Huoltovarmuus lämmittää, kun sitä tehdään yhdessä
Huoltovarmuudella turvataan Suomen yhteiskunnan kaikki elintärkeät toiminnot arjessa mutta erityisesti kriisin keskellä ja poikkeusoloissa. Sen ydintä on varautuminen, jota tekee myös Huoltovarmuuskeskus.
Huoltovarmuus on aina tärkeä aihe, mutta viime vuosina se on ollut erityisen ajankohtainen erilaisten tapahtumien pyöriessä niin mediassa kuin kansalaisten mielissä: esimerkiksi Ukrainan sota ja sen seuraukset energiantuotantoon, Balticconnector-kaasuputken vaurio sekä murrot vesihuoltolaitoksiin voivat huolettaa.
Huoltovarmuus on kuitenkin Suomessa tällä hetkellä erittäin hyvällä tasolla, lupaa Huoltovarmuuskeskuksen varautumisasiantuntija Juha Wallius. Huoltovarmuustyötä tekevät yhdessä julkinen, yksityinen ja kolmas sektori, Wallius muistuttaa. Lämpöyhtiöiden varautumisessa tämä voi tarkoittaa esimerkiksi riittäviä polttoainevarastoja, varaosien saatavuutta, fyysistä suojautumista ja kyberturvallisuudesta huolehtimista.
”Lämpöhuolto on tietysti energiahuollon yksi tärkeä osa-alue varsinkin täällä Pohjolassa, jossa ilmastomme asettaa erityisvaatimuksia. Mutta esimerkiksi eri energia-alan toimijat ovat varautuneet jo pitkään, eikä mitään erityisiä toimenpiteitä ole nyt asetettu. Normaaleilla varautumistoimenpiteillä on mahdollista vastata jo useimpiin haasteisiin, joita poikkeavissa olosuhteissa kohdataan. Ukrainan tilanne on luonnollisesti oma lukunsa, mutta sielläkin pystytään hämmästyttävällä tavalla ylläpitämään yhteiskunnan kriittisiä toimintoja, perustuen juuri ennakointiin ja varautumiseen.”
Joustavassa hybridilämmityksessä on varmuutta
Kotitalouksien ja myös teollisuuden koko ajan kasvava sähköriippuvuus muodostaa haasteen huoltovarmuuden näkökulmasta. Kun polttavaa lämmöntuotantoa korvataan sähköisillä kattiloilla koko ajan enemmän ja enemmän kaukolämmöntuotannossa, voi sähköhäiriö aiheuttaa hetkellisen pudotuksen.
”Tässä mielessä olisi ehdottoman hyvä, että siellä olisi myös polttavaa kalustoa rinnalla”, Juha Wallius sanoo.
Varautumista niin poikkeusoloihin kuin toimivampaan arkeen voivat tehdä ihan kaikki. Esimerkiksi oman kodin lämmitysjärjestelmän huolto ja päivittäminen ovat tärkeitä paikkoja aloittaa. Monien suosima hybridilämmitysjärjestelmä on huoltovarmuuden kannalta kestävämpi kuin yhteen lämmitysmuotoon tukeutuminen, muistuttaa Wallius.
“Yhden lämmitysmuodon tai polttoainejakeen häiriö tai laitteiston vikaantuminen ei johda sitten koko järjestelmän alasajoon.”
”Kaikenlainen omaehtoinen puskurointi ja varastojen ylläpito on suositeltavaa, oli se sitten polttoaine tai mikä hyvänsä muu hyödyke”, Wallius vielä muistuttaa.
Walliuksen mukaan joustavuus onkin hybridijärjestelmien parhaita puolia.
Kuluttajalle se näkyy kukkarossa: kun lämmöntuotannossa ei olla yhden kortin varassa, voidaan eri lämmönlähteistä valita tilanteeseen parhaiten sopiva – ja samalla ehkä myös se edullisin vaihtoehto. Nykyään mahdollisia ovat jo erilaiset automaatioon ja tekoälyyn perustuvat hybridijärjestelmät, joilla kustannustehokkuutta voidaan parantaa merkittävästi.
Lisäksi kotitalouksien öljy- ja hybridilämmityksellä on tärkeä rooli huoltovarmuuden ylläpitäjänä. Jos Suomen kaikki yli 130 000 öljylämmitystaloutta kuitenkin siirtyisivät saman tien käyttämään sähköä, olisi se rasite maamme sähköverkolle.
”Siirtymien toivottaisiin aina olevan jouhevia, ajastettuja ja mielellään ennakoitujakin.”
Juha Walliuksen mukaan mielenkiintoista meidän kaikkien vinkkelistä on, että olemme jo tällä hetkellä energiankuluttajien lisäksi myös energiantuottajia. Oma hybridilämmitysjärjestelmä voi toimia myös joustoelementtinä ja syöttää energiaa verkkoon tarvittaessa.
”Jatkossa kaukolämpöverkot ottavat erilaisia lämmönlähteitä monipuolisesti käyttöön, myös yksityistalouksien erilaisia ylijäämä- ja hukkalämpöjä. Nythän julkitilat ja muu kaupunkien infra tuottavat jo lämpöpumppujen avulla energiaa kaukolämpöverkkoon”, hän miettii.
Varautuminen kuuluu kaikille
Huoltovarmuuskeskus huolehtii huoltovarmuusverkoston kanssa siitä, että myös kriisitilanteissa yhteiskunta toimii ja elämä jatkuu mahdollisimman häiriöttä. Lämmityksen lisäksi muunkin huoltovarmuuden varmistamisessa meillä kaikilla on osuutemme.
Myös jokainen meistä voi huolehtia omasta varautumisestaan. Tavalliselle kansalaiselle huoltovarmuus merkitsee Juha Walliuksen mukaan yksinkertaisia asioita. Hän muistuttaa esimerkiksi viranomaisten ja järjestöjen 72 tuntia ‑varautumissuosituksesta kotitalouksille.
”Siellä on hyvät määrittelyt ja ohjeistukset siitä, miten itse kunkin on oman talouden varautuminen syytä järjestää. Se sisältää muun muassa ruoka- ja vesihuoltoa sekä energiankäyttöä ja ‑kulutusta kriisitilanteessa.”
Myös erilaiset kampanjat, kuten Motivan Astetta alemmas, ovat huoltovarmuutta tukevia toimia. Wallius liputtaa niiden puolesta ja uskoo, että kampanjoilla voidaan ohjata ihmisten käyttäytymistä.
”Toinen motivaattori on tietenkin raha. Kun vuoden vaihteessa nähtiin näitä korkeita sähkön hintoja, jousto toimi saman tien: ihmiset lähtivät vähentämään lämmitysenergian käyttöä. Sama nähtiin vuoden 2022 loppupuolella, jolloin sähkö oli kallista Suomen hinta-alueella.”
Wallius pohtiikin, että kriisi on yleensä viimeistään se hetki, joka herättää toimimaan. Hän toivoo, että niin valitettavia kuin kriisit sekä hinnoissa että energian riittävyydessä ovatkin, niistä jäisi jälki ihmisiin: toiminnan ei tulisi olla hetkittäistä, vaan huoltovarmuuden kannalta energian käyttöön ja kulutukseen pitäisi kiinnittäisi huomiota jatkuvasti.
Tilannetietoisuus on Suomelle tärkeää
Suomi on kansainvälisesti vertailtuna hyvin varautunut, ja viimeaikojen kriiseistä huolimatta yhteiskunnan keskeiset toiminnot eivät ole vaarantuneet juuri hyvän varautumisen ansiosta. Maailma kuitenkin muuttuu, ja myös Huoltovarmuuskeskuksen mukaan jatkossa on tarkasteltava, olemmeko varautuneet riittävällä tasolla.
”Sähköverkot on yksi näkyvin ja ehkä tuntuvin energiainfrastruktuuri, jota vaurioittamalla saadaan häiriötilanteita aikaan. Ukraina toimii ikävänä oppiympäristönä siinäkin. Nyt seurataan, miten siellä asiat hoidetaan, ja siitä pyritään sitten ottamaan opiksi kaikin keinoin.”
Miten Suomi sitten voisi parantaa huoltovarmuutta entisestään tulevaisuudessa?
”Tilannetietoisuus ja valppaus siitä, mitä maailmalla tapahtuu, on kaiken A ja O. Sitä kautta pystytään kehittämään toimenpiteitä ja uusia ratkaisuja”, Wallius määrittelee.
”Meidän on syytä pitää itsemme varautuneena ja valmiudessa erilaisiin häiriötilanteisiin. Ne voivat vaihdella kevyemmästä vakavampaan, mutta kaikkeen olemme valmiina. Uskon suomalaiseen varautumiseen ja huoltovarmuuteen.”
Kuuntele, kun Juha Wallius kertoo tarkemmin huoltovarmuudesta ja Suomen varautumisesta Lämmöllä-Podcastissa!
Mitä on huoltovarmuus?
Huoltovarmuus tarkoittaa varautumista mahdollisiin kriiseihin ja häiriötilanteisiin sekä jatkuvuudenhallintaa poikkeusoloissa. Sen tarkoitus on turvata yhteiskunnan toimintakyky vakavissakin tilanteissa.
Suomessa huoltovarmuustyötä tehdään yhteistyössä julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin kanssa.
Huoltovarmuus koskee välttämätöntä kriittistä tuotantoa ja vastaavia palveluita sekä infrastruktuurin turvaamista sekä myös muun muassa tieto- ja viestintäjärjestelmien toimivuutta, energiansaannin varmistamista, väestön terveyden ja toimintakyvyn ylläpitoa. Myös maanpuolustuksellinen ulottuvuus on osa huoltovarmuutta.
Huoltovarmuustyössä kunkin maan on otettava huomioon omat erityispiirteensä kuten ilmasto, sijainti, kuljetusetäisyydet ja ‑mahdollisuudet sekä talouden ja infrastruktuurin rakenne. Huoltovarmuuteen vaikuttavat myös globalisaatio, omistus- ja liiketoimintarakenteiden muutokset ja teknologian kehitys.
Lähde: Huoltovarmuuskeskuksen johtava varautumisasiantuntija Heini Tirri-Kokkonen