Ammattilaisen huoltama öljylämmitysjärjestelmä on varmatoimisuudessaan erinomainen
Kun öljylämmityslaitteisto on ryhdissä, toiminta pysyy tehokkaana: kulutetun öljyn määrä ja päästöt ovat silloin pienimmillään. Huolto kannattaa aina jättää ammattilaiselle, jotta jälki on priimaa ja koti pysyy lämpimänä vastakin.
Luotettava ja helppo – sellainen on öljylämmitys, joka ei lähtökohtaisesti ole vuodenajoista riippuvainen. Öljypoltin kyllä käy kylminä vuodenaikoina kesäaikaa enemmän huoneiden lämmittämisen vuoksi. Lämmintä käyttövettä taas tarvitaan ympäri vuoden, ja silloin juoksee myös öljyn kulutus.
Öljynkulutus pysyy hallittavissa, kun laitteistoa muistaa huollattaa. Huoltamaton poltin sen sijaan voi ajan mittaan muuttua tuhlaavaiseksi. Omin neuvoin lämmitysjärjestelmää ei kuitenkaan kannata lähteä sorkkimaan – öljylämmityslaitteiston huolto kannattaa aina jättää ammattilaiselle, muistuttaa Hannu Rauhala, pitkän linjan öljylämmitysasiantuntija.
”Kysymys on toisaalta toiminnan tehokkuudesta ja laadukkuudesta, toisaalta turvallisuudesta. Joutuessaan väärään paikkaan öljy on ympäristön kannalta vahingollinen, joten laitteiden pitää sekä käytön turvallisuuden että tietysti palamisen tehokkuuden kannalta olla toimivia”, kertaa Rauhala, joka on Lämmöllä-lehden lukijoille monen vuoden ajalta tuttu tekniikka- ja vinkkipalstan pitäjä.
Pientalon öljypoltin suositellaan huollettavaksi joka toinen vuosi tai aina 5 000 litran kulutusvälein. Huolto tehdään tavallisesti syksyisin, mutta mikään ei estä huollattamasta lämmitysjärjestelmää milloin tahansa, vaikkapa kevään ja kesän taitteessa.
Kuntoon niin poltin, säiliö kuin kattila!
Huollossa polttimen osat tarkastetaan ja varmistetaan turvallinen käyttökunto. Öljynsuodattimet ja öljysuutin vaihdetaan, ja polttimen osiin kertyneet palamisjäämät puhdistetaan. Huoltoon kuuluu myös palamisen säätöjen tarkastus ja turvallisuustoimintojen testaus.
Säiliöitä on pääasiassa kahden tyyppisiä: muovirakenteisia, rakennehyväksyttyjä säiliöitä sekä erilaisia terässäiliöitä maan alla tai päällä. Molemmilla on omanlaisensa huollon ja silmälläpidon tarpeet, kertoo Hannu Rauhala.
”Maanalaisilla säiliöillä on lakisääteiset määräaikaistarkastukset. Useimpien paikkakuntien ympäristömääräykset edellyttävät kaikkien polttoöljysäiliöiden tarkastuttamista määräajoin. Niissä ei erotella sitä, onko säiliö maanpäällinen vai maanalainen”, hän muistuttaa.
Myös kattilan nuohous aika-ajoin on tärkeä huoltotoimi. Lämmityskattilan nuohous ei sisälly tavalliseen hormien nuohoukseen, mutta nuohoojaa voi pyytää korvausta vastaan nuohoamaan myös lämmityskattilan samalla kertaa, Rauhala vinkkaa.
Ammattilaisen avulla öljylämmitys pelaa
Öljylämmitysalan työt ovat luvanvaraisia. Toimintaa valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes, joka myöntää toimintaoikeudet säädetyt edellytykset täyttävälle yritykselle. Ilman ammattilaisen välineitä edes lämmitysjärjestelmän toimivuuden arviointi on hankalaa. Uudemmissa kattiloissa tulipesäänkään ei pääse helposti itse kurkistamaan.
”Lähtökohtaisesti omatoimisuus voi sisältää sudenkuoppia ja riskejä. Kannattaa muistaa, että tällaiset säännökset on tehty lisäämään turvallisuutta ja suojaamaan tavallista kuluttajaa”, painottaa Hannu Rauhala.
Suomessa on vuosien mittaan sattunut kohteiden kokonaismäärään nähden varsin vähän kalliisiin kustannuksiin johtavia vahinkoja öljylämmityskohteissa, Rauhala kertoo.
Muutamien tapahtumien taustalla ovat olleet ammattitaidottomat asennustyöt tai huollon ja huolenpidon laiminlyönti.
Tukesin sivuilta löytyvästä rekisteristä voi yrityksen nimen perusteella tarkistaa, onko sillä asianomaiset öljylämmitysalan toimintaoikeudet. Lämmitysenergia Yhdistyksen sivuilla taas on kätevä urakoitsijahaku, jonka kartalta alan ammattilaisen löytää kätevästi.
Noki kertoo lämmön päätyvän harakoille
Vaikka lämmitysjärjestelmän huolto on ammattilaisten heiniä, hyvä omakotiasuja pitää laitteistoaan silmällä etenkin talven intensiivisemmän lämmityskauden jälkeen. Silloin on hyvä tarkastaa, onko esimerkiksi lämmitysverkoston paine oikealla tasolla (yksikerroksisessa talossa 0,5–1 baria) ja lisätä vettä tarvittaessa putkistossa olevassa venttiilillä. Tärkeää on myös tarkkailla, paljonko öljyä on kulunut – normaali vai ehkäpä poikkeuksellisen suuri määrä.
Öljyn kulutus on erinomainen indikaattori siihen, onko järjestelmä kunnossa. Varsin suuri osa vuotuisesta lämmitysöljyn kulutuksesta tapahtuu kylmimpien kuukausien aikana joulukuun ja helmikuun välillä.
Vaikka öljy on hyvin toimintavarma lämmitysmuoto, ei sekään kestä huolloista säästämistä loputtomiin. Nokeava, karstaa kerryttänyt poltin voi pahimmillaan lakata kokonaan toimimasta.
Noki toimii eristeenä kattilan sisäosissa, jossa palamisen tuottama lämpö siirtyy veteen. Siksi jokainen nokikerros heikentää lämmön siirtymistä. Tällöin lämpöä menee savupiipusta ”maisemakonttorin puolelle”, Rauhala tähdentää.
”Yleensä voisi luonnehtia, että kun tulipesä on tämmöisen sopivan paahdetun kahvin värinen, missä liekki palaa hyvin. Musta noki on aina merkki siitä, että asiat eivät ole kunnossa: polttimen säätö on virheellinen tai sitten itse poltinlaitteistossa on jotain vikaa”, Rauhala neuvoo.
”Sittenhän meille on tietysti tullut tämä uusiutuva polttoaine, joka on taas ominaisuuksiltaan ihan erilaista. Siinä esimerkiksi nokea ei synny sitäkään määrää kuin perinteisessä lämmitysöljyssä. Tarkkaan ottaen hyvässä palamisessa ei yleensäkään synny mustaa nokea, vaan ajan mittaan kertyy tuhkan kaltaista palamisjäännöstä.”
Rauhala toteaakin öljylämmityksen tulevaisuuden jo olevan täällä: uusiutuvia polttoaineita on saatavilla, ja ne antavat erinomaisen mahdollisuuden ympäristötietoiseen lämmitykseen.
”Tämä lienee myös vahvasti tulevaisuuden suunta, ja niiden rooli vahvistuu. Samoin hybridi- eli yhdistelmälämmitysratkaisut vaikkapa lämpöpumppujen avulla ovat totta jo nyt ja tulevat myös yleistymään.”