Hybridilämmitys on erinomainen vastaus energiatehokkuusvaatimuksiin
Energiatehokas ja maapallon resursseja säästävä lämmitys ei tarkoita toimivien laitteiden hylkäämistä. Oman ratkaisun päivittäminen useampaa lämmitystapaa yhdistäväksi hybridiksi tuo varmuutta ja säästöjä – ja auttaa vastaamaan energiatehokkuusvaatimuksiin.
Ilmastonmuutoksen myötä säiden ääriolosuhteet lisääntyvät – kuumien hellekesien vastapainoksi on pitkiä kovia pakkasjaksoja. Suomen leveyksillä lämmitetään joka tapauksessa: puuta, sähköä tai öljyä kuluu. Se, mitä energiaresurssia käytämme, on ratkaisevan tärkeää, sanoo Poltinhuolto Arto Niskala Oy:n kokenut hybridijärjestelmien asentaja Arto Niskala.
Niskalalla on kokemusta kahta tai useampaa lämmitysmuotoa yhdistävästä hybridilämmityksestä Suomen kovimmissa olosuhteissa. Pohjois-Suomen kylmät talvet ja nykypäivän vaihtelevat sääolot ovat Kemistä käsin toimivalle osaajalle tuttuja.
Esimerkiksi edellinen talvi osoitti, kuinka tärkeä luotettava lämmönlähde on silloin, kun pakkasraja ylittyy.
– Meidän alueella oli viime talvena noin kolmen viikon ja 30 miinusasteen pakkasjakso. Tällöin ilmavesilämpöpumpulla ei voida enää tuottaa energiaa tehokkaasti. Pumppu ei pysty ottamaan ulkoilmasta riittävästi hyötyä lämmitysjärjestelmään, joten se tarvitsee varajärjestelmän tai itse asiassa päälämmönlähteen, Niskala toteaa.
Kun rinnalla on öljylämmitys, energia ei lopu kesken, mutta kuluttaja ei joudu naimisiin sähkön hinnan kanssa, Niskala perustelee. Jos talossa on jo tuttu öljylämmitysjärjestelmä, ollaan hyvällä pohjalla – uuden järjestelmän käyttöä ei tarvitse opetella, vaan päivitetty öljylämmitysjärjestelmä toimii edelleen luotettavasti. Lisälaitteella, kuten mainitulla ilmavesilämpöpumpulla, taas voidaan säästää öljyn kulutuksessa muina vuodenaikoina.
Huoltovarma hybridi on helppo – etenkin automaation kanssa
Lämmitysenergia Yhdistys ry:n toiminnanjohtaja Arto Hannula muistuttaa, että sähkön hinta usein nousee lämpötilan laskiessa. Jos taloon on vaihdettu esimerkiksi ilmavesilämpöpumppu ja pakkaset jatkuvat pitkään, lämmittäminen voi käydä kalliiksi.
– Kun ulkoyksikkö ei enää pysty tuottamaan lämpöä hyötysuhteella, se toimii suorasähkölämmittimenä. Jos sähkön hinta on noussut 50–60 senttiin kilowattitunnilta, vietetään kalliita päiviä. Se syö nopeasti aiemmin kertyneet säästöt, sanoo Hannula.
Hybridilämmityksen ja erilaisten automaatiojärjestelmien kanssa ongelma pienenee. Järjestelmät osaavat laskea sähkön ja öljyn hinnan, tunnistaa ulkolämpötilan ja tietää sisätilojen halutun lämmön. Automaatio tai tekoäly laskee kuluttajan kukkarolle optimaalisimman ratkaisun.
Hyötysuhteita kannattaa miettiä itsekin tarkasti, vaikkei automaatiojärjestelmää olisi hankkinutkaan, Hannula huomauttaa. Hän havainnollistaa hintoja vuoden 2024 lokakuun tilanteella.
– Tällä öljyn hinnalla puhutaan noin 12,5–13 sentistä kilowattitunnilta energiasisällöstä. Sähkösopimus voi olla kiinteällä hinnalla esimerkiksi 10 senttiä kilowattitunnilta, mutta kun siihen lisätään siirtomaksut ja alv, hinta onkin 20 senttiä. Silloin lämpöpumpun hyötysuhteen on oltava vähintään kolme, jotta sen käyttö kannattaa.
Hannula muistuttaa myös, että hybridilämmitys parantaa huoltovarmuutta, koska se vähentää sähköverkon kuormitusta kovilla pakkasilla, jolloin vaikkapa paljon käytetyn tuulivoiman tuotanto voi olla alhaista ja sähköä voi olla vaikea saada naapurimaista.
Arto Niskala taas pohtii, mikä on muiden kuin tavallisten kiinteistönomistajien vastuu asiassa. Kokonaissähkönkulutus on pienentynyt kotitalouksien tarkkaillessa kulutustaan, mutta samaan aikaan suuret lämpöyhtiöt lisäävät sähkökattiloita kaukolämpölaitoksiin, mikä voi osin kumota saavutetut säästöt, Niskala sanoo.
– Sitä en ymmärrä, että puhutaan sähkön vajeesta verkossa, minkä jälkeen kuitenkin pystytään rakentamaan isojen yritysten monien kymmenien megawattien sähkökattiloita. Se kuulostaa aika hurjalta.
Uusiutuvalla öljyllä ryyditetty hybridilämmitys on mainio valinta
Arto Niskala kertoo, että hänen yrityksensä toimialueella ihmiset ovat todella valveutuneita lämmitysmuotonsa suhteen mutta myös tietoisia siitä, että pohjoisessa lämmityskausi on pitempi kuin etelässä. Ympäristöystävällisyys voi palvella taloudellisestikin.
– On haettu sitä vihreämpää siirtymää: On laitettu ilmavesilämpöä ja sähkövaraajaa ja alettu ohjaamaan niitä eri tavoin. Sitten otetaan vielä uusiutuva öljy siihen kaveriksi, Niskala kertoo.
Uusiutuvasta polttoöljystä onkin tullut Niskalalle paljon kysymyksiä esimerkiksi pakkasenkestävyydestä ja käyttöajoista. Jalostuksen ansiosta nykyiset uusiutuvat ovat lämmityksessä erinomainen valinta, sillä se säilyy hyvin, siinä ei ole fossiilisen epäpuhtauksia palaessaan ja se on lähestulkoon hajutonta.
Käyttäjän kannalta kyseessä on myös oikeastaan sataprosenttinen päästövähennys ja kokonaiselinkaarta tarkastellessa 90-prosenttinen, Arto Hannula puolestaan sanoo.
– Ainoa huono puoli kuluttajalle on hinta, hän jatkaa.
Hannula pohtiikin, voisiko esimerkiksi uusiutuvan lämmitysöljyn arvonlisäveron poistaa määräajaksi, jotta sen tuottaminen ja käyttö olisi houkuttelevaa ja kannustaisi kestävään kehitykseen.
Hybridilämmitys vastaa energiatehokkuusdirektiiviin
Uusi EU:n energiatehokkuusdirektiivi EPBD astui voimaan keväällä. Se asettaa vaatimuksia uusien ja olemassa olevien rakennusten energiatehokkuudelle, edistää energiatehokkaiden teknologioiden käyttöä ja kannustaa uusiutuvien energialähteiden hyödyntämiseen rakennuksissa.
Aiemmin tarjottu tuki öljylämmityksestä luopumiselle on kannustanut monia siirtymään vaihtoehtoisiin lämmitysjärjestelmiin, mutta hybridilämmityksen kaltaisten ratkaisujen kokonaisvaltainen hyöty jää usein huomiotta, Arto Hannula miettii.
Lämpöpumput tuottavat vähemmän päästöjä, mutta niiden ympäristöystävällisyys riippuu käytetyn sähkön tuotantotavasta. Suomessa tämä on erityisen merkittävää, sillä kovilla pakkasilla sähkönkulutus kasvaa ja varavoimaloita voidaan joutua käynnistämään, mikä lisää sähköntuotannon päästöjä.
Hybridilämmitys mahdollistaa päästöjen vähentämisen ilman, että rakennuksen energiatehokkuutta tarvitsisi vaarantaa.
– Jos vaihdetaan koko järjestelmä sähköpohjaiseen, päästöt ovat suuremmat kuin uusiutuvaa öljyä käyttävässä hybridilämmityksessä, Hannula avaa.
Arto Niskala muistuttaa, että energiatehokkuus ja ympäristönäkökulma eivät tarkoita öljylämmityksestä luopumista, vaan kannustavat vain fossiilisista luopumiseen. Hän kehottaa lämmittäjiä välttämään paniikkia.
– Jos nyt asennetaan ilmavesilämpöpumppu ja lämmitysöljy vaihdetaan uusiutuvaan, mutta tulevaisuudessa täytyisikin luopua öljystä kokonaan, voidaan öljykattilan tilalle aina vaihtaa sähkökattila, joka käy yksi yhteen pumpun kanssa. Toimivaa järjestelmää ei kannata heittää heti hukkaan, Niskala visioi.
– Jos pumppu asennetaan nyt, tehdään jo energiaremonttia. Sen voi sitten viimeistellä halutessaan tulevaisuudessa. Lämmitysjärjestelmän päivitystyötä pystyy hyvin tekemään osissa.
Mitkä ovat kondenssikattilan edut hybridijärjestelmissä? Kannattaako aurinkopaneeleita yhdistää hybridilämmitykseen? Kuuntele lisää Artojen ajatuksia hybridilämmtyksestä Lämmöllä-Podcastin jaksosta!
Mikä EPBD?
Rakennusten energiatehokkuusdirektiivi EPBD (Energy Performance of Buildings Directive) on EU:n laajuinen pyrkimys vähentää rakennusten energiankulutusta.
Direktiivin uusittu versio tuli voimaan toukokuussa 2024.
Direktiivin tavoitteena on parantaa sekä olemassa olevien että uusien rakennusten energiatehokkuutta ja vähentää kasvihuonekaasupäästöjä. Fossiilisista polttoaineista pyritään eroon ja CO2-päästöjä pyritään saamaan alas.
Oleellista direktiivissä on, ettei se tuo kohtuuttomia kustannuksia yksittäisille kotitalouksille.
Direktiivi toimeenpannaan kansallisilla säädöksillä, joiden valmistelun ympäristöministeriö on aloittanut keväällä 2024. Uusia kansallisia säädöksiä täytyy noudattaa rakentamisessa vasta, kun ne ovat tulleet voimaan.
Direktiivissä yksittäisille rakennuksille ei aseteta velvoitteita. Jäsenvaltioiden asuinrakennuskannan energiatehokkuuden täytyy parantua keskimääräisesti tietyn verran.
Direktiivi tulee saattaa kansalliseen lainsäädäntöön kahden vuoden kuluessa, eli muutokset Suomen lainsäädäntöön on tehtävä 29. toukokuuta 2026 mennessä.