Öljy­läm­mi­tyk­sen tule­vai­suus hybri­di­jär­jes­tel­mien ja uusiu­tu­van polt­toai­neen avul­la

Teks­ti ja kuva Toni Deger­lund

Öljy­läm­mi­tys on edel­leen kil­pai­lu­ky­kyi­nen ja ener­gia­te­ho­kas rat­kai­su, eri­tyi­ses­ti sil­loin, kun sitä täy­den­ne­tään ilma­ve­si­läm­pö­pum­pul­la ja uusiu­tu­val­la läm­mi­ty­söl­jyl­lä. Hybri­di­jär­jes­tel­mä vähen­tää läm­mi­tyk­sen ympä­ris­tö­vai­ku­tuk­sia ja paran­taa ener­gia­te­hok­kuut­ta, samal­la kun se tar­jo­aa parem­man huol­to­var­muu­den ja talou­del­li­sia sääs­tö­jä. Läm­mi­ty­se­ner­gia Yhdis­tys ry:n toi­min­nan­joh­ta­ja Arto Han­nu­la avaa täs­sä artik­ke­lis­sa, miten öljy­läm­mi­tys voi olla mer­kit­tä­vä osa Suo­men ener­gia­tu­le­vai­suut­ta, ja koros­taa, että poliit­ti­sil­la pää­tök­sil­lä on suu­ri vai­ku­tus uusiu­tu­van polt­toai­neen kysyn­tään ja käyt­töön.

Öljy­läm­mi­tys on perin­tei­ses­ti ollut vah­vas­ti esil­lä Suo­men läm­mi­tys­rat­kai­suis­sa, mut­ta kes­kus­te­lu ener­gia­mur­rok­ses­ta ja ilmas­to­ta­voit­teis­ta on saa­nut monet siir­ty­mään uusiu­tu­viin ener­gia­läh­tei­siin. Kui­ten­kin öljy­läm­mi­tys, eri­tyi­ses­ti yhdis­tet­ty­nä uusiu­tu­vaan polt­toai­nee­seen ja hybri­di­jär­jes­tel­miin, on ener­gia­te­ho­kas, vähen­tää mer­kit­tä­väs­ti pääs­tö­jä ja on talou­del­li­ses­ti jär­ke­vä valin­ta myös tule­vai­suu­des­sa. Arto Han­nu­la avaa, mik­si öljy­läm­mi­tys, hybri­di­jär­jes­tel­mät ja uusiu­tu­va läm­mi­ty­söl­jy muo­dos­ta­vat yhdes­sä vah­van rat­kai­sun, jon­ka mer­ki­tys­tä ei pidä unoh­taa poliit­ti­sis­sa pää­tök­sis­sä.

Uusiu­tu­va läm­mi­ty­söl­jy – nopea ja teho­kas pääs­tö­jen vähen­tä­jä

Ilmas­to­ta­voit­tei­den saa­vut­ta­mi­ses­sa fos­sii­lis­ten polt­toai­nei­den kor­vaa­mi­nen uusiu­tu­vil­la on kes­kei­nen osa suun­ni­tel­maa. Uusiu­tu­va läm­mi­ty­söl­jy on täs­sä suh­tees­sa rat­kai­se­vas­sa ase­mas­sa, kos­ka sen käyt­töön­ot­to vähen­tää hii­li­diok­si­di­pääs­tö­jä mer­kit­tä­väs­ti ilman, että koko läm­mi­tys­jär­jes­tel­mää tar­vit­see vaih­taa. Han­nu­la koros­taa, että uusiu­tu­va läm­mi­ty­söl­jy on nopein tapa saa­vut­taa pääs­tö­vä­hen­nyk­siä laa­jas­sa mit­ta­kaa­vas­sa.

– Uusiu­tu­van läm­mi­ty­söl­jyn käyt­töön­ot­to on kus­tan­nus­te­hok­kain ja nopein tapa vähen­tää pääs­tö­jä läm­mi­tyk­ses­sä. Voim­me jo nyt vähen­tää jopa 90 % pääs­töis­tä siir­ty­mäl­lä uusiu­tu­vaan polt­toai­nee­seen, ja tämä on saa­ta­vil­la ole­vil­la rat­kai­suil­la toteu­tet­ta­vis­sa tänään, Han­nu­la tote­aa.

Gra­fii­kois­ta käy ilmi, että uusiu­tu­va polt­toai­ne pie­nen­tää mer­kit­tä­väs­ti öljy­läm­mi­tyk­sen aiheut­ta­mia pääs­tö­jä, ja hybri­di­jär­jes­tel­mien avul­la ener­gia­te­hok­kuus voi­daan opti­moi­da.

Hybri­di­jär­jes­tel­mien yli­voi­mai­suus

Kun öljy­läm­mi­tys yhdis­te­tään ilma­ve­si­läm­pö­pump­puun, saa­vu­te­taan hybri­di­jär­jes­tel­mä, joka on pait­si ener­gia­te­ho­kas myös ympä­ris­töys­tä­väl­li­nen. Hybri­di­jär­jes­tel­mä hyö­dyn­tää ilma­ve­si­läm­pö­pump­pua suu­rim­man osan vuo­des­ta, mut­ta kovil­la pak­ka­sil­la öljy­läm­mi­tys var­mis­taa, että läm­mi­tys toi­mii opti­maa­li­ses­ti ja tehok­kaas­ti. Tämä rat­kai­su on eri­tyi­sen tär­keä Suo­men ilmas­to-olo­suh­teis­sa, jois­sa läm­pö­ti­lat voi­vat tal­vel­la las­kea hyvin alhai­sik­si.

Han­nu­la muis­tut­taa, että ilma­ve­si­läm­pö­pump­pu menet­tää suu­ren osan tehos­taan pak­ka­sen kiris­tyes­sä, ja täl­löin säh­kö­verk­koon koh­dis­tu­va kuor­mi­tus kas­vaa, jos öljy­läm­mi­tys­tä ei ole vara­jär­jes­tel­mä­nä.

– Kovil­la pak­ka­sil­la ilma­ve­si­läm­pö­pump­pu ei yksin rii­tä tuot­ta­maan tar­vit­ta­vaa läm­pöä, jol­loin säh­kö­vas­tuk­set kyt­key­ty­vät pääl­le. Tämä lisää mer­kit­tä­väs­ti ener­gian­ku­lu­tus­ta ja rasit­taa säh­kö­verk­koa. Öljy­läm­mi­tyk­sel­lä voi­daan tuot­taa tar­vit­ta­va läm­pö nopeas­ti ja ener­gia­te­hok­kaas­ti, Han­nu­la selit­tää.

Gra­fii­kat osoit­ta­vat sel­väs­ti, että hybri­di­jär­jes­tel­mä, jos­sa öljy­läm­mi­tys ja ilma­ve­si­läm­pö­pump­pu toi­mi­vat yhdes­sä, tuot­taa vähem­män pääs­tö­jä kuin pel­käs­tään ilma­ve­si­läm­pö­pump­puun ja säh­köön perus­tu­va jär­jes­tel­mä. Tämä tekee hybri­di­jär­jes­tel­mäs­tä talou­del­li­ses­ti ja ympä­ris­tön kan­nal­ta jär­ke­vän rat­kai­sun eri­tyi­ses­ti kyl­mil­le alueil­le ja suu­rem­piin taloi­hin, jois­sa läm­mön­tar­ve on suu­ri.

Öljy­läm­mi­tyk­sen pääs­tö­jen kehi­tys ja mah­dol­li­suu­det

Öljy­läm­mi­tyk­sen CO₂-pääs­tö­jä on onnis­tut­tu vähen­tä­mään mer­kit­tä­väs­ti vii­me vuo­si­kym­men­ten aika­na, ja tämä suun­taus jat­kuu, kun uusiu­tu­va polt­toai­ne tulee laa­jem­paan käyt­töön. Han­nu­la pai­not­taa, että uusiu­tu­van läm­mi­ty­söl­jyn laa­jem­pi käyt­töön­ot­to voi­si saa­vut­taa mer­kit­tä­viä tulok­sia nopeas­ti.

– Pys­tym­me las­ke­maan öljy­läm­mi­tyk­sen pääs­töt lähes nol­laan vuo­teen 2035 men­nes­sä, jos siir­rym­me laa­ja­mit­tai­ses­ti uusiu­tu­vaan polt­toai­nee­seen. Tämä on rea­lis­ti­nen ja toteu­tet­ta­vis­sa ole­va tavoi­te, kun­han pää­tök­sen­teos­sa tue­taan tämän polt­toai­neen käyt­töön­ot­toa, Han­nu­la sanoo.

Gra­fii­kois­sa näkyy (tähän tulee kol­mas gra­fii­kois­ta ”Öljy­läm­mi­tyk­sen CO2 pääs­töt”), että öljy­läm­mi­tyk­sen pääs­töt ovat vähen­ty­neet mer­kit­tä­väs­ti, ja uusiu­tu­van polt­toai­neen avul­la pääs­töt voi­daan pai­naa vie­lä alem­mas. Yhdis­tä­mäl­lä uusiu­tu­va öljy hybri­di­jär­jes­tel­mään voi­daan saa­vut­taa rat­kai­su, joka on sekä pääs­tö­tön että ener­gia­te­ho­kas.

Poliit­tis­ten pää­tös­ten vai­ku­tus läm­mi­tys­rat­kai­sui­hin

Han­nu­la koros­taa, että poliit­ti­sil­la pää­tök­sil­lä on suu­ri mer­ki­tys sii­hen, kuin­ka nopeas­ti uusiu­tu­va läm­mi­ty­söl­jy ote­taan käyt­töön. Poliit­ti­set lin­jauk­set ja kan­nus­ti­met vai­kut­ta­vat suo­raan kulut­ta­jien valin­toi­hin, ja Han­nu­la perään­kuu­lut­taa tek­no­lo­gia­ky­sy­mys­ten huo­mioi­mis­ta pää­tök­sen­teos­sa.

– On tär­ke­ää, että pää­tök­sen­teos­sa ote­taan huo­mioon tek­no­lo­gia­neut­raa­lius ja anne­taan kulut­ta­jil­le mah­dol­li­suus vali­ta heil­le sopi­vin ja ener­gia­te­hok­kain rat­kai­su. Hybri­di­jär­jes­tel­mä, jos­sa uusiu­tu­va öljy ja läm­pö­pump­pu toi­mi­vat yhdes­sä, tar­jo­aa tehok­kaan ja vähä­pääs­töi­sen rat­kai­sun. Uusiu­tu­van läm­mi­ty­söl­jyn tar­ve on myös hybri­di­rat­kai­sus­sa vähäi­nen, jol­loin sen mah­dol­li­ses­ti kor­keam­pi hin­ta ei aiheu­ta koh­tuut­to­mia lisä­ku­lu­ja, Han­nu­la tote­aa.

Han­nu­la näkee, että ener­gia­te­hok­kuus­di­rek­tii­vien ja ilmas­to­ta­voit­tei­den ede­tes­sä pää­tök­sen­te­ki­jöil­lä on suu­ri vas­tuu sii­tä, mil­lai­sia rat­kai­su­ja tue­taan ja mil­lai­sia muu­tok­sia aje­taan läpi. Ilman sel­kei­tä poliit­ti­sia lin­jauk­sia ja kan­nus­tei­ta esi­mer­kik­si uusiu­tu­van polt­toai­neen laa­ja­mit­tai­nen käyt­töön­ot­to voi jää­dä jäl­keen.

– Uusiu­tu­van läm­mi­ty­söl­jyn käy­tös­sä on monia hyviä puo­lia myös käyt­tä­jän kan­nal­ta. Se palaa puh­taam­min, jol­loin kat­ti­lan nokeen­tu­mi­nen on vähäi­sem­pää. Hybri­di­käy­tös­sä pol­tin voi ”seis­tä” käyt­tä­mät­tö­mä­nä pit­kiä aiko­ja, jol­loin sen käyn­nis­ty­mi­nen on var­mem­paa. Se on myös lähes haju­ton­ta, jol­loin sisä­säi­liöis­sä toi­si­naan esiin­ty­vää haju­hait­taa ei syn­ny. Hybri­di­läm­mi­tyk­ses­sä myös polt­toai­neen tar­ve jää vähäi­sek­si, vain noin kym­me­nes­osaan aiem­paan ver­rat­tu­na, Han­nu­la arvioi.

Huol­to­var­muu­den mer­ki­tys Suo­men olo­suh­teis­sa

Yksi öljy­läm­mi­tyk­sen vah­vuuk­sis­ta on sen huol­to­var­muus, eri­tyi­ses­ti Suo­men kal­tai­ses­sa maas­sa, jos­sa tal­vet voi­vat olla anka­ria ja säh­kö­kat­kok­set uhkaa­vat. Öljy­läm­mi­tys­jär­jes­tel­mä toi­mii luo­tet­ta­vas­ti myös sil­loin, kun säh­köä ei ole saa­ta­vil­la. Tämä tekee öljy­läm­mi­tyk­ses­tä edel­leen hou­kut­te­le­van vaih­toeh­don eri­tyi­ses­ti maa­seu­tua­lueil­la ja syr­jä­seu­duil­la, jois­sa säh­kö­kat­kok­set voi­vat olla pit­kä­kes­toi­sia.

Han­nu­la muis­tut­taa, että öljy­läm­mi­tyk­sen vaa­ti­ma säh­kön­ku­lu­tus on erit­täin pie­ni, ja tar­vit­taes­sa jär­jes­tel­mä voi­daan pitää käyn­nis­sä aggre­gaa­til­la tai aurin­ko­pa­nee­lien yleis­tyes­sä nii­den tuot­ta­man säh­kön ja akus­to­jen avul­la. Kes­ki­mää­räi­nen säh­kö­te­hon­tar­ve polt­ti­mel­le ja kier­to­ve­si­pum­pul­le on noin 70 W.

– Öljy­läm­mi­tys­jär­jes­tel­mä tar­vit­see vain vähän säh­köä toi­miak­seen, ja aggre­gaa­tin avul­la voi­daan var­mis­taa läm­mi­tys säh­kö­kat­kos­ten aika­na. Tämä tuo mer­kit­tä­vän huol­to­var­muu­den ja hajau­tet­tu läm­mi­tys­jär­jes­tel­mä on myös krii­si­ti­lan­teis­sa var­mem­pi kuin ver­kois­ta riip­pu­vai­set jär­jes­tel­mät. Tämä on eri­tyi­sen tär­ke­ää mei­dän poh­joi­sis­sa olo­suh­teis­sam­me, Han­nu­la koros­taa.

Päät­tä­jil­le suun­nat­tu vies­ti

Han­nu­la pai­not­taa, että poliit­tis­ten päät­tä­jien tuli­si har­ki­ta tark­kaan tule­via pää­tök­siä ener­gia­ky­sy­myk­sis­sä. Uusiu­tu­van läm­mi­ty­söl­jyn ja hybri­di­jär­jes­tel­mien tuke­mi­nen on tär­ke­ää pait­si ilmas­to­ta­voit­tei­den saa­vut­ta­mi­sek­si myös kan­san­ta­lou­den ja ener­gia­var­muu­den näkö­kul­mas­ta. Han­nu­la toi­voo, että pää­tök­sen­te­ki­jät ymmär­täi­si­vät koko­nais­ku­van ja tuki­si­vat tek­no­lo­gia­neut­raa­le­ja rat­kai­su­ja.

– Pää­tök­sen­te­ki­jöil­lä on val­ta vai­kut­taa sii­hen, mil­lai­sia ener­gia­rat­kai­su­ja kulut­ta­jat valit­se­vat. On tär­ke­ää, että tar­jol­la on usei­ta vaih­toeh­to­ja, ja uusiu­tu­vaan polt­toai­nee­seen perus­tu­va öljy­läm­mi­tys on yksi niis­tä. Tämä on pait­si ympä­ris­töys­tä­väl­li­nen myös talou­del­li­ses­ti jär­ke­vä rat­kai­su. On kaik­kien etu, että tätä vaih­toeh­toa ei unoh­de­ta, Han­nu­la pai­not­taa.

Han­nu­lan mukaan nopein ja hel­poin tapa vähen­tää pääs­tö­jä on ottaa uusiu­tu­va läm­mi­ty­söl­jy käyt­töön laa­jas­ti. Tek­no­lo­gia­neut­raa­lius, kulut­ta­jil­le annet­ta­va valin­nan­va­paus ja ener­gia­te­hok­kuu­den paran­ta­mi­nen ovat avai­na­se­mas­sa, kun siir­ry­tään koh­ti kes­tä­väm­pää tule­vai­suut­ta.