Ennak­ko­luu­lot­to­mas­ti öljy­läm­mi­tyk­sen puo­les­ta – Hybri­di­läm­mi­tys yhdis­tää tehok­kuu­den ja vähä­pääs­töi­syy­den

Teks­ti ja kuvat Toni Deger­lund

Kal­le Saa­ri­nen teki vuon­na 2018 roh­kean valin­nan raken­taes­saan uuden oma­ko­ti­ta­lon­sa Klauk­ka­laan. Hän valit­si läm­mi­tys­jär­jes­tel­mäk­si hybri­di­läm­mi­tyk­sen, jos­sa yhdis­ty­vät öljy­poh­jai­nen kon­dens­si­kat­ti­la, ilma­ve­si­läm­pö­pump­pu ja aurin­ko­ke­räi­met. Vaik­ka hän ei enää asu talos­sa, Saa­ri­nen koros­taa, että öljy­läm­mi­tyk­sel­lä on edel­leen paik­kan­sa osa­na ener­gia­te­ho­kas­ta ja toi­min­ta­var­maa läm­mi­tys­jär­jes­tel­mää.

Kal­le Saa­ri­sen rat­kai­su vali­ta öljy­läm­mi­tyk­seen perus­tu­va hybri­di­jär­jes­tel­mä ei ollut tavan­omai­nen, sil­lä öljy­läm­mi­tyk­sen suo­sio oli jo 2010-luvun lopul­la hii­pu­nut. Saa­ri­nen kui­ten­kin näki mah­dol­li­suuk­sia yhdis­tää eri läm­mi­tys­muo­to­jen vah­vuu­det jär­ke­väk­si koko­nai­suu­dek­si.

– Hybri­di­läm­mi­tys tar­jo­si meil­le par­haan vaih­toeh­don. Maa­läm­mön poraa­mi­nen oli­si ollut savi­poh­jai­sel­le ton­til­le todel­la kal­lis­ta, ja ilma­ve­si­läm­pö­pump­pu yksi­nään ei oli­si riit­tä­nyt kat­ta­maan kaik­kia tar­pei­ta kovil­la pak­ka­sil­la. Öljy­kat­ti­lan yhdis­tä­mi­nen jär­jes­tel­mään toi var­muut­ta ja jous­ta­vuut­ta, Saa­ri­nen tote­aa.

Aurin­ko­ke­räi­met täy­den­si­vät jär­jes­tel­mää, tuot­taen kevääs­tä syk­syyn läm­pi­män käyt­tö­ve­den. Saa­ri­sen mukaan koko­nai­suus oli pait­si ener­gia­te­ho­kas myös kus­tan­nuk­sil­taan kil­pai­lu­ky­kyi­nen mui­hin vaih­toeh­toi­hin näh­den.

Öljy­läm­mi­tyk­sen toi­min­ta­var­muus

Saa­ri­nen koros­taa öljy­läm­mi­tyk­sen luo­tet­ta­vuut­ta osa­na hybri­di­jär­jes­tel­mää. Hänen mukaan­sa öljy­läm­mi­tys on eri­tyi­sen tär­keä lisä kovil­la pak­ka­sil­la, jol­loin säh­kö­poh­jai­sen läm­mi­tyk­sen teho ja kus­tan­nus­te­hok­kuus usein heik­ke­ne­vät.

– Ilma­ve­si­läm­pö­pum­pun hyö­ty­suh­de tip­puu mer­kit­tä­väs­ti, kun ulko­läm­pö­ti­la las­kee mii­nus kym­me­nen ala­puo­lel­le. Öljy­kat­ti­la hoi­taa läm­mi­tyk­sen luo­tet­ta­vas­ti sil­loin­kin, kun läm­pö­ti­lat putoa­vat reip­paas­ti pak­ka­sen puo­lel­le, Saa­ri­nen pai­not­taa.

Saa­ri­sen valit­se­ma kon­dens­si­kat­ti­la oli myös tek­ni­ses­ti edis­tyk­sel­li­nen. Kat­ti­lan auto­ma­tiik­ka ohja­si sen toi­min­taa tehok­kaas­ti läm­pö­käy­rien perus­teel­la.

– Se oli huol­to­var­ma rat­kai­su. Koko aika­na ei tul­lut yhtä­kään ongel­maa, eikä reset-nap­pia tar­vin­nut pai­naa ker­taa­kaan, Saa­ri­nen lisää.

Talon seu­raa­va omis­ta­ja jat­kaa hybri­di­läm­mi­tyk­sel­lä

Saa­ri­nen myi talon­sa kak­si vuot­ta sit­ten Pet­te­ri Kär­jel­le, joka on jat­ka­nut hybri­di­jär­jes­tel­män käyt­töä tyy­ty­väi­se­nä. Saa­ri­sen mukaan jär­jes­tel­mä oli pait­si talou­del­li­nen myös help­po huol­taa, ja sen käyt­töä oli help­po opet­taa seu­raa­val­le omis­ta­jal­le.

– Talos­sa yhdis­tyi­vät pie­net ener­gia­ku­lut ja toi­min­ta­var­muus. Öljyn kulu­tus pysyi vuo­des­sa mal­til­li­se­na, noin 600–800 lit­ras­sa, mikä on hyvin kil­pai­lu­ky­kyi­nen mää­rä, Saa­ri­nen ker­too.

Saa­ri­nen tukee vähä­pääs­töis­tä ener­gi­aa myös työs­sään

Vaik­ka Saa­ri­nen ei enää asu talos­sa, hänen into­hi­mon­sa vähä­pääs­töi­siin läm­mi­tys­rat­kai­sui­hin näkyy myös hänen työs­sään. Saa­ri­nen toi­mii osak­kaa­na ja omis­ta­ja­na GasOil Group Oy:ssä, joka tar­jo­aa ener­gia­vaih­toeh­to­ja työ­mail­le ja yri­tyk­sil­le Uudel­la­maal­la.

– Mei­dän työ­maa­läm­mit­ti­mis­sä käy­te­tään pää­sään­töi­ses­ti uusiu­tu­vaa polt­toai­net­ta, ja tank­kaus­pal­ve­lum­me pal­ve­lee eri­tyi­ses­ti raken­nusa­lan tar­pei­ta. Näen, että vähä­pääs­töi­sil­lä polt­toai­neil­la on mer­kit­tä­vä roo­li siir­ryt­täes­sä koh­ti kes­tä­väm­piä ener­gia­rat­kai­su­ja, Saa­ri­nen tote­aa.

Kal­le Saa­ri­nen on alal­la vah­vas­ti muka­na yrit­tä­jä­nä – hänen yri­tyk­sen­sä GasOil Group Oy tar­jo­aa työ­mail­le ener­gia­vaih­toeh­to­ja ja tank­kaus­pal­ve­lui­ta, kes­kit­tyen eri­tyi­ses­ti uusiu­tu­van polt­toai­neen käyt­töön.

Saa­ri­nen koros­taa myös työs­sään hybri­di­jär­jes­tel­mien ja moni­puo­lis­ten ener­gia­rat­kai­su­jen tär­keyt­tä. Hänen mukaan­sa ener­gia­te­hok­kuu­den ja kus­tan­nus­te­hok­kuu­den yhdis­tä­mi­nen on mah­dol­lis­ta, kun eri ener­gia­muo­dot val­jas­te­taan par­haal­la mah­dol­li­sel­la taval­la käyt­töön.

Tule­vai­suu­den rat­kai­su on yhdis­tel­mä

Saa­ri­sen mukaan öljy­läm­mi­tys osa­na hybri­di­jär­jes­tel­mää on yhä var­tee­no­tet­ta­va vaih­toeh­to, eri­tyi­ses­ti siel­lä, mis­sä toi­min­ta­var­muus ja kus­tan­nus­te­hok­kuus ovat tär­kei­tä. Uusiu­tu­van polt­toai­neen käyt­tö tuo jär­jes­tel­mään vähä­pääs­töi­syyt­tä, ja nyky­ai­kai­nen tek­no­lo­gia mah­dol­lis­taa auto­maat­ti­sen ohjauk­sen sekä älyk­käät kus­tan­nus­las­kel­mat.

– Hybri­di­jär­jes­tel­mä on jous­ta­va ja toi­min­ta­var­ma rat­kai­su, joka kes­tää ver­tai­lun mui­hin läm­mi­tys­jär­jes­tel­miin. Öljy­läm­mi­tys on kehit­ty­nyt mer­kit­tä­väs­ti, ja uusiu­tu­van polt­toai­neen ansios­ta sen pääs­töt ovat huo­mat­ta­van pie­net, Saa­ri­nen sum­maa.