
Rakennusten energiatehokkuus puhutti ammattilaisia – mutta koskettaa meitä kaikkia
7. toukokuuta järjestetty Rakennusten energiaseminaari kokosi Helsingin Pikku-Finlandiaan täyden salillisen energia- ja rakennusalan asiantuntijoita keskustelemaan uudistuvasta lainsäädännöstä, energiatehokkuuden merkityksestä ja rakennuskannan tulevaisuudesta. Vaikka seminaari oli suunnattu erityisesti alan toimijoille, monet teemoista ulottuvat suoraan jokaisen suomalaisen kotiin.
Yksi seminaarin kantavista aiheista oli EU:n rakennusten energiatehokkuusdirektiivi eli EPBD, jonka vaikutukset tulevat näkymään niin uusien rakennusten vaatimuksissa kuin vanhojen korjausrakentamisessakin. Direktiivin uudistus tuo mukanaan muun muassa perusparannuspassin, joka toimii pitkän tähtäimen suunnitelmana erityisesti omakotitaloasujille ja pienkiinteistöjen omistajille.
– Peruskorjauspassi voisi enemmänkin olla tämmöinen pienomistajan PTS, mikä on taloyhtiömaailmasta jo entuudestaan kauhean tuttu, Suomen LVI-liitto SuLVIn toiminnanjohtaja Samuli Könkö toteaa, joka toimi tapahtuman yhtenä järjestäjistä ja juontajista.
Ei vain nollapäästöjä – myös järkeä ja suunnitelmallisuutta
Energiankulutuksen vähentäminen, asumismukavuus ja kustannustehokkuus eivät ole ristiriidassa – päinvastoin. Könkö korostaa, että energiatehokkuus ei tarkoita kurjuutta ja villasukkia, vaan fiksumpaa ja suunnitelmallisempaa energian käyttöä.
– Energiakulutuksen vähentäminen ei tarkoita sitä, että meidän pitäisi tehdä elämästämme kurjaa ja kylmää, vaan että käytetään se energia, mitä meidän leveysasteella tarvitaan, tehokkaasti hyödyksi, hän muistuttaa.
Tähän liittyy myös kuluttajan mahdollisuus valita ratkaisuja, jotka sopivat omaan elämäntilanteeseen, asumismuotoon ja talouden realiteetteihin. Tärkeää on, että järjestelmät mahdollistavat energian käytön optimoinnin, eivätkä pakota vain yhteen vaihtoehtoon – esimerkiksi pelkkään sähkölämmitykseen.
Eri näkökulmat esiin – keskustelu on tarpeen
Seminaarissa kuultiin useita kiinnostavia puheenvuoroja ja käytiin rakentavaa keskustelua muun muassa korjausvelasta, päästökertoimista ja uudistuvan EPBD:n vaikutuksista rahoitukseen. Paneelikeskustelussa nousi esiin se, että vaikka tavoitteet ovat selkeitä, reitit niiden saavuttamiseen vaihtelevat toimijasta riippuen.
– Eihän se tietenkään kaikille voi olla niin, että hehkutetaan 130-prosenttisesti, että tämä on paras vaihtoehto, Könkö naurahtaa ja jatkaa: ”Mutta kyllä siellä sellainen selkeä yhteinen linja kuitenkin tulevan EPBD-direktiivin kautta tulee.”
Keskustelussa nousi esiin myös kysymys siitä, pitääkö Suomen aina olla mallioppilas ja ensimmäisenä viemässä läpi vaativia muutoksia.
– Voitaisiinko toimia vähän ehkä joustavammin joissakin asioissa?, Könkö kysyy retorisesti, korostaen kansallisen harkinnan ja pragmaattisuuden tärkeyttä.
Mihin kaikkeen direktiivi vaikuttaa?
Yksi keskeinen viesti seminaarista oli se, että uudistuksella on moninaisia vaikutuksia. Esimerkiksi energiatodistuksen rooli saattaa muuttua entistä konkreettisemmaksi: se voi vaikuttaa vaikkapa siihen, millaisin ehdoin asuntolainaa jatkossa saa tai minkälaista rahoitusta remonttiin on mahdollista saada.
EPBD:n mukanaan tuomat muutokset koskevat myös uudisrakentamisen sääntelyä, korjausrakentamisen reunaehtoja ja kiinteistöjen energialuokitusjärjestelmiä. Lainsäädäntöä ollaan parhaillaan viimeistelemässä EU-tasolla, ja Suomen on tarkoitus implementoida uudistukset kansallisesti vaiheittain vuosina 2025–2026.












Kuluttajaa kiinnostaa energialasku
Vaikka direktiivit ja tekniset yksityiskohdat tuntuvat helposti kaukaisilta, lopulta kyse on varsin arkisista asioista: lämmityskuluista, remonttien suunnittelusta ja asumisen mukavuudesta. Könkö muistuttaa, että usein energiaviisauden ensisijainen motivaattori on ihan käytännöllinen:
– Yksittäiselle kuluttajalle on tärkeä asia se, että energialasku pienenee, mutta mukavuudesta ei tingitä, Könkö tiivistää.
Seminaariin mahtui myös palkintoja ja verkostoitumista
Seminaarissa jaettiin myös Pro Energia ‑palkinto, joka myönnetään vuosittain energiatehokkuuden edistämisestä. Tänä vuonna palkinnon sai DI, TkL Päivi Laitila, joka on tehnyt merkittävää ja pitkäjänteistä työtä rakennusten energiatehokkuuden parantamisen hyväksi. Lisäksi tapahtuma tarjosi erinomaiset puitteet verkostoitumiselle ja ajatustenvaihdolle – aina kahvikupeista paneelikeskusteluihin asti.
Rakennusten energiaseminaari 2025
Missä: Pikku-Finlandia, Helsinki
Milloin: 7.5.2025
Toteuttajat
Toimeksiantaja
Tapahtuman kumppanit
@cervifi @chillerfi @fidelixoy @flaktgroupfi @gffinnland @hepaconoy @kojayhtiöt @masinotek @motivafi @produaloy @purmo_finland @rakennuslehti @retermiaoy @swegon.fi @talotekniikkalehti @teknocalorfi @euroventcertification
Kenelle tapahtuma on suunnattu?
Energia- ja rakennusalan ammattilaisille, mutta aiheet koskettavat myös kiinteistönomistajia ja kuluttajia.
Lisätietoja ja ohjelma:
🌐 finvac.org/rakennustenenergiaseminaari
📄 finvac.org/rakennustenenergiaseminaari/res2025ohjelma