Hybri­di­läm­mi­tys Espoos­sa – Öljy­kat­ti­lan rin­nal­le ilma­ve­si­läm­pö­pump­pu

Teks­ti, kuvat ja video Toni Deger­lund

Espoon veh­reäs­sä ympä­ris­tös­sä sijait­se­va oma­ko­ti­ta­lo on siir­ty­nyt hybri­di­läm­mi­tyk­sen aikaan, jos­sa öljy­kat­ti­lan rin­nal­le asen­net­tiin moder­ni ilma­ve­si­läm­pö­pump­pu.


Espoo­lai­sen oma­ko­ti­ta­lon rat­kai­su on esi­merk­ki ener­gia­te­hok­kaas­ta ja eko­lo­gi­ses­ta läm­mi­tys­ta­po­jen yhdis­tä­mi­ses­tä, jos­sa auto­ma­tiik­ka ohjaa läm­mi­tys­jär­jes­tel­mää aina edul­li­sim­man ja tehok­kaim­man vaih­toeh­don mukaan.

– Tääl­lä on nyt 12 kW ilma­ve­si­läm­pö­pump­pu, joka sei­soo
tuke­vas­ti omil­la jaloil­laan hie­man irti maas­ta. Tämä estää jää­ty­mi­sen ja
var­mis­taa lait­teen toi­mi­vuu­den tal­vi­sis­sa olo­suh­teis­sa, ker­too Emil Lind­blom,
asen­nuk­ses­ta vas­tan­neen Innoair Oy:n asian­tun­ti­ja.

Ener­gia­te­hok­kuut­ta ja jous­ta­vuut­ta auto­ma­tii­kan avul­la

Hybri­di­jär­jes­tel­män ydin pii­lee sen auto­maat­ti­ses­sa ohjaus­jär­jes­tel­mäs­sä, joka valit­see kul­loin­kin jär­ke­vim­män läm­mi­tys­ta­van ulko­läm­pö­ti­lo­jen mukaan. Läm­mi­tys­jär­jes­tel­mä hyö­dyn­tää ilma­ve­si­läm­pö­pump­pua aina, kun ulko­läm­pö­ti­la mah­dol­lis­taa sen talou­del­li­sen toi­min­nan. Kovien pak­kas­ten yllät­täes­sä jär­jes­tel­mä siir­tyy käyt­tä­mään öljy­kat­ti­laa lisä­läm­mön­läh­tee­nä.

– Auto­maat­ti­nen ohjaus­jär­jes­tel­mä valit­see läm­pö­käy­rien perus­teel­la, käy­te­tään­kö öljy­kat­ti­laa vai ilma­ve­si­läm­pö­pump­pua. Näin var­mis­te­taan sekä ener­gia­te­hok­kuus että muka­vuus asuk­kail­le, Lind­blom pai­not­taa.

Pan­nu­huo­nee­seen on asen­net­tu pus­ku­ri­va­raa­ja, joka var­mis­taa jär­jes­tel­män toi­min­ta­var­muu­den.

– Vaik­ka kaik­ki pat­te­ri­vent­tii­lit oli­si­vat kiin­ni, jär­jes­tel­mä pysyy sil­ti toi­min­ta­kun­toi­se­na ja estää put­kien jää­ty­mi­sen, Lind­blom lisää.

Asen­nus sujui jous­ta­vas­ti

Ilma­ve­si­läm­pö­pum­pun asen­ta­mi­nen öljy­kat­ti­lan rin­nal­le sujui suun­ni­tel­mien mukaan.

– Tämä oli meil­le täy­sin perus­pro­jek­ti. Kaik­ki sujui hyvin, ja nyt lait­teis­to pyö­rii luo­tet­ta­vas­ti, Lind­blom ker­too. Koko asen­nus­pro­jek­ti vei 1–2 päi­vää, riip­puen koh­teen säh­kö­jär­jes­tel­mis­tä ja muis­ta olo­suh­teis­ta.

Hybri­di­läm­mi­tys osoit­tau­tui täs­sä tapauk­ses­sa jär­ke­väk­si rat­kai­suk­si myös talou­del­li­ses­ta näkö­kul­mas­ta. – Tämän talon öljy­kat­ti­la on hyväs­sä kun­nos­sa ja säi­liös­sä on vie­lä öljyä jäl­jel­lä, joten ei ollut jär­ke­vää luo­pua sii­tä koko­naan. Näin voi­daan hyö­dyn­tää molem­mat jär­jes­tel­mät tehok­kaas­ti, Lind­blom selit­tää.

Emil Lind­blom esit­te­lee videol­la Espoon hybri­di­löäm­mi­tys­jär­jes­tel­män ja ker­too miten asen­nus onnis­tui.

Eko­lo­gi­suut­ta ja kus­tan­nus­te­hok­kuut­ta

Hybri­di­jär­jes­tel­mä tar­jo­aa mer­kit­tä­viä etu­ja ener­gian­sääs­tön ja eko­lo­gi­suu­den osal­ta. Öljyn­ku­lu­tus mini­moi­daan, ja läm­pö­pum­pun käyt­tö vähen­tää talon pääs­tö­jä huo­mat­ta­vas­ti.

– Tämän tyyp­pi­nen jär­jes­tel­mä on eri­tyi­sen suo­sit­tu tilan­teis­sa, jois­sa van­ha öljy­kat­ti­la on vie­lä käyt­tö­kel­poi­nen ja säh­kö­su­lak­keet eivät kes­tä täy­si­mit­tais­ta läm­pö­pump­pu­jär­jes­tel­mää, Lind­blom tote­aa.

Asen­nus­koh­tees­sa ilma­ve­si­läm­pö­pum­pun ulko­yk­sik­kö sijoi­tet­tiin huo­lel­li­ses­ti, jot­ta mah­dol­li­set ääni­hai­tat eivät häi­rit­si­si asuk­kai­ta.

– Ulko­yk­sik­kö ei ole ääne­käs, mut­ta suo­sit­te­lem­me miet­ti­mään sijoi­tus­pai­kan tark­kaan. Esi­mer­kik­si makuu­huo­neen ikku­nan alle sitä ei ehkä kan­na­ta asen­taa, Lind­blom vink­kaa.

Hybri­di­läm­mi­tys­jär­jes­tel­mä on osoi­tus sii­tä, kuin­ka van­ho­ja ja uusia tek­no­lo­gioi­ta yhdis­tä­mäl­lä voi­daan saa­vut­taa sekä eko­lo­gi­sia että talou­del­li­sia etu­ja. Tämä Espoon asen­nus­koh­de toi­mii hie­no­na esi­merk­ki­nä tule­vai­suu­den läm­mi­tys­rat­kai­suis­ta.