Hybri­di­läm­mi­tys oma­ko­ti­ta­los­sa – tehok­kuut­ta, jous­ta­vuut­ta ja eko­lo­gi­suut­ta

Tek­si, kuvat ja video Toni Deger­lund

Hybri­di­läm­mi­tys yhdis­tää ilma­ve­si­läm­pö­pum­pun, kon­dens­si­kat­ti­lan ja aurin­ko­ke­räi­met yhdek­si ener­gia­te­hok­kaak­si koko­nai­suu­dek­si. Klauk­ka­las­sa sijait­se­va oma­ko­ti­ta­lo osoit­taa, kuin­ka moder­ni öljy­läm­mi­tys voi olla kil­pai­lu­ky­kyi­nen ja vähä­pääs­töi­nen vaih­toeh­to mui­den läm­mi­tys­muo­to­jen rin­nal­la.

Vuon­na 2018 Klauk­ka­las­sa val­mis­tui Kal­le Saa­ri­sen raken­nut­ta­ma oma­ko­ti­ta­lo, jos­sa läm­mi­tys­jär­jes­tel­mäk­si valit­tiin hybri­di­läm­mi­tys. Rat­kai­su yhdis­tää moder­nin kon­dens­si­kat­ti­lan, ilma­ve­si­läm­pö­pum­pun ja aurin­ko­ke­räi­met. Saa­ri­nen kar­toit­ti myös maa­läm­mön mah­dol­li­suut­ta, mut­ta savi­maal­la sijait­se­val­la ton­til­la maa­läm­mön poraus­sy­vyys oli­si teh­nyt sen toteut­ta­mi­ses­ta kal­lis­ta ja moni­mut­kais­ta. Lisäk­si Saa­ri­nen piti hybri­di­läm­mi­tys­tä kus­tan­nus­te­hok­kaa­na ja käy­tän­nöl­li­se­nä rat­kai­su­na, joka sopi hänen tar­pei­siin­sa parem­min.

– Pää­tös hybri­di­läm­mi­tyk­ses­tä syn­tyi pit­käl­ti kus­tan­nus­ten ja toi­min­ta­var­muu­den perus­teel­la. Tämä jär­jes­tel­mä mah­dol­lis­ti tehok­kaan läm­mi­tys­rat­kai­sun ilman suu­ria inves­toin­te­ja, Saa­ri­nen kom­men­toi myö­hem­min.

Kak­si vuot­ta sit­ten Pet­te­ri Kär­ki osti Saa­ri­sen raken­ta­man talon. Aluk­si hän suh­tau­tui öljy­läm­mi­tyk­seen hie­man epä­röi­den, mut­ta kes­kus­tel­tu­aan raken­nusa­lal­la työs­ken­te­le­vien kol­le­goi­den­sa kans­sa hän vakuut­tui nopeas­ti sii­tä, että hybri­di­läm­mi­tys­jär­jes­tel­mä oli toi­mi­va ja ener­gia­te­ho­kas koko­nai­suus.

– Tämä on osoit­tau­tu­nut todel­la hyväk­si rat­kai­suk­si. Läm­mi­tys on ener­gia­te­ho­kas­ta, ja öljyn kulu­tus on vähäis­tä. Auto­ma­tiik­ka hoi­taa suu­rim­man osan sää­döis­tä, joten minun ei tar­vit­se huo­leh­tia kuin perus­huol­lois­ta, Kär­ki sanoo.

Hybri­di­läm­mi­tys: yhdis­tel­mä tek­no­lo­gi­aa ja käy­tän­nöl­li­syyt­tä

Klauk­ka­lan oma­ko­ti­ta­los­sa läm­mi­tys hoi­de­taan pää­asias­sa ilma­ve­si­läm­pö­pum­pul­la. Sen rin­nal­la toi­mi­va kon­dens­si­kat­ti­la var­mis­taa läm­pö­ti­lan riit­tä­vyy­den kovil­la pak­ka­sil­la. Katon aurin­ko­ke­räi­met läm­mit­tä­vät kesäi­sin käyt­tö­ve­den lähes täy­sin, mikä vähen­tää säh­kön ja öljyn kulu­tus­ta.

– Aurin­ko­ke­räi­met toi­mi­vat hyvin eten­kin kesä­kau­del­la. Kesäl­lä saam­me läm­min­ve­si­va­raa­jan täy­teen läm­pi­mäl­lä vedel­lä pel­käs­tään aurin­koe­ner­gial­la, mikä vähen­tää mer­kit­tä­väs­ti säh­kön ja öljyn käyt­töä, Kär­ki ker­too.

Hybri­di­läm­mi­tyk­sen yksi kes­kei­sim­mis­tä vah­vuuk­sis­ta on sen jous­ta­vuus. Jär­jes­tel­män auto­ma­tiik­ka sää­te­lee eri läm­mi­tys­muo­to­jen käyt­töä tilan­teen mukaan, jol­loin ener­gian­ku­lu­tus pysyy opti­maa­li­se­na.

– Auto­ma­tiik­ka sää­te­lee, mil­loin käy­te­tään mitä­kin läm­mi­tys­muo­toa. Kovil­la pak­ka­sil­la kon­dens­si­kat­ti­la täy­den­tää läm­pö­pum­pun tuot­ta­maa ener­gi­aa. Tämä takaa tasai­sen läm­mön ja alhai­set kus­tan­nuk­set, Kär­ki selit­tää.

Talos­sa käy­tet­ty kon­dens­si­kat­ti­la on moder­ni ja erit­täin ener­gia­te­ho­kas. Se ei pidä perin­teis­ten öljy­kat­ti­loi­den tapaan jat­ku­vas­ti liek­kiä yllä, vaan käyn­nis­tyy vain tar­vit­taes­sa.
– Se höräh­tää pääl­le vain tar­vit­taes­sa, eikä toi­mi jat­ku­vas­ti, kuten van­hem­mat öljy­kat­ti­lat. Tämä sääs­tää sekä polt­toai­net­ta että rahaa, Kär­ki tote­aa.

Pet­te­ri Kär­ki esit­te­lee videol­la hybri­di­läm­mi­tys­jär­jes­tel­mään­sä ja sen logiik­kaa.

Vaih­to uusiu­tu­vaan polt­to­öl­jyyn lähi­tu­le­vai­suu­des­sa

Täl­lä het­kel­lä talos­sa käy­te­tään vie­lä fos­sii­lis­ta öljyä, mut­ta Kär­ki suun­nit­te­lee siir­ty­mis­tä uusiu­tu­vaan läm­mi­ty­söl­jyyn heti, kun sen hin­ta las­kee lähem­mäk­si fos­sii­li­sen öljyn tasoa.
– Uusiu­tu­van polt­toai­neen käyt­tö on ympä­ris­töys­tä­väl­lis­tä. Se val­mis­te­taan muun muas­sa kat­ti­la­ras­vois­ta ja ruu­an­täh­teis­tä, eikä läm­mi­tyk­sen aika­na syn­ny lain­kaan fos­sii­li­sia pääs­tö­jä, Kär­ki tote­aa.

Uusiu­tu­va polt­to­öl­jy vähen­täi­si talon hii­li­diok­si­di­pääs­tö­jä mer­kit­tä­väs­ti. Kos­ka jär­jes­tel­mä käyt­tää jo nyt moni­puo­li­ses­ti eri ener­gian­läh­tei­tä, siir­ty­mi­nen uusiu­tu­vaan öljyyn oli­si luon­nol­li­nen askel koh­ti vie­lä­kin pie­nem­piä pääs­tö­jä. Uusiu­tu­va polt­toai­ne on koko tuo­tan­to­ket­ju huo­mioi­den noin 90 pro­sent­ti­ses­ti pääs­tö­tön­tä, ja itse läm­mi­tys­pro­ses­si on täy­sin pääs­tö­tön, sil­lä fos­sii­li­sia pääs­tö­jä ei syn­ny lain­kaan.
– Olen las­ke­nut, että öljyn kulu­tuk­sem­me on niin alhai­nen, että vaih­ta­mal­la uusiu­tu­vaan polt­to­öl­jyyn koko­nais­pääs­töt putoai­si­vat mur­to-osaan, Kär­ki ker­too.

Hybri­di­läm­mi­tys vähen­tää pääs­tö­jä ja kuor­mi­tus­ta

Hybri­di­läm­mi­tyk­sen suu­ria etu­ja ovat sen ener­gia­te­hok­kuus ja pie­nem­mät pääs­töt. Jär­jes­tel­mä hyö­dyn­tää monia ener­gia­läh­tei­tä, jol­loin se vähen­tää riip­pu­vuut­ta yksit­täi­ses­tä ener­gia­muo­dos­ta.

Alla ole­vas­sa fak­ta­laa­ti­kos­sa on las­ket­tu eri läm­mi­tys­vaih­toeh­to­jen hii­li­diok­si­di­pääs­tö­jä:

Läm­mi­tys­vaih­toeh­to­jen pääs­tö­ver­tai­lu

  • Nykyi­nen jär­jes­tel­mä (fos­sii­li­nen öljy + säh­kö):
    • Öljyn kulu­tus: 640 litraa/vuosi → 1 606 kg CO₂/vuosi
    • Säh­kön kulu­tus: 10 000 kWh/vuosi → 910 kg CO₂/vuosi
    • Yhteen­sä: 2 516 kg CO/vuosi
  • Säh­köl­lä toi­mi­va jär­jes­tel­mä (ilman öljyä):
    • Säh­kön kulu­tus: 16 400 kWh/vuosi → 1 492 kg CO₂/vuosi
  • Hybri­di­läm­mi­tys uusiu­tu­val­la HVO-läm­mi­ty­söl­jyl­lä:
    • Öljyn kulu­tus (elin­kaa­ri huo­mioi­den): 640 litraa/vuosi → 166 kg CO₂/vuosi
    • Säh­kön kulu­tus: 10 000 kWh/vuosi → 910 kg CO₂/vuosi
    • Yhteen­sä: 1 076 kg CO₂/vuosi

Hybri­di­läm­mi­tys, jos­sa fos­sii­li­nen öljy on kor­vat­tu uusiu­tu­val­la HVO-läm­mi­ty­söl­jyl­lä, on sel­väs­ti vähä­pääs­töi­sem­pi vaih­toeh­to ver­rat­tu­na pelk­kään säh­köön poh­jau­tu­vaan läm­mi­tyk­seen.

Öljy­läm­mi­tyk­sen huol­to­var­muus ja ver­kos­ton kuor­mi­tuk­sen vähen­tä­mi­nen

Vaik­ka öljy­läm­mi­tys miel­le­tään usein van­han­ai­kai­sek­si, moder­nit öljy­kat­ti­lat tar­joa­vat erit­täin ener­gia­te­hok­kai­ta ja pääs­töil­tään kil­pai­lu­ky­kyi­siä rat­kai­su­ja. Yksi öljy­läm­mi­tyk­sen mer­kit­tä­vis­tä eduis­ta on myös sen huol­to­var­muus. Kiin­teis­töl­lä on omas­sa säi­liös­sään yleen­sä vähin­tään noin vuo­den ener­gia­tar­ve, mikä tekee läm­mi­tys­jär­jes­tel­mäs­tä hajau­te­tun ja vähem­män riip­pu­vai­sen ulkoi­sis­ta ener­gian­ja­ke­lu­ver­kois­ta. Tämä on eri­tyi­sen tär­ke­ää kovil­la pak­ka­sil­la, jol­loin val­ta­kun­nan säh­kö­verk­ko on usein mak­si­mi­kuor­mi­tuk­ses­sa. Pelk­kään säh­köön perus­tu­va läm­mi­tys kas­vat­taa täl­löin ver­kon kuor­mi­tus­ta enti­ses­tään. Öljy­läm­mi­tyk­sel­lä voi­daan pait­si var­mis­taa kiin­teis­tön riit­tä­vä läm­mön­tar­ve, myös keven­tää val­ta­kun­nan säh­kö­ver­kon rasi­tus­ta huip­pu­kuor­mi­tuk­sen aika­na.

– Öljyn käy­tös­sä on se hyvä puo­li, että kovil­la pak­ka­sil­la se ei kuor­mi­ta säh­kö­verk­koa, mikä on tär­ke­ää huip­pu­ku­lu­tuk­sen aikaan, Kär­ki muis­tut­taa.

Hybri­di­läm­mi­tys yhdis­tää eri läm­mi­tys­muo­dot sau­mat­to­mas­ti, jol­loin se tar­jo­aa käyt­tä­jäl­leen tehok­kaan, jous­ta­van ja vähä­pääs­töi­sen rat­kai­sun. Klauk­ka­las­sa tämä jär­jes­tel­mä on toi­mi­nut erin­omai­ses­ti – ja se on myös hyvä esi­merk­ki sii­tä, kuin­ka öljy­läm­mi­tys­tä voi­daan moder­ni­soi­da osa­na nyky­ai­kai­sia ener­gia­rat­kai­su­ja.