän on muun muassa luotsannut maaliin monta Höylä-energiatehokkuussopimusta ja ollut mukana neuvottelemassa EU:n energiapalvelu- ja energiatehokkuusdirektiivejä – omien sanojensa mukaan vääntämässä kättä komission kanssa Suomen energiapolitiikan järkiperäistämiseksi.
Itse hän ei tohdi nostaa yksittäisiä asioita uraltaan jippii-hetkiksi, vaan kertoo työpaikkojensa luontevien vaihdosten olleen merkittäviä käänteitä.
”Ja vaihtaminen on sitten itse asiassa aina tuntunut siltä, että se oli oikea hetki. Olen päässyt tekemään uusia asioita, päässyt itse kehittymään.”
Mutta kai nyt jotain huippuhetkiä pitkän polun varrelle on mahtunut liittyen vaikkapa jo mainittuun yhteiseen hyvään?
”Ehkä sellaiset asiat, joissa on onnistunut toimimaan Suomen hyväksi ja on saanut pelastettua sellaisia asioita, jotka huonosti mennessään olisivat saattanut olla aika dramaattisia. Kun on joskus arvioinut kustannuksia, niin kyllä ne päätöksillä aikaansaadut säästöt ovat olleen noin miljardeissa euroissa. Yksin niitä ei tietenkään ole tehty.”
Pitkä ura yhteisen hyvän eteen
Väisänen on todella kerännyt värisuoran energia-alan kokemusta. Koulutukseltaan hän on LVI-tekniikan diplomi-insinööri. Ura energiatehokkuuden parissa alkoi insinööritoimistossa, josta hän siirtyi valtion kestävän kehityksen yhtiön Motivan kautta työ- ja elinkeinoministeriöön. Kun Väisäsen neuvottelema energiatehokkuusdirektiivi tuli voimaan vuonna 2012, häntä rohkaistiin siirtymään Energiavirastoon.
”Direktiivistä oli tulossa niin paljon lisää viranomaistyötä, ettei sitä olisi ministeriön energiaosastolla kyetty hoitamaan. Sitten todettiin, että Väiskin kannattaisi varmaan hakeutua tuonne energiavirastoon ja pistää sitten siellä tämä energiatehokkuustoiminta pyörimään ja direktiivivelvoitteet toimeen. Sillä tiellä ollaan edelleen”, Väisänen naurahtaa.
Ja kyllähän Väisänen työstä niin sanottuja kiksejä on saanut, kun on päässyt edistämään asioita, jotka tuottavat kaikille hyvää.
”Tässä saa vaikutettua pieniinkin asioihin, että ne sitten loksahtavat kohdilleen. Ja useimmista kokouksista kaikki lähdetään semmoisella win–win-fiiliksellä ja hyvällä mielellä pois. Aika monessa energiatehokkuuteen liittyvässä asiassa Suomi on hyvin yksimielinen, etenkin kun katsotaan niitä reunaehtoja, joissa toimitaan”, hän kertoo.
Yksi esimerkki löytyy lainsäädäntötyöstä. Energiavirasto on toimeenpaneva taho, ja hiljattain voimaan tulleen energiatehokkuusdirektiivin kansallinen toteutus tuottaa paljon työtä. Kaiken, mitä direktiivin toimeenpanosta seuraa, olisi oltava suomalaisille järkevää. Siinä yhteen hiileen puhaltaminen on tärkeää.
Väisäsestä huokuukin halu tehdä järkeviä, kestäviä ratkaisuja. Hänen suurin motivaationsa on ollut mahdollistaa yhteiskunnalle tilanteita, joissa sekä ympäristö, talous että ihmiset voittavat.
“Hyvät kaverit” Höylän varressa
Höylä-energiatehokkuussopimukset ovat yksi esimerkki suomalaisesta mallista, jossa vapaaehtoinen yhteistyö korvaa raskaan lakisääteisen byrokratian.
Lämmöllä-lukijoille Höylä-energiatehokkuussopimukset saattavat ollakin tuttuja – onhan Lämmöllä Höylä IV:n kuluttajatiedotuskanava. Höylä takaa öljylämmittäjille kaiken sen viestinnän ja tiedon, jolla öljylämmitteisistä rakennuksista saadaan energiatehokkaita. Sopimuksia Höylä II:sta asti neuvotellut Väisänen tiivistää sopimusten tärkeyden:
”Energiatehokkuusviestintä on meille ensiarvoisen tärkeää, ja Lämmöllä-lehti on sellainen kanava, että vertaista saa hakea muista jäsenvaltiosta.”
Väisänen jatkaa, että niin kauan kuin Höylä-sopimus on voimassa, ei tarvitse odotella, että komissio kyselisi energiatehokkuustoimien perään – Höylä on tunnustettu konkreettinen työkalu. Toimet ovat moninaisia eivätkä aina välttämättä näy suurelle yleisölle.
”Jos oikein muistan, niin itse asiassa ensimmäinen aurinkojärjestelmäasentajien koulutus käynnistettiin Höylän puitteissa. Eli kyllä on tehty paljon sellaistakin, mikä ei ehkä näy niin julkisesti”, Väisänen muistelee.
Jo Höylä II:sta neuvoteltaessa Väisänen muistaa olleensa vakuuttunut työstä ja sitä tekevästä porukasta. Ensimmäinen, vuodet 1997–2001 kattanut Höylä oli jättänyt osapuolet miettimään, onko sopimus jatkon arvoinen.
”Mutta kun ensimmäinen kokous päättyi, minulla oli sellainen fiilis, että nyt on hyvät kaverit hommissa.”
Energiatehokkuussopimuksia on muitakin: elinkeinoelämän ja kiinteistöalan energiatehokkuussopimukset sekä julkisen alan sopimus kuntien, valtion ja hyvinvointialueiden kanssa. Neljäs on Höylä, jonka V‑versioon etsitään yhteistä tahtotilaa alkavana vuonna.
”Uskon, että suhtautuminen tulee olemaan positiivista. Sitten aletaan vauhdilla tehdä sopimuspapereita kuntoon niin, että meillä olisi tuossa kevään lopulla tai alkukesästä valmiudet lähteä hakemaan niihin yritysten allekirjoituksia. Virallinen allekirjoitustilaisuus varmaan on jossain vaiheessa syksyllä. Yritän ainakin järjestää itse niin, että se olisi lokakuussa.”
Ja totta – mikäpä olisi hienompi paikka Väisäsen päättää pitkä ja vaiherikas uransa kuin läpiviety Höylä V!
Tulevaisuuden lämmitys mukautuu maailman ja kuluttajan tarpeisiin
Öljylämmityksestä on puhuttu jo vuosia menneisyyden lämmitysmuotona, mutta Väisänen näkee tulevaisuuden valoisampana: jo nyt todellisuutta ovat erilaiset hybridijärjestelmät ja uusiutuvat polttoaineet. Jos kaikki menee suunnitellusti, öljylämmitys voi olla kestävä, joustava ja ennen kaikkea kilpailukykyinen vaihtoehto.
“Jos 100-prosenttisesti uusiutuva lämmitysöljy saataisiin käyttöön, voi kysyä, miksi öljylämmitykselle pitäisi tehdä mitään muuta kuin edistää sitä”, Väisänen linjaa.
Eläkkeellä löytyy tekemistä
Tekniikan diplomi-insinööri Väisäsen urapolku on tainnut tulla verenperintönä, sillä hänen isänsä oli tekniikan lisensiaatti – isä ja poika kävivät vieläpä saman Teknillisen korkeakoulun!
”Olen osa hyvin insinööripainotteista porukkaa. Isän lisäksi appiukko on insinööri, vaimo diplomi-insinööri, vaimon kaksi veljeä diplomi-insinöörejä ja siskon mies diplomi-insinööri. Yksi lapsistakin on diplomi-insinööri”, Väisänen myöntää naureskellen.
Joulupöydässä puhutaan kuitenkin muustakin kuin tekniikasta: Väisäselle ja hänen pojalleen golf on tärkeä aihe, viinit ja hyvä ruoka taas koko perheen yhteinen harrastus. Joka sunnuntai perhe kokoontuu yhteisen lounaan äärelle Väisästen kotiin.
Väisänen on myös kirjailija, joka on kirjoittanut kaksi Suomen talvisotaa käsittelevää kirjaa. Kiinnostus aiheeseen on lähtenyt Väisäsen apen isästä, joka oli talvisodassa konekiväärikomppanian joukkueenjohtaja.
”Appiukko näytti isänsä sotilaspassin minulle vuonna 2010. Silloin kansallisarkisto oli juuri julkaissut verkkosivuillaan sotapäiväkirjat. Niistä löysin tämän kyseisen JR393-konekiväärikomppanian sotapäiväkirjan. Ajattelin, että kirjoitan sen sotapäiväkirjan puhtaaksi lapsille.”
Puhtaaksikirjoituksen jälkeen Väisänen kirjoitti päiväkirjalle johdannon, joka lopulta puolivahingossa paisui kirjaksi. Sotahistorian tutkiminen on raskaan ja vaativan työn tervetullutta vastapainoa.
”Direktiivineuvottelut ovat aika yksinäistä touhua. Neuvottelukokouksissa on aika tiukkoja paikkoja, ja hotellissa illalla miettii sitten, mitä seuraavana päivänä seuraavassa kokouksessa aikoo puhua. Mutta minulla oli sotapäiväkirjoja mukanani, ja niiden parissa rentouduin – tai oikeastaan virittäydyin oikeaan tunnelmaan, kun seuraavana päivänä piti ottaa yhteen komission kanssa”, Väisänen sanoo pilke silmäkulmassa.
Mutta on harrastuksessa toinenkin puoli:
”Olen auttanut aika monia ihmisiä löytämään isoisiensä tai isoisoisiensä sotatiet, kun minulla on paitsi tätä tietämystä mutta myös kokemusta siitä, miten tietoa pystyy löytämään lisää. Vaikka niistä tapahtumista onkin jo pitkä aika, niin tiedon saaminen vapauttaa epätietoisuudesta ja helpottaa.”
Eläkkeellä Väisäsellä on monipuolisille harrastuksille aikaa. Perinnökseen hän jättää energia-alalle esimerkin siitä, miten yksittäinen asiantuntija voi vaikuttaa kokonaiseen sektoriin – aina kuitenkin yhdessä muiden kanssa.