
Lämmöllä-lehti – 40 vuotta asumisen ja energiatehokkuuden asialla
Vuonna 1985 Suomessa syntyi aikakauslehti, jonka mittasuhteet ja tarkoitusperät olivat heti poikkeukselliset. Lämmöllä-lehti aloitti näyttävästi 700 000 kappaleen painoksella. Lehden tavoitteena oli jakaa tietoa öljylämmityksestä, energiatehokkuudesta ja asumisesta suomalaisille – ja erityisesti omakotitaloasukkaalle. Taustalla vaikuttivat öljy-yhtiöt, LVI-ala ja myöhemmin myös Höylä-energiatehokkuussopimus. Lehteä on ollut tekemässä monia – mutta harva on ollut mukana yhtä pitkään ja monessa roolissa kuin Eero Otronen.
Yhteinen tahtotila synnytti lehden
Lämmöllä-lehden perustaminen 1980-luvun puolivälissä ei ollut sattumaa, vaan seurausta laajasta yhteistyöstä ja tiedostetusta tarpeesta. Öljyalan Keskusliiton piirissä oli noussut esiin huoli siitä, kuinka öljylämmityksen asemaa voitaisiin vahvistaa muuttuvassa energiapolitiikassa ja kiristyvässä kilpailussa erityisesti sähkölämmitystä vastaan.
– Historiankirjat paljastavat, että alkuaan öljyala ja LVI-ala tekivät yhteistyötä, ja ajatus oli tuoda lämmitys ja asuminen esiin lehden muodossa nimenomaan pientaloasukkaille, kertoo Lämmöllä-lehden pitkäaikainen päätoimittaja Eero Otronen.
Lämmöllä-lehden ensimmäinen numero näki päivänvalon helmikuussa 1985. Lehden perustamisesta päätti Öljyalan Keskusliiton hallitus, ja yhteistyökumppaniksi valittiin LVI-Tietokeskus ry, joka toi mukanaan alan asiantuntemuksen ja sisällöllisen näkemyksen. Tekninen toteutus uskottiin Sanoman Yritysjulkaisuille, joka vastasi lehden ulkoasusta ja painotuotannosta.
– Se oli siihen aikaan valtava panostus. 700 000 painosmäärä oli yksi suurempia kuin yhdelläkään muulla aikakauslehdellä Suomessa silloin. Voisi sanoa, että painokoneet pyörivät aika vinhaa vauhtia, Otronen hymähtää.
Öljylämmityksestä kodin kunnostukseen
Lehden sisältö ei keskittynyt pelkästään öljylämmitykseen. Alusta alkaen mukana oli myös laajempi kirjo asumiseen liittyviä aiheita – pihan- ja puutarhanhoidosta kylpyhuoneremontteihin. Myös liikenneturvallisuudesta kirjoitettiin, joten aiheet olivat monipuoliset.
– Siinä oli selkeä rytmitys: joka toinen numero keskittyi enemmän öljylämmitykseen ja joka toinen enemmän LVI-asioihin. Mutta mukaan mahtui myös autoilua, matkailua ja asumisen arkea, Eero kertoo.
Lämmöllä-lehti jaettiin öljylämmitteisiin omakoti‑, rivi- ja kerrostaloihin sekä maatilatalouksiin. Jakelua tehtiin myös kuntien viranomaisille, huoltoasemille ja messuilla. Huoltoasemien osalta Otronen arvelee:
– Tarina ei kerro tarkasti, mutta voisin kuvitella, että lehteä jaettiin ainakin joissain määrin myös huoltoasemilla. Niitä oli siihen aikaan paljon enemmän. Silloin oli muun muassa Finnoil, Kesoil ja Union huoltoasemat.
Sitaatteja menneiltä vaikuttajilta
Lämmöllä-lehden pitkässä historiassa on ollut useita keskeisiä vaikuttajia, mutta yksi nimi nousee erityisesti esiin lehden vakiinnuttamisen ja kehittämisen kannalta: Eero Kourula. Hän toimi Öljyalan Palvelukeskus Oy:n ja Öljy- ja Kaasualan Keskusliiton markkinointipäällikkönä sekä Lämmöllä-lehden päätoimittajana vuosina 1996–2009. Hänen aikanaan lehti vakiinnutti paikkansa öljylämmityksen tärkeimpänä asiakasviestinnän välineenä ja kehittyi yhä monipuolisemmaksi aikakauslehdeksi.
– Pitkän rupeaman lehden moottorina ja vastuuhenkilönä aivan alkuvaiheesta alkaen, ellen väärin muista, toimi reilu vuosi sitten edesmennyt Eero Kourula. Hänet olisi hyvä muistaa, kun puhutaan Lämmöllä-lehden synnystä ja alkuvaiheista, Öljyalan Keskusliiton entinen toimitusjohtaja Jaakko Tusa muistuttaa.
Samaa korostaa Pekka Huttula, joka toimi aikoinaan Öljyalan Keskusliiton lakimiehenä ja myöhemmin Öljyalan Palvelukeskus Oy:n toimitusjohtajana.
– Eero Kourula ansaitsee maininnan sekä lehden kehittäjänä, että öljylämmityksen markkinoinnin pitkäaikaisena vetäjänä. Hän lopetti siihen, mistä Eero Otronen päätoimittajana jatkoi. Molemmilla oli myös pitkä yhtäaikainen ura ÖPK:ssa, Huttula painottaa.
Jaakko Tusa, joka johti Öljyalan Keskusliittoa ennen siirtymistään Fortumin EU-asioiden vetäjäksi, muistelee Lämmöllä-lehteä osana 1980-luvun öljylämmityksen edistämisohjelmaa:
– Lehden tarkoitus oli tukea öljylämmityksen asemaa suoran sähkölämmityksen kanssa käydyssä kilpailussa, Tusa toteaa.
Pekka Huttula täydentää kuvaa lehden roolista:
– Lämmöllä-lehti valjastettiin öljylämmityksen energiatehokkuuden edistämisen keskeiseksi välineeksi ja asiakastiedon kanavaksi, Huttula korostaa.
Lehti oli öljylämmityksen energiatehokkuuden edistämisen keskeinen väline.
Hän muistuttaa, että taustalla toimivat kaikki öljy-yhtiöt yhdessä rahoittamassa niin sanottua järjestelmämarkkinointia, ja resursseja viestintään oli tuolloin huomattavasti nykyistä enemmän.
– Öljyalan Keskusliitossa toimi Tusan johdolla kolmen hengen eksperttiryhmä, jota tuki viestintäpäällikkö. Tämä kertoo viestinnän merkityksestä myös strategisesti, Huttula sanoo.
Päätoimittajan tie ja vuosikymmenten kehitys
Eero Otronen aloitti Öljyalan Keskusliitossa keväällä 2003 ja päätoimittajan saappaisiin hän astui vuonna 2010. Alkuun hänen vastuullaan oli lehden tekninen sisältö ja toimitusneuvoston jäsenyys.
– Kun vuonna 2010 tuli organisaatiomuutos, otin päävastuun lehden sisällöstä. Meillä oli hyvä tiimi, osaavia kirjoittajia ja hyvä viestintäpäällikkö, joka vastasi kieliopista ja oikeinkirjoituksesta.
Meillä oli lehti, joka pysyi ajassa kiinni. Se ei päässyt vanhenemaan.
Otrosen kaudella lehteä tehtiin kolmesti vuodessa. Alkuvuosina numeroita oli parhaimmillaan jopa neljä vuodessa. Sisältö kehittyi, mutta punainen lanka säilyi: asuminen, energiatehokkuus ja ajankohtaisuus.
– Meillä oli selkeä teemoitus. Talvinumero oli erilainen kuin kesänumero. Lehden sisältö suunniteltiin vuodenkierron mukaan, ja pyrittiin vastaamaan lukijoiden arjen tarpeisiin.
Lehden visuaalinen ilme uusiutui säännöllisesti.
– Ulkoasu pysyi ajassa kiinni. Siitä huolehdittiin tietoisesti. Emme jääneet polkemaan paikoilleen, vaan veimme uudistuksia eteenpäin aina muutaman vuoden välein.
Yhteiskunnallinen vastuu ja rohkeat kannanotot
Eeron päätoimittajakaudella lehdessä otettiin ajoittain myös kantaa – erityisesti öljylämmityksen puolustamiseksi silloin, kun sen asema oli uhattuna.
– Otimme melko suoraan kantaa esimerkiksi siihen, miten öljylämmityksen alasajoa olisi pitänyt hoitaa. Silloin piti vähän näpäyttää vallanpitäjiäkin, Otronen muistelee.
Hän nostaa esiin myös Höylä-energiatehokkuussopimukseen liittyvän sisällön.
– Olen erityisen ylpeä asiantuntijahaastatteluista, joita teimme energiatehokkuudesta ja Höylä-yhteistyön sisällöistä. Ne olivat sekä informatiivisia että vaikuttavia, ja niillä varmasti oli vaikutusta lukijoiden tietoisuuden lisääntymiseen energiatehokkuudesta.
Lukijat mukana – kasvot energiatehokkuudelle
Otronen painottaa, että yksi Lämmöllä-lehden vahvuuksista on ollut tarinallisuus. Jokaiseen lehteen pyrittiin löytämään esimerkkejä, joihin lukija saattoi samaistua.
– Oli tärkeää, että jutut tehtiin ihmisten kautta. Etsittiin kiinteistöjä, joissa asukas oli mukana kertomassa omista ratkaisuistaan. Näin lukijalle annettiin kasvot, johon samaistua.
Tällaiset artikkelit osoittautuivat kerta toisensa jälkeen lukijatutkimusten perusteella kiinnostavimmiksi.
Digitaalinen murros ja tulevaisuuden suunta
Lehden tarina jatkuu, mutta formaatti on muuttunut. Painettu Lämmöllä-lehti ilmestyi viimeisen kerran vuoden 2024 marraskuussa. Sen jälkeen siirryttiin pelkästään verkkolehteen.
– Minä liputan ihan täysin verkon puolesta. Suunta on oikea. Aikansa kutakin, Otronen sanoo.
Lukijamäärä kasvaa tasaiseen tahtiin ja vuonna 2025 verkkolehdellä oli jo yli 11 000 aktiivista lukijaa. Uusi formaatti mahdollistaa myös monimuotoisemman sisällön: podcastit, videot ja animaatiot ovat tulleet jäädäkseen.
– Toivon, ettei hyvää konseptia hukata. Maailma muuttuu nopeasti, mutta Lämmöllä-lehti on sopeutunut hyvin ja uskon, että sillä on yhä paikkansa, Otronen päättää.
Lämmöllä-lehden taustat
Perustamisvuosi: 1985
Ensimmäinen kustantaja: Sanoman Yritysjulkaisut
Taustatahot: Öljyalan Keskusliitto ja LVI-Tietokeskus – tällä hetkellä Lämmitysenergia Yhdistys ry
Ensimmäisen vuoden painosmäärä: 700 000 kpl / numero (kolme numeroa vuoden aikana)
Sisältö: Öljylämmitys, LVI-asiat, energiatehokkuus, asuminen, kodin kunnostus, liikenne, matkailu
Jakelu: Omakotitalot, kerrostalot, rivitalot, maatilat, viranomaiset, huoltoasemat, messut
Päätoimittajat vuosina 1985–1987: Jukka Miettinen, Matti Otva Marketta Rentola (Sanomaprint Yritysjulkaisut)
Päätoimittajat vuosina 1988–1992: Heikki Hakala, Mikko Peltola, Markku Rimpinen (100Media/Satakunnan Kirjateollisuus Oy)
Päätoimittaja vuosina 1993–1994: Jukka Miettinen (Sanomaprint Erikoislehdet)
Päätoimittaja vuosina 1995: Tiina Miettinen-Luck (Viestinnäntekijät Oy)
Päätoimittaja vuosina 1996–2009: Eero Kourula (sen lisäksi Öljyalan Palvelukeskus Oy:n ja Öljy ja Kaasualan Keskusliiton markkinointipäällikkö)
Päätoimittaja vuosina 2010–2023: Eero Otronen (sitä ennen lehden toimitusneuvostossa 2003–2009)
Nykyinen formaatti: Verkkolehti (lämmöllä.fi)
Nykyinen lukijamäärä: n. 11 000 aktiivista lukijaa
Merkittävä rooli: Höylä-energiatehokkuussopimuksen viestintäkanava vuodesta 1997 alkaen
Lue myös artikkeli, jossa käydään läpi lukijakyselya ja jossa kerrotaan verkkolehden kehitysideoista: Digitaalinen Lämmöllä on aina ajankohtainen